Tek.no

Test Panasonic Lumix DMC-GH3

Tidenes kombikamera

Micro FourThirds har blitt stort

Panasonic
1 Des 2012 04:47
annonse

Fysisk

Det har vært interessant å se utviklingen fra Panasonic lanserte det første MicroFourThirds-kameraet G1 sommeren 2008 og frem til GH3 ble lansert i høst. Fra en ganske beskjeden start med ett hus og to objektiver begynner MicroFourThirds (mFT) å bli et komplett system selv om det er langt igjen til Canons og Nikons utvalg i optikk og tilleggsutstyr.

G1 som Akam testet i denne artikkelen var første generasjon, men likevel på mange måter et modent kamera med design som et speilreflekskamera, bare mindre og med elektronisk søker. Det var tydeligvis et vellykket design for Panasonic har oppdatert G-serien og de litt mer avanserte GH-modellene jevnlig, men i byggekvalitet, størrelse og utseendemessig har de ligget nært opp til G1 med bare mindre justeringer fra generasjon til generasjon. Fjorårsmodellen Panasonic G3 hadde riktignok et litt slankere hus med mindre grep, men årets G5 (les test av Panasonic G5) var tilbake til normalen.

At G5 stort sett matchet Panasonic GH2 var interessant siden G-serien er den rimeligste (med søker) mens GH-kameraene er de mest avansert av Panasonics modeller. Det ga forventninger om at neste GH-modell ville oppgraders kraftig og på årets Photokina ble GH3 lansert.

Aller først, noen spesifikasjoner for GH3 og noen av konkurrentene. Siden standardzoomene til disse kameraene er veldig forskjellige er vekt og pris oppgitt for kun kamerahus. Sony NEX-7 er tatt med i tabellen, men NEX-6 er et like aktuelt kamera.

Sjekk flere spesifikasjoner på Panasonic GH3 i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

Førsteinntrykket er at GH3 virker større og solidere enn alle tidligere speilløse kameraer fra Panasonic. Både G-serien og GH-modellene har alltid virket velbygd, men GH3 føles solidere og ergonomien er bedre. GH3 er på nivå med Canon 50D/60D og Nikon D90/D7000 i byggekvalitet mens størrelsen minner om begynnermodeller som Canon 600D/650D og Nikon D5100/D5200. Det er et fremskritt for de som ønsker seg et mere å holde i, men for de som vil ha et lite og avansert kamera vil GH3 være et skritt i feil retning.

annonse

Ser vi på GH3 i forhold til Olympus E-M5 er det mange likheter. Begge er mFT-kameraer og de mest avansert modellene til henholdsvis Panasonic og Olympus. Begge har metallhus, værtetting, og mulighet for batterigrep. Rent designmessig har derimot Panasonic og Olympus gått i helt forskjellige retninger. Olympus har minimert størrelsen på selve kamerahuset, kuttet grepet, blits følger med, men er ikke innebygd og knapper er til dels små. GH3 har vokst i alle retninger i forhold til tidligere modeller, grepet har blitt større, alt virker solidere og blitsen er (fortsatt) innebygd. For å komme i nærheten av ergonomien til GH3 må man kjøpe det todelte grepet til Olympus som er en ekstra utgift på over 2000 kroner. På den annen side kan E-M5 strippes ned til absolutt minimum som gir en mye mindre og lettere "grunnkonfigurasjon" enn GH3 så det er på ingen måte bare fordeler eller bare ulemper med noen av strategiene.

GH3 har kamerahus i en magnesiumlegering og bildet under viser et flådd GH3. Som på mange kameraer i mellomsjiktet er det altså en metallramme som er delvis dekket (blant annet på grepet) med et lag med mykere og mer behagelig plastmaterial.

GH3 er værtettet med pakninger for å hindre at fuktighet og støv trenger inn. På neste bilde markerer de røde linjene hvor det er pakninger.

Bortsett fra at GH3 har blitt litt større er slektskapet til GH2 og andre Panasonic-modeller ganske tydelig. Bildet til høyre viser GH2 forfra mens det under er GH3. Litt høyere hus på GH3 gjør også at søkeren ikke stikker så mye opp som på GH2.

Sett forfra er det ikke så mye å si om GH3 utover at det har blitt noe mer avrundet og grepet er større.

annonse

Baksiden er ganske kraftig endret i forhold til tidligere Panasonic mFT-modeller. Bildet til høyre viser GH2 og nesten alle knapper er flyttet rundt. Plassering av knapper er mye en smakssak og vi oppfatter GH3 mer som annerledes enn bedre eller dårligere enn GH2. Ulempen med GH3 er for de som er vant til andre kameraer fra Panasonic. Positivt er ennå flere programmerbare knapper og Panasonic har i motsetning til Olympus (E-M5) kostet på symbol for knappenes standardfunksjoner. GH3 har også flere funksjoner tilgjengelig på egne knapper enn det som finnes på E-M5.

GH3 har en kombinert fireveiskontroller og kontrollhjul og har dermed hel tre kontrollhjul. Ringen på fireveiskontrolleren er langt fra den verste vi har prøvd, men er mer fiklete enn de to andre kontrollhjulene og ikke helt på høyde med kvaliteten på resten av kameraet.

Toppen av GH3 er også vesentlig endret. Mikrofonene er fjernet fra blitsen og et ekstra kontrollhjul pluss knapper for hvitbalanse, ISO og eksponeringskompensasjon er plassert rett bak utløseren. Sett ovenfra er det også tydelig at grepet er større.

På venstre side er det tre deksler. Det øverste beskytter mikrofoninngang, neste er for hodetelefonutgang og det nederste skjuler HDMI- og USB-kontakter.

På høyre side er det en luke for minnekort og et deksel helt øverst for fjernkontroll.

Diagrammet under viser vekt for GH3 (kun hus) med noen av konkurrentene. Med en vekt på 598 gram inklusiv bærerem, batteri og minnekort har GH3 gjort et kraftig hopp i forhold til GH2 og veier også en del mer enn Olympus E-M5. Med grep montert havner E-M5 på rundt 565 gram (med vertikalgrepet også veier E-M5 rundt 685 gram).

Sammenlignet med speilreflekser ligger GH3 nærmere begynnermodeller som Canon 600D enn entusiastmodeller som Canon 60D og Nikon D7000.

Skjerm

Tilbake til toppen

Panasonic har satset på en tretommers OLED skjerm på GH3. Skjermen har 3:2-format og 614 000 punkter, det vil si samme teknologi, format og oppløsning som på Olympus E-M5 og Samsung NX20. OLED-skjermer utmerker seg med god kontrast og at farger ikke endres vesentlig selv om skjermen sees fra ganske stor vinkel.

Panasonic har satset på berøringsfølsomme skjermer i flere generasjoner allerede og GH3 har også denne muligheten. Det er for eksempel ganske kjapt å plassere fokuspunkt direkte på skjermen.

Skjermen er hengslet i venstre side og kan vris i nesten alle posisjoner, inklusiv så den vender fremover og inn mot kamerahuset for beskyttelse. Funksjonsknappen (Fn5) til venstre for søkeren har som standardfunksjon å bytte mellom skjerm og søker, men det er også en sensor under søkeren som bytter automatisk. Automatikken fungerte ganske bra, men ved bruk av touchscreenfunksjonen var det fort gjort å komme så nærme sensoren med hånden at skjermbildet forsvant (til søkeren).

Søker

Tilbake til toppen

GH3 har ny elektronisk søker basert på OLED-teknologi. Den har 1.7 millioner punkter som er en svak forbedring fra tidligere. I følge Panasonic er også oppfriskningsfrekvensen forbedret som er en fordel med mye bevegelse i motivet.

Vi hadde ikke mulighet for å sammenligne direkte med GH2-søkeren, men GH3-søkeren er uansett imponerende stor og klar. Sonys søkere har ennå høyere oppløsning mens Olympus E-M5 og Samsung NX20 ligger litt under. Søkeren har 16:9-format som betyr at det blir ganske store ubrukte felt på sidene av skjermbildet i 4:3-format.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.

Les også