GuideSpeilreflekskamera

Hva vi egentlig ønsker oss

På mange områder er fremdeles speilrefleks kongen på haugen.

Nybegynner og entusiast

Da har vi kommet til den tredje og siste delen av våre kameraanbefalinger for årets julehøytid. Hittil har vi tatt både en titt på noen av de beste kameraene du kan kjøpe hvis det er størrelsen som er det viktigste for deg, i tillegg til at vi har sett på hvilke gode kjøp du kan gjøre hvis du ønsker det beste kompromisset mellom kamerastørrelse og fotografisk fleksibilitet.

Denne gangen er det kongen på haugen som står får tur når vi har plukket ut de 11 digitale speilreflekskameraene vi mener gir deg mest for pengene i år.

PS. I denne artikkelen har vi valgt å se bort i fra de aller mest profesjonelle speilreflekskameraene på markedet. Vi mener at disse kameraene er for spesialkameraer å regne, og vi tror at de som er ute etter slike kameraer uansett vet hva de skal ha.

Hvorfor speilrefleks?

Hvis du er ute etter super bildekvalitet i en meget fleksibel og utvidebar innpakning, ja da er det mest sannsynlig et digitalt speilreflekskamera du bør ha. De fleste profesjonelle fotografer bruker et, og selv om speilreflekskameraene for tiden møter seriøs konkurranse fra både spennende kompaktamereaer og avanserte speilløse systemkameraer, så har de fortsatt noen fordeler å skilte med, som gjør dem til førstevalget for de fleste fotointeresserte.

En av disse fordelene er autofokus. Skal du fotografere ting som beveger seg fort, som for eksempel sport, action eller live-musikk, er et speilreflekskamera per dags dato den tryggeste veien å gå. En annen fordel er at utvidelsesmulighetene i form av objektiver, blitser og annet tilbehør nok fortsatt er større med speilreflekskameraer enn med andre typer systemkameraer.

Sist, men ikke minst, et speilreflekskamera gir deg en optisk søker som viser (mer eller mindre) nøyaktig det objektivet ser. Dette er selvsagt en stor fordel, og det er, og har alltid vært, speilreflekskameraets store ess i ermet.

Nybegynnerklassen

Det gode kjøpet Nikon D3200

Cirka 3500 kroner

Nikon D3200. Foto: Nikon.

Har du et par-tre tusenlapper som brenner i lomma og har lyst på et speilreflekskamera, er Nikon D3200 et godt valg. Med blant annet en 24 megapixels bildebrikke, mulighet til å filme i full HD, en 3-tommers stor LCD-skjerm og elleve fokuspunkter pakket inn i et relativt kompakt og brukervennlig kamerahus, synes vi at man får god valuta for pengene sine.

Kameraet har god bildekvalitet for sin klasse, og yter relativt godt også på høye ISO-verdier. Med 24 millioner piksler tilgjengelig kan du fylle alle husets vegger med store utskrifter. Du bør imidlertid vurdere å investere i noen gode objektiver, for denne oppløsningen krever sitt av glasset du monterer på kameraet. Men med en pris på cirka 3500 kroner for D3200 pluss kitobjektiv, har du kanskje noen kroner til overs til et ekstra objektiv?

Miniputtkameraet Canon EOS 100D

Cirka 4000 kroner

Neste mann ut kan skryte av å være en rekordsetter, Canon EOS 100D er per dags dato nemlig verdens minste digitale speilreflekskamera. Men selv om størrelsen nok må sies å være dette kameraets største fordel, er det ikke bare dette som gjør at vi liker kameraet.
Dette lille kamerahuset har på tross av sin plastkonstruksjon, en høy kvalitetsfølelse, og et gummiert grep gjør at det er svært godt å holde i.

Canon har også fått plass til en 3-tommers stor skjerm, med hele 1 040 000 punkters oppløsning. 100D har ganske få knapper, men heldigvis er skjermen berøringsfølsom slik at det likevel er relativt enkelt å betjene kameraet.

Ellers sørger en 18 megapiksels stor bildesensor for gode bilder, og har du lyst til å filme litt tilbyr 100D film i full HD, og det er til og med mulig å koble til en ekstern mikrofon via en 3,5mm jackinngang. Alt i alt får man mye kamera i en liten pakke - Canon EOS 100D med kitobjektiv kan bli ditt for like under 4000 kroner.

Mye for pengene Pentax K-500

Cirka 4300 kroner

Pentax K-500. Foto: Pentax.

Med klasseledende bildekvalitet, ISO-rekkevidde helt opp til 51 600, innebygd bildestabilisator, raskeste lukkertid på 1/6000 sekund, innebygd HDR-funksjon og maks skuddtakt på seks bilder i sekundet, kan man begynne å lure på om Pentak K-500 egentlig skulle ha vært plassert i neste kategori.

Men med en pris på hyggelige 4300 kroner, er det tydelig at Pentax rett og slett bare har bestemt seg for å gi oss veldig mye for pengene. Pentax K-500 egner seg godt både for nybegynnere som ønsker å bruke kameraet i grønn rute, så vel som for den noe mer avanserte fotografen, som er på utkikk etter et kamera som han kan utvikle seg og vokse med.

Entusiastklassen

Værbestandige Pentax K-5 II

Cirka 7000 kroner

Som vanlig er Pentax på banen med et solid alternativ til Canon og Nikon-kameraene som ellers dominerer mye av speilrefleksmarkedet. Med Pentax K-5 II får vi et realt entusiastkamera som kan skilte med ting som en 16,3 megapiksels stor bildesensor med meget god dynamisk rekkevidde, skuddtakt på syv bilder i sekundet, et godt autofokussystem og 100% søkerdekning.

I vanlig Pentax-stil er K-5 II særdeles godt bygget i metall, og er et av klassens best værtettede kameraer. For rundt 7000 kroner får du Pentax K-5 II med kitobjektiv. Hvis du er villig til å legge 9000 kroner på bordet, kan du kjøpe Pentax K5s II (kun hus) som uten lavpassfilter tilbyr enda vassere bildekvalitet.

PS. I disse dager blir Pentax K-3 tilgjengelig i butikken. Med K-3 får du en 24 megapiksel stor bildesensor, værtetting med hele 92 separate forseglinger, 27 punkters autofokussystem, 8,3 bilder i sekundet og en inovativ bildestabilisator som gir deg valgfri anti-aliasing. Med en pris på rett under 10 000 kroner for huset alene, mener vi dette er et kamera som har alle forutsetninger for å slå an.

Videokapable Canon EOS 70D

Cirka 10 000 kroner

Med Canon EOS 70D ønsker Canon å revolusjonere autofokus under filming. Det nye med 70D er måten selve bildebrikken fungerer på. Alle pikslene er nemlig delt i to, noe som muliggjør fasedetekterende fokus på hver enkelt piksel. Kort sagt gjør det at man med dette kameraet slipper at autofokusen jager fram og tilbake mens man filmer.

Canon EOS 70D. Foto: Canon.

Men du kan selvsagt gjøre mer enn å filme med 70D, og kameraet kan ellers by på alt fra en 20 megapiksels stor bildesensor og berøringsfølsom, vridbar skjerm, til innebygd WiFi og muligheten til å microjustere autofokusen på ulike objektiver. Værtetthet, 19 autofokuspunkter og egne hjul for lukker og blender er også på plass.

Canon EOS 70D med kitobjektiv ligger for tiden på rett under 10 000 kroner, og for Canon-fotografer som liker å filme såvel som å ta stillbilder mener vi 70D er et godt valg.

PS. Hvis hovedpoenget for deg ikke er kameraets filmegenskaper, men ting som skuddtakt og byggekvalitet er viktigere, så kan du ta en titt på Canon EOS 7D. Dette kameraet begynner å få noen år på nakken, men med en pris helt ned mot 8000 kroner (for kun hus) er det fortsatt et godt kjøp.

Nikon D7100

Cirka 10 000 kroner

Nikon D7100 er Nikons mest avanserte speilreflekskamera med APS-C-sensor, og her får vi et kamera som funksjonsmessig plasserer seg et sted mellom de to ovennevnte kameraene fra Canon. Dette innebærer en 24 megapiksels stor bildebrikke uten lavpassfilter, klasseledende bildekvalitet, 51 punkters autofokussystem, skuddtakt på seks bilder i sekundet og 100% søkerdekning.

Alt dette befinner seg godt beskyttet i et værtett hus i magnesium, som ligger meget godt i hånden. Doble minnekortplasser er også å finne på D7100, noe som understreker at dette er et entusiastkamera.
Har du lyst på dette APS-C-flaggskipet fra Nikon må du ut med litt under 10 000 kroner for hus og en 18-105mm.

Heng med til neste side, hvor vi kikker på speilreflekskameraene som troner på listen»