Tek.no

Test Fujifilm X-E2

Dette kameraet er en perle for stillbildefotografen

Vi har testet Fujifilm X-E2.

Johannes Granseth
Johannes Granseth
28 Feb 2014 15:00

Intro og byggekvalitet

I 2012 lanserte Fujifilm sitt første kamera med X-fatning, Fujifilm X-Pro1. Helt siden den sagnomsuste Fujifilm Finepix X100 ble sluppet året før, hadde folk ønsket seg et X-kamera som kunne noe X100 ikke kunne, nemlig å skifte objektiv. X-Pro1 kunne dette, og ikke nok med det, det nye kameraet hadde også en banebrytene sensor ved navn X-Trans CMOS. Sammen med de tre Fujinon-objektivene som ble sluppet med kameraet, tilbød X-Pro1 bildekvalitet som begynte å puste fullformatskameraene i nakken.

Mot slutten av 2012 slapp Fujifilm sitt andre kamera med X-fatning, Fujifilm X-E1. Dette huset var hakket mindre enn X-Pro1, og ikke minst var prisen noe hyggeligere.
Siden 2012 har det skjedd mye med X-systemet til Fujifilm, ikke bare har vi fått mange flere kameramodeller og objektiver, men Fujifilm har også begynt å oppdatere de første X-modellene sine. Sent i fjor fikk Fujifilm X-E1 sin oppfølger, Fujifilm X-E2.

Fujifilm X-E1 er et kritikerrost og godt likt kamera, som etter hvert har funnet veien ned i mange kamerabager. Så når vi nå har etterfølgeren her, lurer vi: Hvor godt er det nye kameraet? Kan X-E2 fylle sin populære forgjengers sko? Er det verdt å oppgradere til X-E2 om du allerede har en X-E1?

Med disse spørsmålene i bakhodet, har vi tatt en nærmere titt på Fujifilm X-E2.

Les også: Test av Fujifilm X100S

Fujifilm X-E2 - 23mm - 1/125 - f/3.6 - ISO 250 (Foto: Johannes Granseth)

Fysisk

X-E2 er lik sin forgjenger. (Foto: Johannes Granseth)

Fujifilms X-serie kjennetegnes av det som må kunne sies å være et av markedets mest vellykede retrodesign. Dette er også tilfellet for X-E2, og ved første øyekast er det nærmest umulig å skille X-E2 fra sin forgjenger - dette er ikke en negativ ting. X-E2 er tilgjengelig i to forskjellige farger, helsvart, som er den modellen vi har testet, og svart/sølv. Den sistnevnte fargen gir helt klart mest retrofølelse, mens den helsvarte nok er mer diskret og noe mer "vanlig".

Byggekvaliteten må sies å være god, og vi merker ingen slark eller knirking når vi bruker X-E2. Huset er utført i en blanding av magnesium og plast, men plasten er ikke noe vi legger merke til, med mindre vi leter etter den.

X-E2 er også tilgjengelig i fargen svart/sølv. (Foto: Fujifilm)

Med sine 350 gram med batteri og minnekort synes vi huset er uventet lett når vi plukker det opp uten å ha et objektiv påmontert. Om dette er negativt eller positivt, får bli opp til hver enkelt fotograf å avgjøre. Så fort vi monterer et objektiv på huset, synes vi balansen blir god og vekten mer riktig.

Alle knapper og hjul gir god respons og er solide, selv om de fleste av dem er laget i plast. På framsiden har kameraet et uthevet, gummiert grep. Grepet gjør kameraet godt å holde i kombinert med med de fleste av objektivene i X-serien. Med de største objektivene synes vi kanskje at kameraet blir noe “feilproposjonert”, men dette har mer med størrelsen på huset å gjøre, og er jo et vanlig problem blant de
speilløse systemkameraene.

Fujifilm X-E2 - 23mm - 1/340 - f/1.4 - ISO 200.Foto: Johannes Granseth

Les også