TestSamsung NX300

Samsung i siget

Det meste er bra med NX300.

Innledning, batteri og skjerm

Det har etterhvert begynt å bli ganske mange speilløse modeller med APS-C sensor på markedet, og det blir stadig vanskeligere å skille seg ut fra mengden. De ulike produsentene satser hardt med forskjellige strategier, fra retromodellene fra Fujifilm til de mer hypermoderne modellene fra Sony.

Midt i denne klyngen finner vi Samsung, som kanskje litt på siden lanserer en ny modell i ny og ne. I dag har vi sett nærmere på produsentens toppmodell uten innebygd søker, Samsung NX300.

Kameraet er den første modellen i det Samsung omtaler som "Smart Camera NX". I praksis betyr dette at kameraet er utstyrt med WiFi, slik at man kan dele bilder direkte på nett eller til en smarttelefon. Kameraet fremstår dermed som et mer integrert medlem i Samsungs produktunivers, som en slags fetter til produsentens Galaxy-telefoner eller nettbrett. Men det er først og fremst et godt kamera? Det akter vi å finne ut.

Les også: TEST av Samsung NX20

Det har gått i overkant av ett år siden undertegnede sist testet et Samsung-kamera. Den gangen ble vi svært imponert over Samsung NX200, som overbeviste oss nok til å få en klar anbefaling. NX200 manglet imidlertid en tydelig kundegruppe og led litt av at Samsung prøvde å gape over litt for mye ved å lage en modell som både skulle appellere til entusiasten og nybegynneren. Mye har skjedd på kamerafronten siden den gang, og vi er spent om NX300 er et mer modent kamera. La oss ta en nærmere titt på dagens testmodell.

Les også: TEST av forgjengeren, Samsung NX200

Sjekk flere spesifikasjoner på Samsung NX300 i prisguiden

Fysisk

Samsung NX300 har en relativt grei størrelse og plasserer seg midt i segmentet blant speilløse modeller. Det er pent og renskåret; nærmest blottet for skarpe kanter. Kameraet består av en topplate av børstet stål,og et læraktig plastikktrekk som strekker seg rundt kameraet. Dette trekket kommer i fargene svart, hvitt og brunt, hvor sistnevnte gir en fremtredende retrofølelse.

NX300 er som nevnt toppmodellen blant Samsungs modeller uten integrert elektronisk søker. Det har heller ingen elektronisk port, så man har heller ingen mulighet til å koble til en elektronisk søker om man foretrekker dette. NX300 er imidlertid utstyrt med en blitssko, og det følger med en liten ekstern blits når man kjøper kameraet.

Blitsen er ikke nevneverdig sterk, med et ledetall på 8 (ISO 100), men det er praktisk at man kan ta den av og på etter behov. For å beskytte blitsporten følger det med en liten plastbit som sitter fast i blitsskoen. Den sitter imidlertid ikke spesielt godt, og vi har flere ganger funnet den nederst i fotobagen etter å hatt med oss kameraet rundt.

Kameraet erstatter Samsung NX210, som ble lansert i juli i fjor. Samsung har ikke gjort noen veldig store endringer fra denne modellen, men NX300 har en oppdatert design, samt en ny skjerm.

I tillegg skal kameraet ha raskere bilderate og bedre autofokus, takket være et hybridsystem mellom fasedetekterende- og kontrastbasert fokus. De få endringene løfter helhetsinntrykket av kameraet, og vi mener at Samsung har designet et meget pent kamera. Alt av knapper og brytere har en behagelig motstand, noe som også bidrar til å at man føler at kameraet er av en høy kvalitet.

Skjerm

Samsung NX300 er utstyrt med en ganske stor AMOLED-skjerm på hele 8,4 cm (3,31 tommer) og en oppløsning på 768 000 subpiksler. Den er litt større enn hva som er vanlig på slike kameraer, men oppløsningen er litt lavere enn bransjestandarden.

Med en så stor skjerm hadde vi forventet en litt høyere oppløsning, men vi har ikke lagt noe særlig merke til dette ved vanlig bruk. Med en større skjerm er det lettere å komponere bilder, og når man ikke har noen optisk eller elektronisk søker som kan erstatte skjermen, er man helt avhengig av å ha en skjerm som fungerer godt.

AMOLED-skjermen til NX300 er i tillegg trykkfølsom, noe som kan være en fordel når man fotograferer. Man har direktetilgang til en rekke av kameraets funksjoner direkte på skjermen, og man kan sette kameraet til å ta bilder eller fokusere om man trykker på et spesfikt sted på skjermen, slik man er vant til fra smarttelefoner.

Skjermen er imidlertid kledd med en antiripebelegg, og i sterkt sollys gjør dette skjermen veldig matt. Enkelte ganger slet vi kraftig med å se hva som var på skjermen, selv om vi justerte vinkelen for å unngå direkte sollys.

Ved flere anledninger bommet vi både på utsnittet og fokuspunkt rett og slett fordi vi ikke klarte å se dette godt nok på skjermen. På akkurat dette punktet har Samsung et forbedringspotensiale, da flere av konkurrentene har skjermer som takler sollys på en vesentlig bedre måte.

Batteri

Når det kommer til kameraets batteri er det nok en gang tydelig at Samsung har hentet inspirasjon fra sine smartmobiler. Kameraet lader nemlig via en micro-USB port på høyre side, på samme måte som man lader en mobil. Ved å lade på denne måten trenger man egentlig aldri å ha med seg mer enn én kabel og lader, som dermed kan lade hver enkelt enhet med samme type lader.

Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Å lade batteriet i kameraet sparer kanskje plass i vesken, men det gjør også at man ikke kan lade for eksempel et annet batteri mens man bruker kameraet. Da må man kjøpe en ekstern lader.

Batteriet har en kapasitet på 320 bilder ifølge CIPA-standarden, et tall som plasserer kameraets batterikapasitet midt på treet. Til sammenligning klarer Sony NEX-3N hele 480 bilder per ladning, selv om dette kameraet er vesentlig mindre av størrelse og dermed har et mindre batteri.

Vil du lese mer om Sony NEX-3N? Les testen her.

Om man trenger bedre batterikapasitet kan man investere i et startsett som Samsung selger ved siden av kameraet, til rundt 900 kroner. I dette settet følger det med ekstern lader, ekstra batteri, en mer eksklusiv og større bærereim og skulderveske.

Samsung selger dette startsettet for rundt 900 kroner. Da får du med veske, ekstra batteri, lader og bærereim. Foto: Samsung

På neste side snakker vi om hvordan kameraet er i praktisk bruk»