Tek.no

Guide Kompaktkameraer

Hvilket kompaktkamera bør du gi bort til jul?

Disse kompakte favorittene kan du godt legge under juletreet.

Sony - Canon - Fujifilm - Shutterstock/Dasha Petrenko - Montasje: Akam.no
14 Nov 2013 11:11

Da nærmer julen seg med stormskritt, og de aller ivrigste er nok forlengst i gang med julegaveshoppingen. Er du en av dem som håper det vil ligge et kamera til deg under juletreet i år, men er litt usikker på hvilket kamera du egentlig ønsker deg?

Eller kanskje du har lyst til å gi et kamera i gave til en som er glad i å ta bilder, men så synes du det er litt vanskelig å navigere i den evig-voksende jungelen av ulike kamreamodeller?

Frykt ikke, vi i Akam har tatt på oss sammenlikningsbrillene, og har plukket ut noen forslag til deg.

Hva trenger du?

Men før vi går i gang med å titte på de ulike kameraene kan det være lurt å tenke igjennom hva slags behov du, eller den som skal bruke kameraet har. Holder det med et kompaktkamera, eller bør du satse på et systemkamera slik at fotomulighetene kan utvides etterhvert? Dagens kompaktkameraer har blitt ganske så avanserte, og det er tydelig slik at det ikke lenger er størrelsen det kommer an på.

I denne første delen av våre juleanbefalninger tar vi en titt på seks av de kompaktkameraene vi synes er de beste kjøpene du kan gjøre i år.

Lommebokvennlige Canon Powershot S110

Cirka 2000 kroner

Canon Powershot S110. Foto: Canon.

Førstemann ut er denne artikkelens billigste kamera, nemlig Canon Powershot S110. Kameraets zoom-området strekker seg fra 24-120mm (tilsvarende fullformat), med største blender på f/2.0 på vidvinkel. På full tele må du imidlertid klare deg med f/5.9.

Kameraet tilbyr god bildekvalitet med relativt gode ISO-egenskaper, mulighet for manuell kontroll, bildestabilisator og RAW-støtte. Innebygget WiFi gjør at du enkelt kan dele bildene du tar, på for eksempel sosiale medier. For rett under 2000 kroner får du et lite og lett kamera som uten problemer får plass i en vanlig lomme. S110 er solid bygget, og knapper og hjul er stort sett store og enkle å betjene.

Merk: S110 fikk i høst en oppfølger, S120. Denne ligger på rundt 3600 kroner.

Lyssterke Sony Cyber-shot DSC-RX100

Cirka 3500 kroner

Hvis du ønsker deg et lite kamera som samtidig byr på veldig god bildekvalitet, er Sonys RX100 en god kandidat. Kameraet har med sin én tomme store 20 megapixels bildebrikke den største sensoren i sin klasse.

Dette gir kameraet meget gode ISO-egenskaper, som sammen med en maks blender på 1.8 på vidvinkel, gjør at RX100 klarer seg meget godt i mørke omgivelser.

Zoom-området er dog noe beskjedent, og går fra 28-100mm (tilsvarende fullformat).

Har du planer om å filme litt med kameraet også, innehar RX100 svært gode filmegenskaper, med alt fra 1080p med 60 fps, til helmanuelle kontroller. Den tre tommer store LCD skjermen, med en oppløsning på hele 1.23 millioner punkter, gir deg full kontroll når du filmer.

RX100 har vært på markedet en stund, og har blitt noe billigere siden det ble lansert. Med en pris på rundt 3500 kroner synes vi det er et meget godt kjøp.

Allrounderen Olympus XZ-2 iHS

Cirka 4000 kroner

En av RX100s argeste konkurrenter er Olympus XZ-2 iHS. Dette kameraet er noe større enn de to ovennevnte, men til gjengjeld har det fått plass til vippbar berøringsfølsom skjerm, blitz-sko, port for elektronisk søker og større håndgrep.

Gode ISO-egenskaper og et zoom-område på 28-112mm (tilsvarende fullformat) med f/1.8 som største blender på vidvinkel, og f/2.5 på tele, gjør at XZ-2 iHS fungerer godt i de aller fleste situasjoner.

Opptak i RAW-format og manuell kontroll er selvsagt også på plass, og kameraet har også bildestabilisator. For å skaffe deg en Olympus XZ-2 iHS må du ut med cirka 4000 kroner, men vi har sett det helt nede i rundt 3300 kroner på nettet, så her lønner det seg å lete litt før man slår til.

Griselekre Fujifilm X20

Cirka 4000 kroner

Fujifilm X20. Foto: Fujifilm.

Fujifilm X20 er et kamera som tilbyr en litt annerledes foto-opplevelse enn de fleste andre kompaktkameraer. For det første beveger du deg rundt i det 28-112mm
(tilsvarende fullformat) store zoom-området ved hjelp av en manuell zoomring. I tillegg har kameraet en ganske god optisk søker, som viser informasjon som blender, lukker og ISO via en gjennomsiktig LCD.

X20 er utstyrt med Fujifilms X-trans CMOS II-sensor, som sørger for god bildekvalitet, også på høye ISO-verdier. Kameraet har største blender f/2.0 på vidvinkel, og klarer å holde seg på f/2.8 når du zoomer helt inn på 112mm.

Dette kameraet putter du ikke i lommen, men det er solid bygget i magnesium, og har et retroinspirert design som vi liker veldig godt. Fujifilm X20 koster rett under 4000 kroner, og er et godt valg for den som ønsker noe litt utenom det vanlige å ta bilder med.

Nostalgiske Fujifilm X100S

Cirka 10 000 kroner

Med sin X100S tar Fujifilm retrodesignen fullt ut. Kameraet er meget solid utformet i magnesium, og du styrer blender, lukker og eksponeringskompensasjon ved hjelp av egne hjul, ikke ulikt slik det var på klassiske rammesøkerkameraer fra midten av forrige århundre.

Og når vi snakker om søkere, X100S er utstyrt med en avansert hybridsøker som lar deg velge om du vil bruke en elektronisk søker med 2,36 millioner bildepunkter eller en optisk søker som viser informasjon via en gjennomsiktig LCD.

X100S har et fastobjektiv med en brennvidde som tilsvarer 35mm på fullformat og har største blender på f/2.0. Her må du altså zoome med beina, men vi synes at dette objektivet yter så godt, at det mer enn veier opp for dette.

Selv om dette objektivet er et så kalt pannekakeobjektiv og ikke tar så stor plass, er ikke X100S et spesielt lommevennlig kamera. Objektivet kombinert med kameraets X-trans CMOS II-sensor i APS-C format gjør det mulig for X100S å gi deg bildefiler som kan konkurrere med de fleste av dagens speilreflekskameraer.

Vi liker dette kameraet veldig godt, men det er nok ikke et kamera som egner seg for alle. Prisen på rett under 10 000 kroner bidrar nok også til dette.

Men for entusiaster som er ute etter et relativt kompakt kamera som inspirerer og som kan levere bilder av profesjonell kvalitet, mener vi X100S er verdt hver eneste krone.

Fullformatskompakten Sony Cyber-shot DSC-RX1

Cirka 20 000 kroner

Er du av den typen som ikke synes at noe annet enn det aller beste er godt nok? Ja, da skal du ha et Sony DSC-RX1. Her får du et kamera som tilbyr noe ingen andre kompaktkameraer gjør, nemlig en 35mm stor bildebrikke. Det stemmer, RX1 er et fullformats kompaktkamera!

I liket med X100S har Sonys RX1 et fastobjektiv på 35mm som har f/2.0 som største blender. Det er ingen tilfeldighet at både Fujifilm X100S og Sony RX1 er utstyrt med objektiver på 35mm - mange fotografer har sågar bygget hele sin karriere på nettopp denne allsidige brennvidden.

RX1 sin 35mm er laget av ærverdige (Carl) Zeiss, og leverer, sammen med Sonys fullformatssensor, bilder i det absolutte toppsjiktet. Byggekvaliteten er meget god, og kamerahuset er realtivt kompakt, i alle fall om vi tar i betraktning at kameraet har en fullformatssensor. Vi tror dog ikke Sony RX1 vil stifte nærmere bekjentskap med bukselommene dine.

Sony Cyber-shot DSC-RX1. Foto: Sony.

Som du sikkert har gjettet er det en hake ved denne fullformatsherligheten, og ja, det er prisen. Sony DSC-RX1 vil per dags dato koste deg cirka 20 000 blanke kroner, og selv om vi synes du får mye for pengene, er det en pris som gjør at dette kameraet nok er forbeholdt de aller ivrigste fotoentusiastene blant oss.

PS. Sony har også laget en versjon av dette kameraet uten lavpassfilter som byr på enda bedre bildekvalitet. Sony DSC-RX1r får du for 25 000 kroner.

Trenger du noen siste handletips? Her er vår guide til hvordan du får mest fotoutstyr for pengene dine»

Les også
Viser frem langsynt og værtett kamera
Les også
Hvordan ta gode julebilder?
Les også
Hvilke kamera bør havne under treet i år?
Les også
Hva vi egentlig ønsker oss
Les også
Disse kameraene ønsker vi oss fra julenissen
Les også
Fujifilm FinePix X100S: Vellykket retrohyllest
Les også
Sony Cyber-shot DSC-RX1: – Her har bildekvalitet og størrelse vært viktigst
Les også
Olympus XZ2 iHS: – Et av de mest komplette kompaktene
annonse

Les også