Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Defy

Test av Motorola MB525 Defy

Motorola er tilbake i Norge og klinker til med en telefon vi aldri har sett maken til.

Design og brukervennlighet

Sommeren er over oss og en god del av den norske befolkningen tar turen enten ut i skog og mark eller til skjærgården for å nyte solen på et varmt svaberg. Det skal ikke mye til før du er litt uheldig med mobiltelefonen og mister den i bakken eller søler litt brus på den. Svært mange ønsker seg i dag en smarttelefon med det meste av muligheter, men da må du som oftest forvente at det er skjøre gjenstander det er snakk om.

Motorola har prøvd seg på et kompromiss av durabilitet og funksjonalitet. Telefonen har de gitt det utfordrende navnet Defy. Motorola Defy skal være immun mot støv og smuss samtidig overleve et lite bad, eller i hvert fall ned til en meters dyp. Det som skiller denne telefonen fra andre “arbeidstelefoner” er at dette er en reinspikka smarttelefon med berøringsskjerm.

Dette er den første mobiltelefonen på det norske markedet som kommer med en stor berøringsskjerm, masse teknologi og samtidig kan stille seg i hardhausklassen. Rent skjermstørrelsesmessig har den en like stor skjerm som det vi finner i blant annet HTCs Desire S og Sony Ericssons Xperia Neo. Selve størrelsen på telefonen er ikke mye større enn den vi finner hos for eksempel en Iphone 4, noe som gjør telefonen ligger godt i lommen.

Skjermen tar dessuten opp svært mye av selve overflaten til telefonen og utnytter plassen bedre enn de aller fleste andre mobiltelefoner. Ved første øyekast skulle du ikke tro at dette var en telefon som skal tåle en trøkk. Den er noe tykkere enn det vi er blitt vant til på dagens modeller, men den er fortsatt tynnere enn modeller som knapt er et par år gamle.

Holdbarhet for folk flest

Dette er en telefon som altså er myntet på de aller fleste som ønsker seg en smarttelefon som skal tåle litt. I tillegg havner den prismessig midt på treet, og med tanke på at dette er en telefontype det er svært få av på markedet snakker i hvert fall spesifikasjonene i Defys favør. Vi er blitt vant til at de fleste telefoner som tåler litt juling er store, tunge monstre som veier mye og tar opp hele bukselomma. I tillegg er som regel slike telefoner kun utstyrt med det mest nødvendige av teknologi.

Som sagt er telefonen veldig nett for å være en telefon som skal tåle litt. Den veier også kun 118 gram, altså betraktelig mindre enn de aller fleste smarttelefoner med 3,7 tommers skjerm. Telefonen kjennes solid ut og alle utganger er godt beskyttet av gummideksler. Selve bakdekslet låses ved en skyvemekanisme og virker holdbart. Vi kommer tilbake til hvor mye selve telefonen faktisk tåler i en senere test.

Telefonen kjører på operativsystemet Android, og har derfor fire berøringstaster under skjermen. Disse er som på de fleste telefoner med dette systemet, en hjemtast, en søketast, en tilbaketast og en valgtast. På toppen av telefonen finner vi utgang for minijack slik at du kan koble til både det medfølgende hodesettet og andre øretelefoner. Denne utgangen er også beskyttet av et gummideksel. På toppen finner vi i tillegg av/på-tasten som også brukes til å slå av skjermen.

På høyre side av telefonen finner volumtastene for styring av ringevolum, samtalevolum og musikkvolum. Vi merker oss også at på hver av sidene av telefonen er det tre skruer, dette vitner om at telefonen er mer robust enn hva vi er vant til hos andre smarttelefoner. På venstre side av telefonen er det kun en ladeutgang som er tildekket av et gummideksel, og telefonen lades selvsagt via microUSB.

På baksiden finner vi et fem megapikslers kamera og en LED-lampe som fungerer som fotolys. I tillegg er bakdekselet laget av et slags gummimateriale som igjen minner oss på at dette ikke er en vanlig smarttelefon. Selve skjermen er også laget av Gorilla Glass som skal være det mest slitesterke glasset du finner i dagens smarttelefoner. Skjermen ble heller ikke ripet opp ved bruk av både binders og nøkler.

Som smarttelefon

Motorola Defy stiller som sagt med en 3,7 tommers berøringsskjerm. Denne er av typen TFT, noe vi finner de fleste smarttelefoner som befinner seg utenfor de dyreste klassene. Skjermens oppløsning er bra for denne prisklassen og det fungerer ganske godt.

Det skal dog sies at skjermen ikke er veldig god i sollys, og kan ikke måle seg med de skjermene vi finner i for eksempel LGs Optimus Black og Samsungs Galaxy S II. Fargene i skjermen er helt greie og vi har lite å utsette her. Selve telefonen er også forholdsvis rask til tross for at telefonen ikke er blant de kraftigste når det kommer til prosessorkraft.

Telefonen kommer som sagt med operativsystemet Android. I førsteomgang var det versjon 2.1 vi fant på Defy, men den er nå oppdatert til versjon 2.2, altså den nest siste utgaven. Vi skulle gjerne ønske at telefonen kom med den aller siste versjonen, men telefonen sliter ikke nevneverdig av den grunn.

Man kan dog merke fra tid til annen at den kun kjører på en 800 Mhz prosessor. Ved navigering i menyer og åpning av applikasjoner går det ikke like lynkjapt som vi er blitt vant til hos de dyrere telefonene, men den gjør absolutt jobben.

Mange har sikkert lagt merke til at Motorola har vært ute av det norske markedet i noen år nå, og det å være først ute med en smarttelefon som også tåler litt er nok ikke tilfeldig. De har lagt på sitt eget grensesnitt på Android, men det er ikke veldig forskjellig fra det originale.

Ikke helt norsk

Motorola har den største delen av markedet sitt i USA, dette gjør at svært mange av de medfølgende applikasjonene og en del av funksjonene ennå ikke er beregnet for oss nordmenn. Et eksempel på dette finner vi hvis vi trykker to ganger på hjemtasten. Da får du muligheten til å angi en stemmekommando for å ringe noen, spille av en spilleliste, sende melding og lignende. Dette fungerer overraskende bra, men kun på engelsk.

Det samme finner vi i telefonens medfølgende ordbok. Selve tastaturet er på norsk når du skal skrive tekstmeldinger, men ordboken og ordforslagene har store mangler, noe som kan være litt frustrerende. Heldigvis er det en drøss med skriveapplikasjoner i Android Market som Swype og SwiftKey som gjør jobben vel så godt.

Bra lyd

Ettersom telefonen har blitt oppdatert til Android 2.2 har den også fått Smart Dialing. Dette gjør at man enkelt kan søke opp den personen man vil kontakte ved bruk av nummertastaturet på telefonen. Selve ringefunksjonen er som i de fleste andre Android-telefoner og er enkel og oversiktlig. Både ringelyden og samtalekvaliteten er bra, og telefonen gjør det overraskende godt på dette punktet.

Når det kommer til lydnivået var dette aldri noe problem i testperioden. Vi hadde aldri behov for å skru volumet opp til det maksimale, så dette er også en telefon for deg som er litt svakhørt.

I pakker finner du:

  • Batteri
  • Hodesett med mikrofon
  • Brukerhåndbok
  • Kabel for lading og synkronisering mot PC
  • Ladekontakt
  • 2 GB microSD-kort