På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Nokia E5
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- Smått & greit
- Dobbel betydning
- Passe gammel
- Syk fra starten
- Frisk som en fisk
- Todelt startskjerm
- Skikkelig fjesbok
- Sort og hvitt
- Tilbehør
- Teknologi og funksjoner
- Office Communicator
- Nettsjef
- Guide på første klasse
- For sti og vei
- Trafikkmeldinger
- Følsom
- Annen nytte
- Enda mer nytte
- Multimedia
- Topp lyd
- Grei video
- Mindre greie stillbilder
- Konklusjon
- Ingen dinosaur
- Smått, men fullt brukelig
- Topp GPS
- Et bevisst valg
Design, skjerm og menyer
Nå som telefoner med berøringsfølsomme skjermer gradvis tar over markedet, er det ikke hver dag du ser nye telefoner med fysisk tastatur. Kanskje spesielt gjelder dette for mobiltelefon med klassisk form og fulltastatur foran på telefonen, også kalt kalkulatortelefoner grunnet sin eiendommelige form og utseende.
Det har ikke forhindret Nokia å lansere E5, som er en tradisjonell mobiltelefon med QWERTY-tastatur i fronten. Som navnet antyder er dette en telefon i E-serien til Nokia, altså en telefon beregnet for forretningsbrukere.
Det er ikke til å komme bort fra at E5 har store likheter med E72, som er den forrige telefonen av denne typen fra Nokia. E5 er hakket enklere, og også et par hakk billigere.
Selv om finishen ikke er helt på nivå med nevnte E72 eller enkelte andre E-serie-telefoner, virket det som E5 har god byggekvalitet. Nokia har også spandert på et batterideksel av metall som hever kvalitetsinntrykket.
Smått & greit
Den vesentlige delen av frieriet til proffbrukeren skjer i form av fulltastaturet E5 er utstyrt med. E5 er noe bredere enn en vanlig mobiltelefon, men er på ingen måte noen kjempe.
Siden E5 heller ikke har noen bevegelige deler er det begrenset med plass til tastaturet. Hvis din forrige telefon var en telefon med taster i full størrelse, vil du nok umiddelbart syns at dette var i overkant smått.
Med litt tilvenning går det allikevel bra og skrive på E5, og etter en tids bruk kan du taste deg lett forbi alle som er henvist til vanlige talltastatur eller virtuelle tastatur. Noe av årsaken til dette er at tastene er nokså markerte med en buet form. Dette gjør det enklere å skille tastene fra hverandre selv om de er små og sitter tett.
Det fordrer riktignok at du er nogenlunde presis når du trykker, og du bør heller ikke har ti tommeltotter i størrelse XXL.
Volumknappen på siden av telefonen krever at du både er presis og nesten ltt hardhendt. Den er nemlig litt vanskelig å føle seg frem til, samtidig som du må trykke ganske hardt for at den skal reagere.
Dobbel betydning
Plassen er godt utnyttet, og du har tilgang til de viktigste tegnene uten å måtte bruke ekstra tastetrykk. Vi regner selvsagt også æ, ø og å som viktige tegn, som alle har fått sin rettmessige plass på tastaturet.
Noen taster har egne funksjoner som åpenbarer seg om du holder dem nede i et par sekunder. Hvis du for eksempel holder nede mellomromstasten, skrur du på fotolyset slik at du kan bruke E5 som lommelykt. Tilsvarende kan du holde nede taster for å skru på Bluetooth, sende en melding eller aktivere lydløs profil.
Som vanlig på telefoner som kan kjøre flere programmer på en gang kan du også holde nede en tast, nærmere bestemt hjem-tasten, for å få en oversikt over programmer som kjører i bakgrunnen.
En tast som kanskje ikke burde hatt dobbel betydning, er knappen for å legge på. Hvis du er inne i en undermeny, går du som ventet tilbake til forsiden hvis du trykker på legg-på-tasten.
Hvis du derimot trykker på denne tasten når du står på forsiden, får du opp en hurtigmeny hvor første valg er å skru av telefonen. Samme resultat får du om du står i en undermeny og trykker to ganger på denne tasten.
Ikke så praktisk hvis du har for vane å trykke på legg-på for å forsikre deg om at du er ute av alle menyer før du legger fra deg telefonen.
Passe gammel
Vi rynker på nesen når vi ser trykkskjermtelefoner med S60-menyer. Når det derimot er snakk om tradisjonelle telefoner hvor du kan trykke på skjermen så mye du bare vil uten at det skjer noe, stiller det seg litt anderledes.
De Symbian-baserte S60-menyene ble nemlig utviklet nettopp med tanke på telefoner som E5. Vel er S60 fortsatt ikke det siste og råeste på menyfronten, men de har utviklet seg og henger brukbart med i utviklingen så lenge du bruker tastaturet til å styre telefonen.
Siden S60 er resultatet av mange års utvikling av Symbian-menyer, er telefoner med dette menysystemet som regel stabile i bruk sammenlignet med andre smarttelefoner.
Syk fra starten
Vi ble derfor overrasket over det ustabile inntrykket E5 ga når vi begynte å bruke telefonen. Under oppsett virket den svært treg, og hadde vi ikke vært tålmodige sjeler hadde vi flere ganger gått ut ifra at telefonen hadde låst seg. Vi opplevde også enkelte feilmeldinger, for eksempel fikk vi konsekvent en feilmelding hver gang vi hadde satt opp en ny e-postkonto.
Nokia E5 kan oppdateres uten å koble telefonen til en PC, og som vanlig sjekket vi for tilgjengelige oppdateringer når vi begynte å bruke telefonen. En oppdatering var også tilgjengelig, men den lot seg ikke installere.
Frisk som en fisk
Når vi koblet E5 til en PC fikk vi derimot oppdatert E5 til siste programvareversjon. Problemet nå var at startskjermen var tilnærmet blank, og menyknappen virket ikke. Det hjalp heller ikke å legge inn programvaren på nytt.
Ved å trykke på meldingsknappen kom vi oss inn i meldingsmenyen, og derfra klarte vi å navigere oss til innstillingene for startskjermen. Her endret vi modus for startskjermen, og vips! så var alt som det skulle være. Hvis du har gjort endringer på startskjermen og ikke får telefonen til å virke etter en oppdatering, kan dette altså være et triks for å slippe å sende inn telefonen.
Borte var tregheter og feilmeldinger, og vårt testeksemplar har oppført seg bunnsolid etter denne oppdateringen.
Programmer som Ovi Kart og Facebook ber automatisk om oppdatering når du bruker dem, og dette er noe vi merket når vi begynte å bruke telefonen. Vi fikk da spørsmål om vi ønsket å oppdatere i hytt og gevær, noe vi selvsagt ville.
Todelt startskjerm
Startskjermen kan organiseres på flere måter, og du kan ha to forskjellige startskjermer, jobb og privat. Sammenlignet med andre løsninger hvor du bare kan bla til siden for å bytte startskjerm, synes vi Nokias løsning her er tungvindt og lite brukervennlig.
Praktisk nok er startskjermen utstyrt med veivisere til oppsett av e-post, talepost og så videre når telefonen er ny. Hvis du ikke ønsker å stille inn enkelte av disse funksjonene, slipper du å bla deg langt inn i menyene for å fjerne disse fra forsiden.
Når du klikker på en av disse veiviserne får du nemlig spørsmål om du vil sette opp aktuell funksjon eller om du vil skjule veiviseren.
Svært praktisk, synes vi. Like upraktisk er det at enkelte av veiviserne, for eksempel den for e-post, dukket opp på nytt hver gang vi skrudde telefonen av og på.
Startskjermen kan tilpasses slik at den blir svært funksjonell. Du har ikke såkalte widgets, men har et forhåndsdefinert sett med funksjoner som kan vises på forsiden.
For eksempel kan du vise kommende kalenderoppføringer og e-post på forsiden.Du kan også vise flere e-postkontoer samtidig på forsiden om du ønsker det.
Skikkelig fjesbok
Som seg hør og bør har Nokia E5 en egen Facebook-applikasjon. Denne viser dessverre ikke varsler, men selv om du bruker nettleseren til å sjekke Facebook så har allikevel Facebook-applikasjonen sin nytte.
Den integreres nemlig med adresseboken. Når vi sier integreres så mener vi nettopp det. Her er det ikke snakk om å bare importere alle kontaktene dine fra Facebook slik at du får en overfylt kontaktliste med masse dobbeltoppføringer.
Tvert i mot E5 matcher Facebook-vennene dine med oppføringene i adresseboken. Du får dermed bilde på dine eksisterende kontakter, og du ser også siste statusoppdateringer når du blar i adresseboken på telefonen.
Fulltastaturet er også tatt i bruk for å bla i adresseboken. Når E5 er i hvilemodus, trenger du bare begynne å skrive et navn for at E5 skal søke i adresseboken.
Sort og hvitt
Du kan tilpasse menyene og utseendet i stor grad. Blant annet har du flere temaer å velge mellom, for eksempel kan du velge om du vil ha lys eller mørk bakgrunn i menyene. Ikonene i menyene kan også flyttes rundt og organiseres i mapper hvis du ikke er fornøyd med standardoppsettet. Alt er med andre ord slik du forventer fra en moderne telefon.
Formen på E5 gjør at skjermen har widescreenformat. Dette er utnyttet blant annet i kalenderen hvor den gode plassen sideveis gjør at mye informasjon kan vises samtidig.
Til sitt bruk fungerer skjermen forøvrig utmerket. Sammenligner du direkte med store AMOLED-skjermer, ser du imidlertid fort at verken størrelse eller fargegjengivelse er like overveldene som på de beste telefonene. Forsåvidt ingen overraskelse, da disse telefonene gjerne koster både to og tre ganger mer.
Tilbehør
Tilkoblingene finner du på toppen av telefonen. Her kobler du til tilbehør som lader og datakabel. Dessverre bruker Nokia en proprietær ladeplugg. Heldigvis lader E5 også via Micro-USB-kontakten, selv om du naturligvis ikke får brukt den medfølgende laderen på telefoner fra andre produsenter.
I esken finner du:
- Telefon
- Batteri
- Øreplugger med mikrofon
- Lader
- Minnekort
- USB-kabel
- Brukerveiledning
Teknologi og funksjoner
Som medlem av E-serien til Nokia er det hevet over enhver tvil at E5 er myntet på de som vil bruke mobiltelefonen til noe nyttig. Her vil proffbrukerne glede seg over skikkelig synkronisering med Exchange, god organisering av flere e-postkontoer og en skikkelig kalender som er oversiktlig og god å bruke.
Office Communicator
At E5 kommer med Microsoft Communicator ferdig installert, er også et sikkert tegn på at her er proffbrukerne i fokus. Hvis du ikke vet hva OCS eller Communicator er, så er det kort forklart sikker MSN på steroider.
Selv om det stort sett er enkelt å finne frem blant disse funksjonene, synes vi innstillingene for Exchange-synkronisering av kalender og kontakter var noe vanskelig tilgjengelige.
Setter du opp en vanlig POP3-e-postkonto bør du også være oppmerksom. Hvis du bare trykker "OK" og "Neste" slik mange gjør når de setter opp funksjoner og programmer på både PC og mobil, blir nemlig e-postkontoen din satt opp mot Nokia Messaging.
Fordelen med dette er at du kan få push e-post også på en vanlig e-postkonto. Ulempen er at e-posten din går gjennom Nokias systemer, og det er det ikke sikkert du er så interessert i. Nå som det verste push-hysteriet har lagt seg er det mange som har funnet ut at det ikke er så ekstremt viktig at e-posten kommer på mobilen i samme sekund som den er levert din e-postserver. Bedre batteritid og mindre datatrafikk teller mer for mange brukere.
Hva gjelder e-post så vises også HTML-formatert e-post i e-postleseren, men du må trykke en ekstra gang for å se e-posten med korrekt formatering.
Nettsjef
Slike funksjoner krever overføring av data, og her stiller E5 sterkt. Den støtter nemlig et vell av frekvenser og hastigheter i mobilnettet. Som seg hør og bør kan du også koble deg på trådløse nett, selv om vi synes WLAN-veiviseren her var litt tungvindt å bruke.
Litt tungvindt er det også at minnekortet sitter bak batteriet. Hvis du skal bytte minnekort må du med andre ord skru av telefonen.
Guide på første klasse
Et utvilsomt pluss ved Nokias smarttelefoner er at du får Ovi Kart inkludert i prisen. Ovi Kart er et fullverdig navigasjonsprogram som også gir deg stemmestyrt navigasjon.
I motsetning til for eksempel Google Maps ligger kartene ferdig installert på minnekortet, slik at du ikke må betale skjorta for å laste ned mengder med kartdata. Verdt å merke seg er at Ovi Kart fungerer utmerket også uten minnekort, du får da beskjed når du starter programmet, samtidig som det hele tiden vises hvor mye data du har lastet ned.
Datatelleren vises også om du har minnekortet med kartene i telefonen, da det alltid vil være noe datatrafikk selv om originalversjonen av kartet ligger lokalt på telefonen.
For sti og vei
Bruken av Ovi Kart er ikke begrenset til bilkjøring. Du har også en egen gå-modus hvos Ovi Kart legger opp ruten med tanke på at du skal gå til fots.
Kartvisningen under navigering er svært oversiktlig med tanke på at den begrensede skjermstørrelsen. Nokia har fått plass til både selve kartvisningen, samt stedsnavn, hastighet ankomsttid og annen info på skjermen når du navigerer.
Du kan også veksle mellom forskjellige kartvisninger, blant annet 2D og 3D.
Trafikkmeldinger
Ovi Kart har også trafikkinfo. Dette gjør at du blir oppdatert om veiarbeid og andre forsinkelser i nærområdet slik at ruten du kjører kan ta hensyn til dette.
Det er forøvrig svært enkelt å søke frem en destinasjon og starte navigering. Lengre ruter tar det gjerne noen sekunder å begregne. For eksempel tok det rundt ti sekunder å regne ut en rute fra Trondheim til Oslo, uten at dette er noe problem.
Følsom
Det er ikke alltid det er like praktisk å navigere seg frem med mobiltelefonen. Spesielt gjelder dette hvis du er avhengig av å ha mobilen klint fremme i frontruten for at GPS-en skal ta inn signal.
Spesielt gjelder dette moderne biler som gjerne har lamineringer i frontruten som gjør at mobil og GPS ikke tar imot signaler så godt.
For anledningen ble derfor Amobils trofaste testbil Volvo 240 oppgradert til en noe mer moderne V50.
Vi satt med mobilen i hånden i fremsetet og fikk posisjonen uten problem. Vel i gang med å kjøre la vi telefonen i midtarmlenet mellom forsetene uten at vi helt hadde troen på at dette skulle gå problemfritt.
Det gjorde det imidlertid, og med litt volum på den stemmestyrte navigeringen kunne vi finne veien med mobilen ute av syne. Nå skal det sies at det nok er hakket enklere å finne frem hvis du har et kart å forholde deg til, men det fordrer at du enten har mobilen i en holder på dashbordet eller at du har en medpassasjer som tar seg av navigeringen.
Navigering og kart er funksjoner som gjerne krever mer av maskinvaren til telefonen, men E5 taklet dette uten problemer. Vi opplevde ikke at E5 var treg eller gjorde seg til på andre måter når vi brukte Ovi Kart, på tross av at den slet litt mer i Java-testene våre.
Annen nytte
Du kan selvsagt bruke E5 til mer enn å finne veien. Blant annet kan du ikke bare lese, men også lage og redigere dokumenter. PDF-filer lar seg også lese på E5.
Nettleseren er ikke den kjappeste vi har vært borti, spesielt på store nettsider, men også nettsider som Amobil.no vises på en kurant måte. Ikke minst vises også Flash-innhold for de som er opptatt av dette.
Skjermstørrelsen gjør riktignok at du må scrolle litt for å lese en hel side, og er du vant med en trykkskjermtelefon vil du nok også savne muligeten for å trykke direkte på skjermen for å gå til en lenke.
Det er enkelt å bla frem og tilbake mellom sider du har besøkt siden du ser en miniatyr av sidene når du blar deg frem og tilbake. Ulempen er at sider du tidligere har besøkt blir lastet på nytt, slik at det går et par sekunder før siden vises.
Enda mer nytte
Nokia E5 gjør også nytte for seg som telefon. Vi opplevde ikke noen problemer med dekning eller lyden under samtale, og vi kunne også fint bruke høyttalerfunksjonen tli å føre en samtale. Når vi brukte den medfølgende håndsfri-en koblet til minijack-kontakten på telefonen, opplevde vi noen ganger at det skurret litt når vi beveget på kontakten. Dette er noe vi har opplevd på flere Nokia-telefoner, så det virker som Nokia ikke har en helt perfekt løsning her, om dagen.
Batteriet er derimot perfekt, iallfall hvis vi sammenligner med hva som ellers er av mobiltelefoner. Vi klarte nemlig å tyne fem døgn ut av E5 før vi måtte frem med laderen. Det gode batteriet gjenspeiler seg også i lang taletid. Her hjelper det selvsagt at E5 ikke har noen diger trykkskjerm som trekker strøm som en vondt år.
Multimedia
Selv om Nokia E5 ikke er noen multimediamobil, er den ikke tapt bak en stol som musikkspiller. For det første har den tilkobling for minijack, noe som er nærmest et krav for en god musikktelefon.
Topp lyd
For det andre er lyden utmerket. Her får du ikke bare ren og klar lyd med lite bakgrunnstøy, men lyden er også ganske engasjerende. Dette fordrer selvsagt at du kobler til et par bedre hodetelefoner enn de enkle som følger med.
Musikkspilleren skiller seg svært lite fra den du finner i andre S60-baserte telefoner, men den er oversiktlig og gjør jobben.
Det gode batteriet gjør forøvrig at du kan spille musikk det du orker uten å være redd for at telefonen går tom for strøm i tide og utide.
Grei video
Noen rå videospiller er E5 ikke. Dette skyldes i hovedsak to ting. For det første er skjermen for liten til at det er praktisk å sitte å se på en serie eller film på mobilen. For det andre spiller E5 ikke filmer i Divx-format.
For underholdning kan du også vende deg til RDS-radioen. Synes du ikke P4 eller andre norske radiokanaler er noe å samle på, har E5 også internettradio, slik at du kan høre på radiostasjoner fra hele verden på din E5.
Mindre greie stillbilder
Om E5 gjør det bra på lydfronten, er ikke kameraet like imponerende. Vel scorer det bra for et 5-megapikselkamera i vår test av detaljgjengivelse, men i det virkelige liv blir bildene for kornete til at vi er spesielt fornøyd.
Vi har også lagt ved et eksempelbilde hvor vi har brukt den digitale zoomen, og som du ser vil du holde deg unna denne om du er opptatt av bildekvalitet.
Siden E5 har fast fokus er heller ikke skarpheten noe sterkt punkt ved dette kameraet. Vi synes også det er et minus at du ikke har en egen kameraknapp, selv om formen på telefonen til dels forsvarer at du bruker valg-tasten for å knipse bilder.
Litt moro kan du allikevel har det. Som du ser under kan du for eksempel ta panoramabilder med E5. Panoramafunksjonen er forøvrig svært enkel å bruke. Du har også et vell av muligheter til å ta serier med bilder, og du kan stille inn E5 til å ta et bilde med inntil 30 minutters mellomrom.
Litt moro kan du også ha med videoopptakeren, som tar opp video i VGA-format. Kvaliteten er riktignok noe begrenset, og det samme er antaller bilder per sekund som er på 15 bilder i sekundet.
Konklusjon
S60-menyer er på hell, og Nokia E5 er nok en av de siste E-serietelefonene vi får se før de nye Symbian^3-menyene har tatt helt over på de litt mer påkostede Nokia-telefonene.
Ingen dinosaur
Selv om menyene har vært med oss en stund, er E5 på ingen måte utdatert. Dette skyldes i stor grad at E5 ikke har noen trykkfølsom skjerm, og S60-menyene fungerer fortsatt utmerket på en mer tradisjonell mobiltelefon.
Skjermen har forøvrig liggende format, og siden den må dele plass med fulltastaturet foran på telefonen er størrelsen noe begrenset.
Allikevel er det stort sett plass til det du trenger, og det er enkelt og oversiktlig å bruke proffunksjoner som kalender og e-post. De som synkroniserer kalenderen med Exchange-serveren på jobben vil sette pris på at kommende kalenderhendelser og mottatt epost vises på startskjermen.
Selv om skriften ikke blir voldsomt stor, er det også fullt mulig å jobbe med Word-dokumenter og surfe på vanlige nettsider med E5 uten at skjermen føles som noen stor begrensning.
Selv om du ikke kan trykke på skjermen til E5 så har den til gjengjeld et fullt QWERTY-tastatur med norske bokstaver foran på telefonen. Her er ingen bevegelige deler, og siden alt er skvist sammen på forsiden av telefonen, får E5 et snev av kalkulator over utseendet sitt.
Smått, men fullt brukelig
Selv om tastene er små, er de litt opphøyde og lar seg betjene i topphastighet med litt tilvenning. Ikke bare har Nokia E5 mange taster, men mange taster har også to funksjoner. Dette gjør at du kan utføre mange funksjoner svært raskt når du har lært telefonen å kjenne. Har du grove håndverkerfingre vil vi allikevel anbefale å styre unna E5.
Hvis du er den lykkelige eier av en E5, vil vi utvilsomt anbefale å sjekke at du har siste tilgjengelige programvareversjon. Vårt testeksemplar var nemlig en plaget sjel inntil vi fikk oppgradert til siste programvare. Etter dette har den imidlertid vært en upåklagelig arbeidshest.
Utholdenheten til E5 er det absolutt ikke noe å si på. Ikke bare gjorde den det svært bra i vår taletidstest, men også hviletiden imponerte. Vi gikk fem dager før vi måtte lade på nytt, så E5 passer med andre ord utmerket også dersom du bruker telefonen ekstremt mye og ikke vil risikere å gå tom for strøm i løpet av dagen.
Topp GPS
E5 er et utmerket redskap for å finne frem. Stemmestyrt navigering med ferdig innlagte kart gjør at E5 gjør jobben som veiviser. Et oversiktlig grensesnitt kombinert med en følsom GPS gjør det enkelt å finne frem eller bare se hvor du er.
Musikkspilleren imponerer også med topp lyd, og viser at E5 ikke bare er tørr og kjedelig. At du har inngang for minijack er også en stor fordel i så måte. Kameraet er derimot ikke særlig imponerende, og heller ikke hva gjelder video er E5 noen stor slager.
En funksjon som er både litt nyttig og underholdende, er Facebook-applikasjonen. Hvis du bruker den til å surfe på Facebook er den ikke så imponerende i seg selv. Den store fordelen er at den kobler dine eksisterende kontakter i adresseboken sammen med Facebook-vennene dine. På denne måten får du både bilder og statusoppdateringer direkte i adresseboken.
Adresseboken er forøvrig lett tilgjengelig. I hvilemodus er det bare å begynne å skrive et navn så begynner E5 automatisk å bla i adresseboken.
Et bevisst valg
Nokia E5 er en utmerket telefon for deg som vet hva du går til. Du klarer deg uten stor skjerm, og har heller ikke noe behov for å trykke på skjermen. Derimot skriver du mye på telefonen og ønsker at dette skal gå i racerfart. I tillegg skal telefonen verken være spesielt stor eller dyr, uten at dette går på bekostning av batteriet.
Dersom dette stemmer bra med hva du er ute etter i en mobiltelefon, så er Nokia E5 et utmerket valg.
Dersom du vil ha en spenstig mobil med spennende funksjoner, eller motsatt kun skal ha en helt enkel mobil, så er det nok andre alternativer som passer bedre.