Til hovedinnhold

Nokia E7

Nokias salgssjef Bjørn Egil Brekke holder opp to av fire Symbian^3-håp i kampen mot Android-enheter og epletelefoner.
Slik ser E7 ut sammenlagt. Skjermbildet viser noen av verktøyene i bilderedigeringsprogrammet. Denne applikasjonen er ny i Symbian^3.
Og slik ser den ut bakfra. Telefonen er dekket nesten utelukkende i metall. Her ser vi linsen til et kamera på 8 megapiksler, og dobbel LED-blitz.
E7 har større skjerm enn N8, og denne forskjellen kan gjøre den til en like sterk aktør blant underholdningshungrige som hos kontorrottene.
Her er Nokias to nye flaggskip sammen med erkekonkurrenten fra Apple.
Iphone 4 er tynnere enn E7, men forskjellen opp til E7 er betydelig mindre enn sammenliknet med andre fulltastaturmobiler.
Tastaturet virker svært godt og gjennomtenkt. Norske taster er en selvfølge.

(Amobil.no / London) Den har vaket på ryktebørsen en stund. Bilder har kommet og gått, akkompagnert av mange ulike navneforslag. Først den senere tid har E7 blitt omtalt som E7, og i dag ble den lansert. Avtroppende Nokia-topp Anssi Vanjoki presenterte den som den nye Communicatoren.

Under presentasjonen presiserte Vanjoki også at denne nye toppmodellen er stor, eller "It's biiiiiig!", som han ved flere anledninger sa fra scenen. Og det er den sannelig. E7 er en betydelig større telefon enn de trykkskjermenhetene vi har sett fra Nokia tidligere.

Super skjerm

Skjermen er på hele fire tommer, og som i N8 er den basert på AMOLED-teknologi. På grunn av Nokias nye Clear Black Display-teknologi skal refleksjoner i skjermen være holdt på et minimum. Derfor ser også telefonen ut til å fungere utmerket utendørs, på lik linje med Samsungs super-AMOLED-teknologi. Vi er dog litt i tvil om det er like mye sprut i fargene hos Nokia som hos Samsung.

At skjermen er så stor gjør at vi får en helt annen oversikt enn vi er vant til på de gamle S60-telefonene. Symbian^3 ser ut til å dra nytte av skjermstørrelsen i alle ledd. Både de nye hjemmeskjermene og applikasjonsmenyen ser vesentlig bedre ut her enn på mindre telefoner.

N8, som er multimediakongen av Nokias fire første med Symbian^3, har høyere oppløst kamera, sannsynligvis med større bildebrikke enn E7. Dessuten har den noe bedre optikk, får vi vite fra Nokias norske salgssjef, Bjørn Egil Brekke.

Tynn tastemobil

E7 har som nevnt større skjerm, og den har også et fulltastatur. En kort prøvetur over tastefjølen tilsier at det er et fabelaktig tastatur. Tastene er glatte, men de stikker godt opp av flaten. Det er også et greit stykke mellom hver tast. Alt i alt er dette et tastatur vi ser for oss at vil fungere svært bra, så fort man har det i fingrene.

I motsetning til mange andre tastaturmodeller er E7 svært tynn. Den er riktignok tykkere enn N8, men den oppleves ikke som den mursteinen mange andre tastaturmobiler er. Både Nokias gamle N97 og Samsungs Omnia Pro føltes betydelig tykkere i hånden enn E7.

En kontormobil for multimedia

Dermed spørs det om ikke Nokia muligens sitter på en proffmodell som fort kan finne på å utkonkurrere deres egen underholdningsmodell blant ungdom og underholdningshungrige. Den store og gode skjermen gjør uansett at vi ser frem til å få denne inn til test.

Apropos skjerm; oppløsningen Nokia har valgt er den såkalte NHD-oppløsningen. Dette innebærer 640 x 360 piksler. Å putte HD inn i dette navnet oppleves i utgangspunktet som litt merkelig. Apples nye Iphone 4 kan skilte med 960 x 640 piksler, og blant andre toppmodeller er 800 x 480 nærmest blitt standard i dag.

Skulle skjermen bli for lavoppløst, kan man uansett koble til en stor TV-skjerm ved hjelp av HDMI-kontakten øverst på telefonen. Som N8 er også E7 i stand til å vise høyoppløst video i standarden 720p.

Svært rask

Likevel ser skjermen i E7 forbausende god ut. Den lille stunden vi tilbrakte med telefonen avslørte ingen svakheter hva skjermen angår. En annen svakhet som er så godt som borte er den lille hakkingen vi opplevde i vår nylige sniktitt på N8.

N8 hadde ikke helt ferdig programvare, og det kan se ut til at det var årsaken til at den heller ikke spilte 100 prosent på lag. E7 har for en stor del samme innmat som N8, og her merket vi absolutt ingen hakking eller uønskede stopp der vi forventet flyt. Ved oppstart av programvare var det av og til ventetid, men alt innenfor akseptable grenser.

Hva med de som har hoppet av Symbian?

De kritiske røstene, som har hevdet at Symbian^3 bare er mer av det samme som gamle S60 ut fra skjermbilder, ble avfeid av Anssi Vanjoki. Nokia-sjefen sammenliknet dette med å avfeie en ny bil med langt fetere motor, fordi den hadde et dashbord som liknet på det i den dårligere modellen.

Ut fra vår lille prøverunde virket det som om det var hold i Vanjokis ord. Det er likevel et spørsmål om ikke mange har forlatt fordi det nettopp var dashbordet som ikke passet dem. Det vil tiden vise. Bedre indikasjoner på om Nokias E7 vil bli en vinner eller ei får vi under den fulle testen så fort vi får inn et ferdig produkt.

Følg med fremover for sniktitter på nye C6-01 og C7. Denne artikkelen vil også bli oppdatert med video i løpet av noen dager.

annonse