Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia N8

Design, skjerm og menyer

Det kan hevdes at Nokia har hatt noen problemer med å engasjere i markedet for de aller heftigste telefonene den siste tiden. Android-baserte enheter og Apples Iphone har kuppet mye av oppmerksomheten foran Nokias S60-baserte telefoner.

Da N8 ble lansert tidligere i år ble den raskt utropt til å være telefonen som skulle hjelpe Nokia med å ta igjen det tapte på high end-fronten. Nå er den her, og med den kommer en fornyet og åpnet utgave av Symbian. Den nye utgaven kaller Nokia Symbian^3, og den er å finne på fire telefoner denne høsten.

Hvordan menysystemet fungerer er en viktig del av nye N8, men det kommer vi tilbake til. Først skal vi ta for oss det ytre, for her mangler det ikke på høydepunkter.

Super byggekvalitet

Vi kan si det først som sist - N8 har et svært tiltalende ytre. Telefonen er i all hovedsak bygget i metall. Den virker svært godt sammenskrudd og de avrundede kantene gjør at den ligger godt i hånden, noe også vekten på 135 gram bidrar til.

Langs sidene på N8 finner vi en USB-inngang og luker for SIM-kort og minnekort. En inngang for Nokias egen ladeplugg finner vi også her, samt knapper til å justere volum, aktivere kamera eller skru av og på tastelåsen.

Knappen som skrur telefonen av og på finner vi på toppen av enheten, sammen med minijack-kontakten og en HDMI-utgang for høyoppløst video. En egen menyknapp er den eneste knappen vi finner fremme på telefonen.

På baksiden finner vi en liten utstikker på en millimeter eller to der N8s mye omtalte kamera befinner seg sammen med en Xenon-blitz og telefonens høyttaler. Vi skal se mer på kameraet på side 3 i testen.

God skjerm

Forsiden av telefonen domineres av en AMOLED-skjerm på 3,5 tommer. Skjermen har Nokias såkalte NHD-oppløsning, altså 640 x 360 piksler. Dette er noe lavere enn de 800 x 480 pikslene vi ser på mange av markedets andre toppmodeller, men i praksis merker vi ikke så mye til den lavere oppløsningen.

Alt i alt er fargegjengivelsen svært god, og innsynsvinkelen er utmerket. Vi har absolutt ingenting negativt å si om skjermen i Nokia N8.

Designen forøvrig er holdt ryddig og forholdsvis stilren. Telefonene er, foruten noen sølvdetaljer her og der, ensfarget og vår testeksemplar er koksgrått. Design er som kjent en smakssak - det vi like fullt liker med N8 er at designen skiller seg litt ut blant trykkskjermtelefonene som selges i dag.

Menysystemet

Symbian^3 er som nevnt arvtakeren til gamle S60. Dette er ifølge Nokia et helt nytt operativsystem der mange grep har blitt tatt. Mye av det grafiske er likevel likt det vi kjenner fra gamle S60.

For Nokia kan det ha både positive og negative sider. Brukere som har hatt Nokia gjennom mange generasjoner telefoner vil umiddelbart kjenne seg igjen i det nye systemet, og dermed vil læringskurven være svært lav for de som har hatt S60-telefoner fra før.

Risikoen er like fullt til stede for at noen vil tenke at alt er ved det gamle når de ser menygrafikken, som stort sett er uforandret fra tidligere modeller.

Til tross for at grafikken er som før er det en del som har skjedd her. Tidligere ble vi irritert av inkonsekvente menyer, der vi tidvis måtte dobbeltrykke mens det andre ganger holdt med et enkelt trykk.

Dette er det nå ryddet opp i, og enkelttrykk brukes nå alle steder i menyen. Ønsker vi å få opp alternativer for de ulike valgene kan vi nå holde inne fingeren over valget, før en valgspesifikk meny dukker opp.

Noe rot gjenstår likevel. Når vi trykker på tekstfelt i innstillinger på telefonen får vi opp en ny boks til å legge inn tekst i, samt skjermtastaturet. Vi må trykke på en grønn hake for å vise at vi er ferdige med å taste inn teksten, deretter må vi som regel velge utført en gang til for å lagre det vi har tastet inn.

Slik fungerer også tasting av nettadresser i nettleseren, noe som gjør nettsurfing til dels kronglete, men dette kommer vi tilbake til på side 2 av testen.

Det mest synlige som har skjedd i nye Symbian^3 er at N8 har fått tre hjemmeskjermer som hver kan vise et utall ulike småprogrammer eller snarveier. Oppbyggingen på disse er grafisk ganske lik det vi allerede kjenner fra Nokias aktive hjemmeskjerm på eksempelvis Nokia X6 eller Nokia N97 Mini.

Her har det likevel skjedd endringer under panseret. Så godt som alle områder i hjemmeskjermen er aktive og kan trykkes på. Trykker vi på området rundt dekningsindikatoren får vi opp en haug systemvalg. Feltene rundt klokke, dato og profil er alle snarveier til disse funksjonene.

Nokias løsning for hjemmeskjermene er i overkant effektiv. Man får plass til en hel haug småprogrammer, men resultatet av dette er at teksten blir i minste laget mange steder, og enkelte av småprogrammene har knapt plass til å vise relevant informasjon. Det er også vanskelig å treffe knapper med fingrene, i flere av småprogrammene.

Noen barnesykdommer

Der vi har en høne å plukke med N8 er på stabilitet. Vi opplever at telefonen av og til tappes usedvanlig fort for strøm, uten at vi får noen god forklaring på hvorfor.

Skjermen viser også en skjermsparer av og til, med klokkeslett og dato. En strømsparingsmodus deaktiverer denne, men vårt testprodukt virket å veksle litt mellom helt svart skjerm og visning av skjermspareren, selv om vi ikke skrur på strømsparing eller endrer innstillinger underveis.

Ved et par anledninger har også telefonen nektet å skru av skjermen, og vi har måttet skru av hele telefonen for å få deaktivert skjermen.

Når det kommer til brukervennlighet er Nokia nå der de burde vært da de første gang forsøkte å få Symbian til å virke på trykkskjerm. En knallgod berøringsfølsom skjerm, koblet med et grensesnitt som er strammet opp og gir mange av mulighetene de andre operativsystemene gjør.

Selv om dette er et tidlig eksemplar av arten, hadde vi håpet at den skulle være noen hakk mer stabil enn den fremstår som. Like fullt er det til å leve med, og Nokia pleier vanligvis å være flinke til å oppdatere telefonene sine.

I esken

Ettersom N8 har innebygget batteri som ikke enkelt kan byttes følger det ikke med noe batteri i løsvekt her. En del av det andre utstyret er også litt utenom normalen.

  • Nokia N8
  • Lader med rund ladeplugg
  • Datakabel for Micro-USB
  • Overgang fra Micro-USB til full størrelse USB
  • Overgang fra Mini-HDMI til full størrelse HDMI
  • Håndfrisett
  • Bruksanvisninger

Da vi pakket ut telefonen klødde vi oss litt i hodet over at Nokia har valgt å legge ved en vanlig ladekabel med rund plugg i esken. Hvorfor Nokia har valgt dette viste seg imidlertid underveis i testperioden, og vi kommer tilbake til det på side 3 i testen.

Teknologi og funksjoner

Nokias nettleser gir fortsatt ikke den beste opplevelsen.
På N8 foretrekker vi nettleseren Opera Mobile, som er gratis og lett kan hentes i Ovi Store.
USB-enheter kan kobles til med overgang. Det følger med "gammeldags" Nokia-lader slik at man kan lade samtidig.

På dagens toppmodeller er det stadig sjeldnere vi ser at grunnleggende trådløs teknologi mangler. Nokia N8 er intet unntak. Her finner vi raskeste standard trådløst nett, super-3G og Bluetooth 3.0.

I tillegg kommer GPS-mottaker og digitalt kompass som tillater navigering med Nokias Ovi Maps. Det som derimot ikke har blitt standard er USB on-the-go. Nokia N8 kan nemlig koble til vanlige USB-enheter ved hjelp av en overgang. Dette kommer vi tilbake til.

Bytt ut nettleseren

Nettleseren er sannsynligvis Nokia N8s største akilleshæl. Telefonen har raske nok tilkoblinger til å kunne hente ned nettsider kjapt og effektivt, men det hjelper lite når nettleseren er treg og vanskelig å bruke.

I tillegg har N8 mye å gå på når det gjelder visning av nettsidene. Andre nettlesere i dag er gode på å tilpasse visningen av fulle nettsider, slik at vi får god oversikt og en kolonne tekst om gangen nedover skjermen.

Med N8 må vi hårfint zoome oss inn til riktig tekststørrelse, og zoomingen fører titt og ofte til at nettleseren ikke får til å vise sidene i det hele tatt. Av og til forsvinner deler av nettsidene og av og til stopper det helt opp.

Zoom fungerer med to fingre eller med dobbeltrykk. På andre plattformer vil dobbeltrykk som regel føre til at avsnittet man ser på blir tilpasset skjermen, slik at bilder og tekst ikke går utenfor. Slik er det ikke her.

På N8 virker det som om dobbeltrykk kun er en bryter mellom to faste zoom-innstillinger, noe som fører til at man etterpå må korrigere med to fingre for å få få den visningen man ønsker.

Heldigvis kan N8 kjøre Opera både i Mini- og fullversjon. Surfeopplevelsen blir betydelig raskere og bedre, men vi får ikke brukt flertrykkstøtten i N8 når vi bruker Opera Mobile. Likevel er opplevelsen såpass mye bedre at vi velger å ikke bruke den innebygde nettleseren.

Grei e-poststøtte

N8 har støtte for flere ulike e-postløsninger. Nokia har selvsagt sin egen løsning, Ovi Mail, og i tillegg kan man koble til Gmail, Yahoo Mail og Hotmail. N8 støtter Exchange, men den har kun støtte for én slik konto, så om jobben bruker en Exchange-løsning bør man passe på å ikke bruke Exchange-tilkobling mot eksempelvis Gmail.

Mange av konkurrentene har i dag muligheter for en felles innboks for alle kontoer. Det finner vi ikke på N8. Vi liker likevel visningen av e-post svært godt. E-postleseren har en svært intuitiv måte å sortere innkomne meldinger.

Man kan velge mellom mange ulike sorteringsvalg, men dag er standardvalget. Her skilles det med en tydelig linje for hver dag man går bakover, mens hver enkelt e-post er merket med klokkeslett.

Vi kan velge bort sorteringen, men vi får likevel ikke datostempling på mailene i listen nedover. Derfor kan kanskje e-postleseren bli en smule uoversiktlig for folk som mottar svært store mengder e-post. Med noen titalls daglige meldinger i innboksen opplevde vi likevel aldri dette som noe problem.

HTML-visning er nå integrert i Nokias e-postleser. Dette fungerer noe bedre enn før der man måtte ut av e-postleseren for å få full formatert visning. Like fullt lider e-postleseren av de samme skavankene som nettleseren.

Her går det tidvis tregt, det er vanskelig å få riktig zoom-nivå, enten man bruker tofingerzoom eller dobbeltrykk. Av og til henger telefonen i kortere eller lengre perioder.

Støtte for Microsofts Office-formater, PDF fra Adobe og Zip-filer er på plass rett ut av eska. Skal man endre på innholdet i Office-dokumentene må man imidlertid belage seg på å betale for fullversjonen av Quickoffice.

God på det grunnleggende

Lydkvaliteten under samtale har vi ingenting å utsette på. Stemmen i andre enden er klar og tydelig, og vi kan stille volumet så høyt at vi hører godt også med greie mengder støy rundt.

Skjermtastaturet på N8 er svært godt. Det er lett å treffe tastene og responsen kommer umiddelbart. Tekstmeldinger går derfor unna i en fei på N8. Tekstmeldingsfunksjonen er også trådet, slik at vi enkelt kan holde oversikt over mange meldingsutvekslinger.

Kalenderen er, som vanlig for Symbian, svært enkel å bruke og her finner vi muligheter for å opprette haugevis av ulike typer avtaler.

Harddisker og minnepenner

Nokia N8 er den første telefonen i norske mobilhyller med USB on-the-go. Fra før er man vant til den lille Micro-USB-kontakten som lar en koble enheter til en PC for dataoverføring og lading.

På N8 kan man ved hjelp av en overgang koble til forskjellige USB-enheter. Det dreier seg i hovedsak om harddisker, minnepinner og inndataenheter, for eksempel mus og tastatur.

På listen over mer eksotiske ting N8 nektet å drive står et eksternt DVD-drev, et USB-basert rakettbatteri og en USB-hub. Sistnevnte ga telefonen klar beskjed om at ikke var støttet da vi koblet til.

For store lagringsenheter er det verdt å merke seg at N8 ikke virker å støtte filformatet NTFS, og dermed er man nødt til å bruke det mindre fleksible FAT-formatet på lagringsenhetene for at telefonen skal klare å lese dem.

Dette innebærer at begrensninger i filstørrelse, og at formatering av store disker kan bli litt problematisk. Det innebærer også at store eksterne harddisker ofte må formateres på nytt for å virke med telefonen.

Når man har fått riktig format på diskene virker de som regel fint, og det er raskt og uproblematisk å lete seg gjennom dem i filutforskeren. Man kan også oppdatere video- og musikkspilleren med de nye filene, men for store disker med mye innhold kan dette ta svært lang tid.

Mus og tastatur virker slik man er vant til det fra vanlige datamaskiner. Vi får opp en muspeker som vi kan bruke på skjermen, og høyre mustast tar deg tilbake, mens venstre velger menyvalget man står over.

Muspekeren går ikke helt flytende over skjermen, men det hele foregår absolutt godt nok til å være en praktisk måte å navigere telefonen på - spesielt når den er tilkoblet store TV-skjermer via HDMI-tilkoblingen som du kan lese mer om på neste side.

Ovi-tjenestene

Nokia-telefoner har tidligere bydd på litt blandet drops hva tjenester angår. GPS-produsentene Tomtom og Garmin satte nok kaffen i halsen da Nokia plutselig delte ut gratislisenser for såkalt turn-by-turn-navigasjon med Ovi Maps.

Gjennom oppkjøpet av Navteq gir Nokia tilgang på detaljerte og gode kart i navigasjonstjenesten. Alt i alt har tjenesten vært relativt god helt siden lansering. I Nokia N8 oppleves den som svært enkel å bruke, og den gir instruksjoner som fungerer enten man går til fots eller befinner seg i motoriserte kjøretøy.

Applikasjonsbutikken Ovi Store har derimot ikke alltid vært like brukervennlig. Man kan hente applikasjoner fra Ovi Store både gjennom en egen nettside og en applikasjon som tilpasser butikken.

Tidligere opplevde vi denne applikasjonen som en anelse treg og upraktisk - mer eller mindre som en innrammet utgave av nettsiden. Konkurrenter som Apples App Store og Googles Android Market ga en langt bedre og mer strømlinjeformet brukeropplevelse med lite ventetid og logisk oppbygging.

Dagens Ovi Store-applikasjon er i praksis likeverdig konkurrentene når det kommer til brukeropplevelse. På innholdsfronten er det fortsatt lang vei å gå før man er oppe i de enorme antallene applikasjoner konkurrentene stiller med.

Selv om Ovi Store fortsatt har færre applikasjoner enn App Store og Android Market er likevel utvalget på kraftig vei oppover, og i dag fins det mye å henge fingrene i av både underholdning og nytte i applikasjonsbutikken.

Multimedia

Med trådløst tastatur eller mus kan N8 stå for filmkvelden, mens man har full kontroll fra sofakroken. Eksterne harddisker kan også brukes, men disse må ha egen strømforsyning.
Mini-HDMI-kontakten øverst på telefonen kan brukes med kabler som har Mini-HDMI-terminal. Har man ikke slike bruker man overgangen som følger med til vanlig HDMI.

På papiret skal N8 ha alle forutsetninger for å være en slugger på multimedia. Prosessoren med noe lavere klokkehastighet enn mange av dagens multimediekjemper er det eneste usikkerhetsmomentet.

Like fullt skal telefonen ha forholdsvis god formatstøtte, og muligheter for avspilling av høyoppløst materiale i 720p. I tillegg har den HDMI-kontakt for bruk mot store TV-skjermer.

Telefonen er også utstyrt med et godt spesifisert kamera. Alt dette og muligheten til å koble til mus og tastatur til telefonen burde gjøre den til en kruttpakke helt utenom det vanlige.

Endringer i stua

Før i tiden hadde man til nød en spillkonsoll og en videospiller i stua, under TV-en. I dag har vi gjerne hjemmekinoanlegg, Bluray-spillere og PC-er stående sammen med TV-en. TV-en er heller ikke den samme som den en gang var, 29 tommer er i dag størrelsen på en hytte-TV. Vi tar det også som en selvfølge at HD-klare TV-er kan kobles til en mengde ulike dingser og vise video og bilder i svært høy kvalitet.

De siste årene har det stadig økende utvalget dingser vi kobler til i stua fått selskap av mediebokser av forskjellig slag. De finnes i flere forskjellige formfaktorer og har mange ulike muligheter, men felles for dem er at de gjennom nettverk eller USB-enheter kan hente mediefiler man har fra en PC og vise dem på husets største skjerm.

Med HDMI-utgang, svært rask nettverkstilkobling og USB-inngang er det ikke unaturlig å tenke seg at N8 kan gjøre en habil jobb som medieboks. At telefonen i tillegg støtter mus og tastatur via Bluetooth skulle absolutt ikke være negativt i så henseende.

Mobilen som mediesenter

Til tross for at N8 har raskeste standard trådløst nett, støtter den ikke DLNA-standarden som gir mulighet for deling av egne mediefiler i lokalt nettverk. Dermed er det direkteavspilling av video fra internett, eller USB-minne som blir kildene vi får brukt med N8.

Det første som skjer når vi kobler N8 til en TV er at vi får opp menysystemet i gigantformat. Menyen er ikke akkurat i HD-kvalitet, men vi får iallfall se hva vi holder på med. Normalt sett gjør vi jo det helt greit på mobilskjermen, men nå har vi koblet til et lite tastatur med styreflate - dermed kan vi styre mobilen med en muspeker på den store skjermen.

Dette fungerer helt utmerket, selv om muspekeren er noe tregere enn vi kanskje skulle forvente. Det samme opplevde vi da vi forsøkte å koble til mus direkte på USB-inngangen også. At muspekeren hakker litt bortetter skjermen er uansett ikke noe problem, den er rask nok til at vi aldri må vente.

Som forventet er det først når vi åpner materiale som faktisk er i HD-oppløsning at oppsettet begynner å svinge. Vi spoler oss gjennom filmsnutter fra Transformers, Wall-E og I Am Legend før vi konstaterer at N8 faktisk er i stand til å vise fram svært god videokvalitet. Nokias egne skrytesnutter fra den kommende Tron-filmen tar seg også svært godt ut både på stor og liten skjerm.

For ordens skyld er det ikke såkalt full-HD, eller 1080p, vi snakker om her, men lillebroren 720p som gir i underkant av halvparten så mange bildepunkter med en oppløsning på 1280 x 720 piksler.

En liten pussighet her er at telefonen ikke er i stand til å vise de samme tingene på begge skjermene når videoavspilling er i gang. Musepekeren forsvinner mens videoen går på den store skjermen. På den lille skjermen får vi se musepekeren, men ingen video. Dette gjør at styring på avstand blir litt mer knotete, men tastaturet fungerer uansett greit til å gå ut av videoavspilling med.

Mediestøtte

Vi var litt skeptiske til hvilke formater N8 ville ta, ettersom dette er helt avgjørende for at en medieboks skal fungere godt. Her ble vi på forhånd lovet at N8 skulle være medgjørlig for de fleste vanlige formater.

Den støtter langt fra alt, men Divx/Xvid og WMV i de fleste oppløsninger opp til 720p spilles utmerket og uten problemer. Mpeg 2 støttes ikke, og det er også flere filformater som ikke støttes av telefonen, til tross for at formatet videoen ligger lagret i skal være støttet.

Dermed er N8s formatstøtte på linje med det beste vi har sett fra konkurrentene, men ikke bedre. Vi må til en viss grad fortsatt konvertere ting for å få telefonen til å spille av innholdet.

En annen ting vi la merke til under test er at telefonen ikke er i stand til å oversette alle lydformater ved tilkobling via HDMI-kabel. Dette viser seg ved at noen filmfiler har lyd når de spilles av på telefonen, men ikke om de vises på TV-skjermen.

Formater og kodeker er altså fortsatt ikke det enkleste i telefonverdenen, men flere av årets toppmodeller viser at verden går fremover, og N8 er absolutt ingen sinke.

Ah, så det er sånn det er

Det er forresten her vi finner forklaringen på at Nokia N8 kommer med en "gammeldags" proprietær ladeplugg. Hadde Nokia lagt ved Micro-USB-lader, hadde man ikke hatt mulighet til å lade telefonen mens den var tilkoblet USB-lagring.

Når både HDMI- og USB-tilkoblingene er aktive merker vi svært fort behovet for laderen, og det hadde vært usedvanlig plagsomt å måtte koble fra telefonen for å lade, før filmkvelden kunne fortsatt.

Stillbilder

Nokia har lovet mye når det kommer til fotodelen av N8. Nokia har lenge snakket om Carl Zeiss-optikken sin, men med N8 har fokuset vært større på bildebrikkens størrelse. Bildebrikken i N8 skal nemlig være større enn i de fleste andre mobiltelefoner.

Dette vises godt på bildene vi tar, i form av en detaljgjengivelse som ligger langt over snittet. Det er likevel litt overraskende at den ikke gjør det nevneverdig bedre i den statiske testen enn fjorårets kameraverstinger, Samsung Pixon 12 og Sony Ericsson Satio.

Telefonen sliter også litt med fargegjengivelsen der overganger mellom sterke farger av og til blir misfarget. Hudtoner sliter telefonen også av og til med å gjengi skikkelig. Her må vi av og til ty til manuelle innstillinger der automatikken kommer til kort.

Støynivået er litt høyt, og det hadde nok vært betraktelig lavere om oppløsningen på brikken hadde vært lavere. Vi skulle gjerne sett en N8 med åtte megapiksler i stedet for tolv.

Vi merker at bildene lett blir litt uklare om lyssettingen ikke er optimal. Vi får best bilder når omgivelsene er badet i store mengder lys, eller innendørs med blitsen aktivert. Dette er i og for seg ikke unormalt, men vi hadde gjerne sett at kameraet klarte seg bedre også i litt mer utfordrende lysforhold.

Bildekvaliteten er generelt svært god, og Symbian^3 stiller dessuten med redigeringsmuligheter som langt overgår det aller meste vi har sett av andre løsninger på mobiltelefoner i det siste.

Videoopptak

Også videodelen av N8 imponerer. Her får vi videoopptak med en oppløsning på 1280 x 720 piksler, altså 720p. Videoen blir klar og god, også i dårligere innebelysning.

At videoopptakene blir såpass gode også i dårlig belysning er spesielt fordelaktig siden N8 ikke har LED-belysning for videoopptak. Xenon-blitsen fungerer selvsagt kun i korte blink i stillbildemodus.

Av andre funksjoner i N8 fins både såkalt geo-tagging, som merker filmfilen med GPS-posisjon, og en videostabiliseringsfunksjon som fungerer greit for småvibrasjoner.

Innebygget i N8 er også et redigeringsprogram som gir vanlig tidslinjeredigering av video. Dessuten kan programmet sette sammen stillbilder med morsomme effekter for fremvisning på store skjermer.

Nokia N8 er altså omtrent på linje med de aller beste på kamerafunksjonene, men den er soleklar leder av telefonene vi har testet så langt når det kommer til totalpakken. N8 har en kombinasjon av maskinvare og programvare som vil gjøre den svært vanskelig å slå.

Selv om N8 har en god musikkspiller er Spotify noe av det første vi installerer.

Musikkspiller

Musikkspilleren er i stor grad slik vi kjenner den fra tidligere S60-enheter. En liten oppfriskning har den likevel fått. Etter at Apple døpte visning av en rekke albumbilder på rad og rekke "Cover Flow", har dette raskt dukket opp hos alle leverandørene.

Nokia gjør det med en liten vri. Bilderaden bøyes rundt en usynlig kant om man trekker den og slipper i en retning, slik at det ser ut som om bildene fortsetter bort fra brukeren. Elegant nok.

Brukervennligheten er det ingenting å utsette på, men vi skulle ønske innlasting av biblioteket fra store minnekort ikke tok så lang tid. Dette er uansett ikke noe som er unikt for Nokia.

Alle de vanlige valgene er her med tilfeldig låtvalg, gjentakelse og en lututjevner med flere forvalg. Her får vi ikke lov til å styre lyden helt på egen hånd, men forvalgene fungerer helt greit.

Med de innebygde proppene får vi ikke nevneverdig bruk for lydutjevneren. Disse er nemlig av utmerket kvalitet, og noe av det beste vi har vært borti rett ut av esken til en telefon.

Bassen er klar og sterk, og proppene stiller med gode mengder "morobass", uten å bli for kraftige i bunn. Mellomtonen er tydelig og fin, og det samme er diskanten. For en gangs skyld snakker vi om et håndfrisett som virker like godt på musikk som på tale.

På større, mer krevende, hodetelefoner merker vi at litt av morofaktoren blir borte. Tyngden i bunn kunne vært bedre, men det er fortsatt slett ikke det verste vi har hørt, og om propper ikke er din favoritt burde N8 kunne gjøre en grei jobb med mange størrelser og typer hodetelefoner. Vi testet den med Shure SRH440 og Beyer Dynamic DT770, der sistnevnte ga den mest livlige kombinasjonen.

Konklusjon

Nokias toppmodeller har de siste par årene blitt offer for stadig sterkere konkurranse fra telefoner med operativsystemet Android, og Apples Iphone-modeller. I år har vi fått høre en mengde ganger at Nokia N8 er telefonen som skal gjenvinne overtaket Nokia har hatt.

Foreløpig er det usikkert hva fasiten vil bli for Nokia. Det som i alle tilfeller må kunne sies er at Nokia igjen er på offensiven, og Nokia N8 stiller på papiret med en sjeldent god kombinasjon av funksjoner.

Heftig byggekvalitet

Byggekvalitet og skjerm er i absolutt toppklasse. Her er det glass og metall som gjelder, og alt virker særdeles godt sammenskrudd. Telefonen er ikke av de letteste, men den ligger til gjengjeld svært godt i hånden.

Designen er alltid en smakssak, men Nokia N8 har iallfall en form som skiller seg ut. En liten utstikker på baksiden gir rom for kameraoptikk fra Carl Zeiss, en kraftig Xenon-blits og telefonens høyttaler.

Telefonen oppleves som noe smalere enn mange andre trykkskjermtelefoner, men den berøringsfølsomme skjermen er likevel på 3,5 tommer. Dermed er den stor nok til at både video og spill blir engasjerende presentert. AMOLED-teknologien gjør også at det er svært god fargegjengivelse i skjermen.

Oppdaterte menyer

Symbian^3 er Nokias fornyede operativsystem. Mange av nykkene i de eldre utgavene er vekke, og i nyeste utgave har systemet tre startskjermer og mer intuitiv navigasjon mellom menyelementer.

Menysystemet er som regel raskt og det er forholdsvis pent å se til. Vi synes likevel at feltene for småprogrammer på telefonens hjemmeskjermer kunne vært større. Mange av småprogrammene har så lite plass til å presentere informasjon at de ikke blir særlig nyttige.

Til tross for at mye er bedre i Symbian^3 ser vi titt og ofte smånykker. Av og til stopper telefonen opp litt, og det hender at skjermen blir stående på selv om det er lenge siden man brukte telefonen.

Vi trekker likevel ikke mye for disse små barnesykdommene. Nokia er kjent for å være flinke til å oppdatere telefonene sine, og Symbian^3 er helt ferskt. Noen barnesykdommer må vi påregne, og vi ble heller ikke plaget veldig mye av disse.

Skyhøy morofaktor

Med et svært godt kamera, både for stillbilder og video stiller N8 i utgangspunktet sterkt på multimediafronten. Når dette kombineres med høyoppløst utgang for TV-skjermen i stua, mulighet for tilkobling av store lagringsmedium med filmer og musikk begynner vi å snakke om en heftig underholder.

Videostøtten er god, og man kan i mange tilfeller se nedlastet film man har på PC-en uten å måtte tilpasse den telefonen. Musikkdelen er minst like god, og N8 kommer med et av markedets beste øreplugger.

At utvalg og brukervennlighet i applikasjonsbutikken Ovi Store er på vei opp er også svært merkbart. I det siste har flere store spilltitler kommet til, og på den fine skjermen vises innholdet fra sin beste side. Om man kobler telefonen til storskjerm går det også fint å spille på den.

Til slutt

Med en forholdsvis god e-poststøtte, og støtte for et godt utvalg filformater kan N8 være en grei kompanjong også for krevende brukere. Kalender og andre organiseringsverktøy er av det avanserte slaget, og lydkvaliteten under samtale er absolutt godkjent.

Alt i alt står vi igjen med en underholder av rang som ikke svikter på noen vesentlige punkter. De største trekkene vi finner er den svake nettleseren og måten Nokia har organisert hjemmeskjermene.

Det går lenge mellom hver gang vi ser såpass store skritt fremover på funksjonalitet som det Nokia N8 representerer, og i dag har Nokias toppmodell svært få konkurrenter for de som trenger funksjonaliteten den har å tilby.

De tydeligste alternativene på underholdningsfronten er Apples Iphone 4 og Samsung Galaxy S. Begge telefonene er vesentlig dyrere enn N8, og ingen av dem tilbyr høyoppløst tilkobling til skjerm, slik N8 gjør. Man kan heller ikke koble til harddisker eller minnekort til disse.

Er man ikke så opptatt av funksjoner, og heller vil ha renspikket brukeropplevelse for pengene kan det likevel være at Galaxy S og Iphone 4 er gode valg. Avstanden på dette området er imidlertid betydelig mindre enn den pleide å være.

annonse