Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Nokia N8

Design, skjerm og menyer

Det kan hevdes at Nokia har hatt noen problemer med å engasjere i markedet for de aller heftigste telefonene den siste tiden. Android-baserte enheter og Apples Iphone har kuppet mye av oppmerksomheten foran Nokias S60-baserte telefoner.

Da N8 ble lansert tidligere i år ble den raskt utropt til å være telefonen som skulle hjelpe Nokia med å ta igjen det tapte på high end-fronten. Nå er den her, og med den kommer en fornyet og åpnet utgave av Symbian. Den nye utgaven kaller Nokia Symbian^3, og den er å finne på fire telefoner denne høsten.

Hvordan menysystemet fungerer er en viktig del av nye N8, men det kommer vi tilbake til. Først skal vi ta for oss det ytre, for her mangler det ikke på høydepunkter.

Super byggekvalitet

Vi kan si det først som sist - N8 har et svært tiltalende ytre. Telefonen er i all hovedsak bygget i metall. Den virker svært godt sammenskrudd og de avrundede kantene gjør at den ligger godt i hånden, noe også vekten på 135 gram bidrar til.

Langs sidene på N8 finner vi en USB-inngang og luker for SIM-kort og minnekort. En inngang for Nokias egen ladeplugg finner vi også her, samt knapper til å justere volum, aktivere kamera eller skru av og på tastelåsen.

Knappen som skrur telefonen av og på finner vi på toppen av enheten, sammen med minijack-kontakten og en HDMI-utgang for høyoppløst video. En egen menyknapp er den eneste knappen vi finner fremme på telefonen.

På baksiden finner vi en liten utstikker på en millimeter eller to der N8s mye omtalte kamera befinner seg sammen med en Xenon-blitz og telefonens høyttaler. Vi skal se mer på kameraet på side 3 i testen.

God skjerm

Forsiden av telefonen domineres av en AMOLED-skjerm på 3,5 tommer. Skjermen har Nokias såkalte NHD-oppløsning, altså 640 x 360 piksler. Dette er noe lavere enn de 800 x 480 pikslene vi ser på mange av markedets andre toppmodeller, men i praksis merker vi ikke så mye til den lavere oppløsningen.

Alt i alt er fargegjengivelsen svært god, og innsynsvinkelen er utmerket. Vi har absolutt ingenting negativt å si om skjermen i Nokia N8.

Designen forøvrig er holdt ryddig og forholdsvis stilren. Telefonene er, foruten noen sølvdetaljer her og der, ensfarget og vår testeksemplar er koksgrått. Design er som kjent en smakssak - det vi like fullt liker med N8 er at designen skiller seg litt ut blant trykkskjermtelefonene som selges i dag.

Menysystemet

Symbian^3 er som nevnt arvtakeren til gamle S60. Dette er ifølge Nokia et helt nytt operativsystem der mange grep har blitt tatt. Mye av det grafiske er likevel likt det vi kjenner fra gamle S60.

For Nokia kan det ha både positive og negative sider. Brukere som har hatt Nokia gjennom mange generasjoner telefoner vil umiddelbart kjenne seg igjen i det nye systemet, og dermed vil læringskurven være svært lav for de som har hatt S60-telefoner fra før.

Risikoen er like fullt til stede for at noen vil tenke at alt er ved det gamle når de ser menygrafikken, som stort sett er uforandret fra tidligere modeller.

Til tross for at grafikken er som før er det en del som har skjedd her. Tidligere ble vi irritert av inkonsekvente menyer, der vi tidvis måtte dobbeltrykke mens det andre ganger holdt med et enkelt trykk.

Dette er det nå ryddet opp i, og enkelttrykk brukes nå alle steder i menyen. Ønsker vi å få opp alternativer for de ulike valgene kan vi nå holde inne fingeren over valget, før en valgspesifikk meny dukker opp.

Noe rot gjenstår likevel. Når vi trykker på tekstfelt i innstillinger på telefonen får vi opp en ny boks til å legge inn tekst i, samt skjermtastaturet. Vi må trykke på en grønn hake for å vise at vi er ferdige med å taste inn teksten, deretter må vi som regel velge utført en gang til for å lagre det vi har tastet inn.

Slik fungerer også tasting av nettadresser i nettleseren, noe som gjør nettsurfing til dels kronglete, men dette kommer vi tilbake til på side 2 av testen.

Det mest synlige som har skjedd i nye Symbian^3 er at N8 har fått tre hjemmeskjermer som hver kan vise et utall ulike småprogrammer eller snarveier. Oppbyggingen på disse er grafisk ganske lik det vi allerede kjenner fra Nokias aktive hjemmeskjerm på eksempelvis Nokia X6 eller Nokia N97 Mini.

Her har det likevel skjedd endringer under panseret. Så godt som alle områder i hjemmeskjermen er aktive og kan trykkes på. Trykker vi på området rundt dekningsindikatoren får vi opp en haug systemvalg. Feltene rundt klokke, dato og profil er alle snarveier til disse funksjonene.

Nokias løsning for hjemmeskjermene er i overkant effektiv. Man får plass til en hel haug småprogrammer, men resultatet av dette er at teksten blir i minste laget mange steder, og enkelte av småprogrammene har knapt plass til å vise relevant informasjon. Det er også vanskelig å treffe knapper med fingrene, i flere av småprogrammene.

Noen barnesykdommer

Der vi har en høne å plukke med N8 er på stabilitet. Vi opplever at telefonen av og til tappes usedvanlig fort for strøm, uten at vi får noen god forklaring på hvorfor.

Skjermen viser også en skjermsparer av og til, med klokkeslett og dato. En strømsparingsmodus deaktiverer denne, men vårt testprodukt virket å veksle litt mellom helt svart skjerm og visning av skjermspareren, selv om vi ikke skrur på strømsparing eller endrer innstillinger underveis.

Ved et par anledninger har også telefonen nektet å skru av skjermen, og vi har måttet skru av hele telefonen for å få deaktivert skjermen.

Når det kommer til brukervennlighet er Nokia nå der de burde vært da de første gang forsøkte å få Symbian til å virke på trykkskjerm. En knallgod berøringsfølsom skjerm, koblet med et grensesnitt som er strammet opp og gir mange av mulighetene de andre operativsystemene gjør.

Selv om dette er et tidlig eksemplar av arten, hadde vi håpet at den skulle være noen hakk mer stabil enn den fremstår som. Like fullt er det til å leve med, og Nokia pleier vanligvis å være flinke til å oppdatere telefonene sine.

I esken

Ettersom N8 har innebygget batteri som ikke enkelt kan byttes følger det ikke med noe batteri i løsvekt her. En del av det andre utstyret er også litt utenom normalen.

  • Nokia N8
  • Lader med rund ladeplugg
  • Datakabel for Micro-USB
  • Overgang fra Micro-USB til full størrelse USB
  • Overgang fra Mini-HDMI til full størrelse HDMI
  • Håndfrisett
  • Bruksanvisninger

Da vi pakket ut telefonen klødde vi oss litt i hodet over at Nokia har valgt å legge ved en vanlig ladekabel med rund plugg i esken. Hvorfor Nokia har valgt dette viste seg imidlertid underveis i testperioden, og vi kommer tilbake til det på side 3 i testen.