Test

HTC Desire Z

Design, skjerm og menyer

Fraværet av modeller med fulltastatur har gjort at Android ikke har vært et skikkelig alternativ for endel proffbrukere og folk som bare vil ha et skikkelig tastatur. Noen aktuelle telefoner finnes riktignok, men her til lands er det stort sett bare Sony Ericssons Xperia X10 Mini Pro som har vært alternativet. En fin telefon, men både skjerm og tastatur er for smått til at den er et alternativ for alle.

I Android-verden skjer ting fort, og det er derfor ingen overraskelse at HTC har lansert to nye Android-telefoner, nemlig Desire Z og Desire HD. Sistnevnte er en mer eller mindre direkte etterfølger til den originale Desire, mens Desire Z, som vi har testet nå, er et mer selvstendig skudd på Desire-stammen.

QWERTY-Froyo

Desire Z er en fullverdig Android-telefon med fysisk QWERTY-tastatur og stor skjerm.

Med Desire i navnet har denne Z-modellen litt å leve opp til. Den originale Desire har, ved siden av Samsungs Galaxy S, nemlig vært førstevalget dersom du skulle ha det råeste Android hadde å by på.

Utgangspunktet er svært godt. Desire Z er nemlig utstyrt med siste utgave av Android, versjon 2.2 , også kalt Froyo. Sammenlignet med tidligere versjoner er økt hastighet kanskje den viktigste forskjellen. Noen kosmetiske endringer i brukergrensesnittet vil den oppmerksomme bruker også legge merke til. Froyo gjør også at du kan dele telefonens nettilgang over Wi-Fi, Flash støttes ut av boksen og du kan installere applikasjonene dine på minnekortet. Sistnevnte er litt mer komplisert å få til, og er mest for de teknisk interesserte.

Proffbrukerne vil også vite å sette pris på at Exchange-støtten har blitt bedre sammenlignet med forrige versjon 2.1

Når Desire Z først har åpnet seg, er ting svært godt sydd sammen.
Også fra baksiden henger til godt sammen i åpen tilstand.
Desire Z tar hakket større plass enn Nokia N8.

Tungtveiende

Froyo er et solid operativsystem, men vekten på heftige 180 gram må skjermen i kombinasjon med tastaturet ta ansvaret for. Du merker med en gang du får Desire Z i hånden at her har du en telefon som veier mer enn snittet.

Den 3,7 tommer store skjermen gjør at du kan se mye informasjon på en gang, slik at skjermen ikke er noe hinder for å betrakte Desire Z som en proff telefon.

Skjermen er basert på tradisjonell TFT-teknologi, men er en såkalt S-LCD-variant. Skjermen er svært skarp, og du kan du lete lenge uten å finne en eneste piksel. Sammenlignet med for eksempel AMOLED-skjermen til Galaxy S kommer Desire Z imidlertid dårligere ut på fargegjengivelse og kontrast.

En annen grunn til at Desire Z har litt vekt å drasse på, er tastaturet som skyves frem under telefonen. Selve mekanismen virker litt pinglete, og du trenger også et par forsøk før du blir helt fortrolig med hvordan åpningen fungerer. Når du først har prøvd et par ganger åpner telefonen seg nesten umerkelig på din kommando, og når telefonen er i åpnet posisjon er den også fast og fin.

Allikevel ingen kjempe

Selv om vekten er solid, er ikke Desire Z voldsomt stor. Tastaturet gjør at den selvsagt ikke er like syltynn som enkelte andre storskjerm-telefoner, men en nøytralt design kombinert med mykt avrundede kanter gjør at Desire Z ikke oppleves som uforholdsmessig stor.

Dette er ingen billig telefon, men hva gjelder byggekvalitet så lever Desire Z opp til prisen. Batteridekselet er i elegang børstet metall og bidrar til et sobert inntrykk. Det hjelper også på at skjermen kom seg gjennom binderstesten uten varige mén.

Det svakeste punktet hva gjelder byggekvaliteten synes vi løsningen for minnekortet var. Ikke bare må du ta ut batteriet for å bytte minnekort, men selve holderen minnekortet sitter i er mildt sagt knotete å betjene.

Foran på telefonen finner du en optisk styreflate helt nederst. Den er liten og diskret, men fungerer bra. Ofte vil det være vel så effektivt å trykke på skjermen fremfor å bruke styreflaten, men hvis du for eksempel skal navigere til en bestemt posisjon når du skriver inn tekst er styreflaten god å ha.

Over styreflaten finner du fire knapper. Disse knappene er egentlig kun berøringsfølsomme felter under skjermen, og har funksjonene hjem, meny, tilbake og søk. Selv om tastene er små, og de heller ikke er fysiske knapper, reagerer de godt og gir en fin vibrasjonsrespons når du berører dem.

Over disse knappene igjen, på selve skjermen, har du tre ikoner som vises i hvilemodus og i hovedmenyen. Det venstre ikonet fører deg inn i hovedmenyen, mens det høyre gir deg tilgang til en egen meny hvor innstillinger for å tilpasse telefonen og gjøre den personlig er enkelt tilgjengelig.

Midt imellom finner du tasten for å starte selve telefonfunksjonen.

Mye av betjeningen vil nok foregå med tastaturet innfelt.
Du bruker kanskje litt tid på å lære deg å åpne Desire Z, men når du først vet hvordan det skal gjøres går det fint med én hånd.
Tykkelsen er aboslutt akseptabel med tanke på at det skjuler seg et QWERTY-tastatur her.

Størst er ikke alltid best

Skal du skrive inn tekst vil fulltastaturet ofte være det beste alternativet. Tastaturet til Desire Z har alle forutsetninger med norske bokstaver og en telefon som er stor nok til å romme et skikkelig tastatur.

Tastaturet er allikevel langtfra det største vi har sett, og du har god margin på sidene samt at tastaturet er nokså smalt i høyden, hvor åpningsmekanismen begrenser tilgjengelig plass.

Tastene er noe opphøyd fra underlaget og du har også mellomrom mellom tastene. Allikevel kan det være vanskelig å skilne tastene fra hverandre da de er nokså flate og glatte.

Når du begynner å skrive legger du også merke til at du ikke bare har æ, ø og å tilgjengelig som egne taster, men også ö og ä.

At de norske tastene ikke er plassert der de normalt befinner seg på et vanlig tastatur, kan du til en viss grad venne deg til. Mer tungvindt er det at de to "svenske" tastene er blandet inn mellom sine norske motsatser.

Tastaturet til Desire Z er altså på ingen måte dårlig, men det er litt skuffende at HTC ikke har klart å lage et bedre tastatur på en såpass stor telefon. På en telefon som koster i nærheten av fem tusen kroner er det også en nedtur at HTC har spart på kronene ved å lage en felles nordisk versjon.

Smart dialing er praktisk.
Et ekstra trykk på hjem-tasten gir deg en alternativ måte å bla til rett startskjerm på.
Det gjelder å ikke få sjokk når du skal bla deg rundt i menyene.

Android det ryker av

For mange er nok Android 2.2 vel så viktig som detaljer rundt den fysiske utformingen. HTC har tidligere vært kjent for å tilpasse andres operativsystemer med sine egne skall, og Desire Z er intet unntak. Konseptet heter HTC Sense og gir deg blant annet en HTC-spesifikk startskjerm. Oppsettet på startskjermen, eller rettere sagt de syv startskjermene, kan enkelt endres ved å bytte til andre oppsett, i HTCs terminologi scener. Du kan også laste ned ekstra varianter fra HTC Hub.

Det er enkelt å laste ned både forskjellige scener og andre tilpasninger, men vi opplevde HTC Hub som svært treg. Det har neppe noe med telefonen å gjøre, da sidene var like trege når vi besøkte dem fra nettleseren på PC-en.

Å bytte scene endrer gjerne noe på utseendet slik som fargeoppsettet, men grunnen til å bytte scene er først og fremst at HTC har laget skal med forskjellig funksjonalitet.

For eksempel har du en scene som heter Arbeid, hvor e-post og andre typiske jobb-relaterte funksjoner er i fokus. På samme måte har du scener hvor sosiale medier, reise eller lek er i fokus.

På samme måte kan du bytte til til andre skins. Dette endrer ikke funksjonaliteten, men er en endring i utseendet hvor farger, knapper og layout er forskjellig fra skin til skin.

I tillegg har du selvsagt også mulighet for å gjøre noe så enkelt som å bytte bakgrunn. Bakgrunnen trenger riktignok ikke være enkel, du har også mer levende bakgrunner, blant annet en kartbakgrunn som viser et kartutsnitt fra der du befinner deg.

Dette er kun en liten del av de tilpasningsmulighetene du har på Desire Z. Her har du et vell av innstillingsmuligheter slik at selv den mest tasteglade bør bli tilfredsstilt.

Et tvegget sverd

Allerede på startskjermen får du en antydning til det som kan være et problem for Desire Z. Det er fullt av ikoner og småprogrammer, og rent og ryddig kan skjermen du møtes med ikke sies å være. Når du har trykket på den noe bortgjemte menyknappen og kommer inn i hovedmenyen, risikerer du nærmest å få sjokk. Hvis du for eksempel kommer fra en annen HTC-telefon som Trophy, med det rene og enkle Windows Phone 7-grensesnittet, risikerer du å få hjerteflimmer første gang du bruker en Desire Z.

Her er det en tilsynelatende endeløs rekke av programmer, alle samlet på samme nivå. Det blir dermed litt blaing opp og ned for å finne rett funksjon. Du kan også velge å vise alle ikonene i en liste istedenfor rutenett, men dette er ikke noe godt alternativ når du har så mange valg som her.

Du kan heller ikke sortere ikonene selv, men må velge mellom å sortere alfabetisk eller etter dato. Her synes vi for eksempel Sony Ericsson har en mer elegant og brukervennlig løsning med flere menybilder du veksler mellom ved å bla til høyre og venstre, akkurat slik du gjør for å veksle mellom startskjermene. Å kunne bytte plassering på ikoner og legge dem i mapper kunne også gjort grensesnittet noe mer ryddig. Per i dag må du ty til å installere tredjepartsapplikasjoner for å få til lignende funksjonalitet.

Vi er redd for at HTC og Android her risikerer å gå i den samme fella som Microsoft gjorde med Windows Mobile, og som Symbian gjorde med S60, nemlig å pøse på med funksjoner uten å tenke på at dette skal presenteres på en mobilskjerm og være brukervennlig fra dag én.

Kjapp, men ikke superkjapp

De teknisk interesserte har fått med seg at Desire Z kjører med litt lavere prosessorhastighet enn Desire HD. Allikevel opplevde vi sjelden at Desire Z ikke hang med i svingene, noe Froyo skal få mye av æren for.

Den helt umiddelbare responsen og ekstreme flyten som Windows Phone 7-telefonene LG Optimus 7 og HTC Trophy kan skilte med, er dog Desire Z ikke i besittelse av. Noe fysisk trykk trenger Desire Z ikke for å reagere, den har som de fleste moderne telefoner en kapasitiv skjerm.

Ulempen med slike skjermer at at du ikke betjene skjermen med hansker på. I perioder hvor kvikksølvet har gjemt seg i kjelleren kan det være både kaldt og upraktisk å ta av seg hanskene for å utføre enkle telefonfunksjoner. Løsningen befinner seg rett foran nesetippen din, nærmere bestemt er det nesetippen som er svaret. Hvis du kjapt for eksempel vil svare på en samtale uten å måtte ta av deg hansker eller votter, så kan du nemlig med en kapasitiv skjerm betjene telefonen med nesetippen.

Hvor smart det ser ut når du gnir mobilen mot nesen skal vi derimot ikke ha noen formening om.

En uvanlig blank lader blir du derimot den stolte eier av med Desire Z. Laderen er av typen hvor ledningen har dobbelt funksjon som datakabel og ladekabel.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • Minnekort på 8 GB
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning