På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Kan ny Symbian redde denne mobilen?
Billigmobilen Nokia 700 kommer med en raskere og bedre utgave av Symbian.
Innhold
- Design og brukervennlighet
- Kompakt design
- Ingen SMS-maskin
- Symbian Belle
- Teknologi og funksjoner
- God GPS
- NFC
- Som telefon
- Nokia Butikk
- Svakt batteri
- Multimedia
- Som spilltelefon
- God musikkspiller
- Litt liten til video
- Ingen autofokus
- Konklusjon
- SMS-krise
- Mye teknologi
- God musikkspiller
- Skuffende kamera
- Totalinntrykk og alternativer
Design og brukervennlighet
Nokia har de siste årene havnet mer og mer i bakleksa i forhold til sine konkurrenter. Nå som de har inngått et tilsynelatende givende samarbeid med teknologigiganten Microsoft ser det ut til at det finske mobilselskapet kan få ny vind i seilene. Selv om Nokia vil satse beinhardt på operativsystemet Windows Phone, er det fortsatt mange av deres telefoner som kommer med Symbian-systemet.
Les også: Nå kan du oppgradere Nokia-mobilen
Dette får nok mange til å trekke på skuldrene, og det er jo ikke så rart. Symbian har ikke vært i nærheten av iOS, Android og Windows Phone på lenge. Nokias siste forsøk på å fornye sitt aldrende operativsystem finner vi i mobiltelefonen Nokia 700. Nokia sier selv at dette skal være en elegant mobiltelefon med et nytt og raskt grensesnitt.
Kompakt design
Det første vi legger merke til ved Nokia 700 er det stilrene og praktiske designet. Den er forholdsvis tynn, forholdsvis lett, og ligger svært godt i hånden. Dette er en av de mindre smarttelefonene i sin prisklasse, som har en skjerm på over 3 tommer. Når det kommer til byggekvaliteten kjennes telefonen svært solid, og vi opplever ingen knirkelyder eller andre faktorer som kan tilsi at dette ikke er et godt stykke arbeid.
Telefonen har tre snarveistaster som sitter nedenfor skjermen. Disse er en ringetast, en menytast og en legge på/slå av-tast. Nedenfor disse igjen ligger telefonens høyttaler. Det er ganske uvanlig at en høyttaler som brukes til musikk og andre lyder plasseres her. På de fleste av dagens smarttelefoner ligger denne nemlig ofte på baksiden av telefonen eller øverst over skjermen.
Nokia 700 har også tre taster på den ene siden. Dette er en tast for å styre volumet til ringelyd, samtalevolum og medielyd. Videre er det en tastelåstast og en dedikert kameratast. På toppen av telefonen er det en 3,5 millimeter lydutgang, en micro-USB-utgang for lading eller overføring av data, samt Nokias egen ladeutgang. Sistnevnte brukes svært lite i dag, men hvis du har en eldre Nokia-lader liggende så vil den passe.
På baksiden av telefonen er det et 5 megapikslers kamera, et fotolys og et bakdeksel i metall. Dette dekselet er med på heve telefonens kvalitetsfaktor, samt at det hele ser svært stilrent ut.
Ingen SMS-maskin
Skjermen til Nokia 700 er på 3,2 tommer. Den er av typen ClearBlack AMOLED som gir et svært godt skjermbilde. Telefonen er også utstyrt med Gorilla glass, en glasstype som har vist seg å være slitesterkt også mot skarpe gjenstander. Alt i alt er vi godt fornøyd med skjermens farger, lys og kontrast, men når det kommer til brukervennlighet er det mye å sette fingeren på.
Å skrive tekstmeldinger på en telefon med berøringsskjerm krever at det er nok plass mellom hver bokstav slik at du kan skrive raskt. Dette er ikke tilfellet her. Selv når vi legger telefonen på siden slik at tastaturet blir betraktelig større, er det vanskelig å treffe de små tastene uten å komme borti en av nabotastene.
Tastaturet kommer ferdig utstyrt med de norske bokstavene æ, ø og å, og ordboken er ganske bra når du først treffer de tastene du skal. På mange av dagens smarttelefoner kan du laste ned nye tastaturer, men dette er ikke tilfellet her. Hadde dette vært mulig, ville det kunne hevet telefonen en god del.
Dessverre er det ikke kun på tekstmeldinger skjermens størrelse viser seg å komme til kort. Når vi skal taste et nummer, eller slå opp en kontakt ved bruk av "smart dialing", blir vi overrasket over hvor lett det er å bomme på selv de noe større talltastene.
Skjermen oppleves dog som forholdvis presis i menynavigeringen, men vi får et inntrykk av at telefonen fortsatt kjennes gammel ut. Det hakker litt i menyen når vi scroller opp og ned, noe som gir telefonen et heller dårlig inntrykk kontra mye annet som finnes der ute i mobiljungelen.
Symbian Belle
Siste versjon av Nokias eget operativsystem heter Symbian Belle – eller Nokia Belle, som Nokia selv foretrekker å kalle det. Dette skal i utgangspunktet være raskere enn forgjengerne, samt ha flere nye og smarte løsninger. Etter å ha brukt telefonen over en lengre periode må vi meddele at Symbian fortsatt er Symbian. Det er betraktelig raskere enn forgjengerne, men det ligger fortsatt milevis bak konkurrentene når det kommer til brukergrensesnitt og brukervennlighet.
Ikonene ser litt forandret ut i forhold til tidligere, men dette gjør de ikke spesielt mye penere av den grunn. Som sagt går selve navigeringen mellom startskjermer svært glatt, men det veier ikke opp for den manglende kreativiteten i selve menyoppsettet.
Nokia 700 har fleroppgavekjøring, og dette fungerer ganske bra. Det er enkelt å hoppe mellom programmer ved å holde inne menytasten, og bla seg bortover til den applikasjonen man vil inn i igjen.
Alt i alt er det er varierende totalinntrykk vi har av Nokia 700 når det gjelder det visuelle og brukervennlige. Skjermen er svært god når det kommer til farger og kontrast, og telefonens utforming er lett å bli glad i. Til tross for dette trekker brukervennligheten mye ned, og når det er så vanskelig som det er å skrive en enkel tekstmelding kan vi ikke si oss veldig imponert. Det samme går for Symbian Belle som operativsystem. Det er alt i alt lite nytt å finne med tanke på hva vi har sett før.
I esken får du:
- Batteri
- Synkroniseringskabel
- Lader
- Øretelefoner
Teknologi og funksjoner
Denne telefonen har nok teknologi for de fleste, og mulighetene er mange med tanke hva telefonen kan brukes til. Det er ingen profftelefon, men den legger seg inn i det enorme spekteret av smarttelefoner til folk flest hvis vi ser på funksjoner og teknologien den har å skilte med.
Nokia 700 har alle de vanlige teknologiene vi finner i dagens smarttelefoner. Den har GPS for navigering og kart, Wi-Fi for å koble seg på trådløse nettverk, høyhastighets-3G for rask internettbruk og Bluetooth 3.0 for rask filoverføring mellom andre enheter.
God GPS
Nokia har i flere år vært kjent for sin navigasjonstjeneste. Denne er gratis og du får et skikkelig kart og stemmenavigasjon med, uten å måtte betale for det. Vi har lenge vært begeistret for denne tjenesten, da den gjør en solid jobb med å finne veien dit du skal. Telefonen har også A-GPS som gjør at telefonen vil bruke mobilnettet til å raskere finne ut hvor du er.
Karttjenesten heter Nokia Maps, og kartet er godt utstyrt med interessepunkter og er alt i alt ganske bra detaljert. Det tok heller ikke lang tid for telefonen å finne posisjonen vår, slik vi har opplevd på enkelte modeller.
Når det kommer til surfehastigheten har telefonen 3G med hastigheter opp til 14,4 mbps, noe som er ganske raskt for dagens standard å være. Nokia 700 støtter alle de vanlige frekvensene for mobilnettverk, og når det kommer til dekning hadde vi ingen spesielle problemer med denne under testperioden.
Ønsker du å raskt slå på GPS, Bluetooth eller Wi-Fi kan du trekke ned en fane fra toppen av skjermen. Ikke ulikt det vi finner i operativsystemet Android.
NFC
Nokia 700 er en av de få telefonene på dagens marked som kommer med NFC-teknologi. NFC står for Near Field Communications, og er kort sagt en brikke inne i mobiltelefonen som lar deg utveksle data ved å legge mobiltelefonen din inntil en annen telefon som også har denne teknologien. Telefonen er satt opp slik at du kan prøve ut dette ved for eksempel å få nye brett til spillet Angry Birds eller oppnå nye muligheter i spillet Fruit Ninja, ved å utføre en NFC-overføring.
Problemet enn så lenge er jo at det er svært få telefoner som har denne teknologien ennå. Vi hører stadig om testprosjekter for denne teknologien som i teorien skal gjøre telefonen din i stand til å fungere som et bankkort eller en hotellromsnøkkel, samt datautveksling mellom andre enheter. Enn så lenge har ikke denne teknologien så mye for seg, men det er spennende at Nokia har valgt en såpass sjelden teknologi i en midtsjikt-telefon.
Videre har telefonen en 1 GHz prosessor og 512 MB RAM. Dette gjør at telefonen kan utføre flere oppgaver samtidig, og er ganske kraftig innmat i en såpass liten mobiltelefon. Dessverre er brukeropplevelsen i operativsystemet ikke helt som vi skulle ønsket, og da hjelper det ikke at telefonen har mer enn nok kraft.
Som telefon
Når det kommer til talekvalitet og lyd kan Nokia 700 være godt fornøyd med seg selv. Lyden er upåklagelig under samtale, og lydvolumet blir mer enn høyt nok. Som nevnt tidligere er det et slit å skrive tekstmeldinger på denne telefonen, så skulle du anskaffe deg den vil vi anbefale å ringe framfor å tekste.
Nettleseren er ganske god, og svært presis ved zooming. Skjermen støtter flerfingerzoom som gjør at du for eksempel kan bruke en klypebevegelse for å zoome inn på det innholdet du ønsker å se nærmere på. Igjen kommer det svake tastaturet inn her og. Det er med på å trekke ned brukervennligheten til nettleseren, da det ofte skal mye trykking til før du får tastet inn rett adresse eller søkeord. Nettleseren støtter Flash Lite, så du får ingen telefon som er optimal for vising av Flash-innhold, men det fungerer helt greit.
E-post er noe Nokia ofte har vært gode på. I Nokia 700 er vi godt fornøyd med mulighetene her også. Telefonen støtter det meste du skulle trenge til e-postkontoene dine, inkludert Exchange. Dette er svært likt det vi ser i mange av dagens mobiltelefoner, men hvis vi skal sette fingeren på noe må det være at grensesnittet igjen ser noe gammelt ut.
Nokia Butikk
Nokias applikasjonsbutikk er en ganske kjedelig affære i forhold til Android Market og App Store. Det er mange applikasjoner der, men ikke i nærheten så mye som konkurrentene, og kvaliteten på applikasjonene er mye dårligere. Vi fant for eksempel ikke en eneste god Twitter-applikasjon som ikke kostet skjorta. Den eneste som er noe å spare på koster 90 norske kroner. Ser du hva konkurrentene har å tilby så er ikke dette mye å skryte av.
Adresseboken fungerer ganske bra, og du kan legge inn veldig mye informasjon på de ulike kontaktene dine. Faktisk kan du legge inn mer enn hva telefonen støtter. Med dette mener vi at Nokia 700 gir deg muligheten til å legge inn nummer for videoanrop, noe som er smått ironisk da telefonen ikke har frontkamera.
Ellers har telefonen det meste av småfunksjoner vi forventer oss. Den har blant annet vekkerklokke, kalkulator, notatblokk, lydopptaker og Adobe Reader. Nokia 700 har en strålingsverdi på 1,43 W/kg. Dette er en god del og er du svært opptatt av dette er det ganske lurt å se seg om etter noe annet.
Svakt batteri
Batteriet i Nokia 700 er på knappe 1080 mAh. Dette er ganske mye mindre enn hva som er blitt normalen i dag, nemlig rundt 1500 mAh. Det er klart at en telefon med mindre skjerm ikke krever like mye strøm som 4,3-tommers monstrene vi begynner å bli vant til. Uansett kan vi ikke si annet enn at batterilevetiden er skuffende. Det var svært sjelden og med heller lav bruk at telefonen varte i mer enn én dag før den måtte lades.
Multimedia
Denne telefonen er i utgangspunktet ikke markedsført som en multimediatelefon. På tross av dette har telefonen flere gode muligheter som gjør den til et underholdningsverktøy.
Som spilltelefon
Det følger med tre spill til Nokia 700. Angry Birds Magic, som er som originalen bortsett fra at du kan åpne nye brett ved bruk av NFC-brikken. Det klassiske smarttelefonspillet Fruit Ninja er på plass og fungerer svært godt. I tillegg finner vi Nokias eget Climate Mission 3D. Dette spillet går ut på å redde planeten vår fra global oppvarming ved å plante trær og samle isflak, for å nevne noe.
Applikasjonsbutikken Nokia Butikk har en god del spill, men det er ikke mange spennende titler i forhold til hva vi finner hos Android og iOS. Alt i alt fungerer telefonen greit som en spilltelefon, og den lille skjermen gjør seg absolutt ikke bort her.
God musikkspiller
Når det kommer til musikkavspilleren i Nokia 700 er vi godt fornøyd med den. Du får mange muligheter for avspilling og lydjusteringer, samt at lyden er god. De medfølgende øretelefonene bør du dog bytte ut ganske raskt, da de er av heller laber kvalitet.
Albumgrafikk, spillelister og låtdetaljer er bare noen av funksjonene du finner i musikkspilleren, og det hele ser ganske så lekkert ut. Vi vil også nevne at lyden i høyttaleren til telefonen er overraskende god under musikkavspilling.
Telefonen har også FM-radio som er enkel å betjene. Her kan du legge til de radiofrekvensene du selv ønsker, og lagre dem som favoritter. I tillegg er telefonen utstyrt med musikkgjenkjenningsprogrammet Shazam, et morsomt program hvis du hører en sang du ikke husker navnet på.
Litt liten til video
Er du glad i å se på film når du er ute på reise, er nok ikke dette telefonen for deg. Skjermen er som nevnt tidligere svært god på lys, farger og kontrast, men størrelsen på 3,2 tommer trekker veldig ned. Det blir rett og slett litt slitsomt å sitte og se film på den over lengre tid.
Noe som er positivt er at telefonen har svært god formatstøtte, og du kan spille av det meste av filmformater. Hadde skjermen vært 0,5 tommer større eller mer hadde dette vært en god telefon å se film på, men alt i alt blir det i minste laget.
Ingen autofokus
Nokia har flere modeller hvor det ikke er autofokus på kameraene deres, og Nokia 700 er intet unntak. Det ser ut til å forbli et mysterium hvorfor de velger dette, da bildene konsekvent blir dårligere. Det er svært få andre produsenter som operer uten autofokus, og det med god grunn.
Bildene blir blasse, og det er som regel kun det nærmeste som blir i fokus ved landskapsbilder. Dette setter en del grenser for hvilke bilder du kan ta, og hva slags typer bilder som blir brukbare. Nærbildene ble heller ikke bra, selv om vi brukte makroinnstillinger. Kameraet har nok av innstillinger, som ansiktsgjenkjenning, ISO, kontraster, skarphet og fargetone, men kvaliteten blir ikke spesielt bedre av den grunn. Det er mange gode 5 megapikslers kameraer der ute, men Nokia 700 sitt er ikke ett av dem.
Når det gjelder videokameraet, så er heller ikke det spesielt bra. Siden kameraet på telefonen ikke har autofokus blir filmene lite å samle på, til tross for at du kan ta opp i 720p HD-kvalitet. Du får muligheten for ulike lysinnstillinger, fargetone, hvitbalanse, eksponering og rutenett, men alt i alt er vi ikke spesielt imponerte over filmopptakene som blir tatt.
Under kan du se noen av bildene vi tok med Nokia 700
Konklusjon
Denne nette lille mobilen fra Nokia har en svært praktisk utforming og kjennes god og solid ut. Den veier lite, og den tar heller ikke opp like mye plass i lommen som mange av dagens smarttelefoner. Med en skjerm på 3,2 tommer, en vekt på drøye 96 gram og en tykkelse på under en centimeter er Nokia 700 en telefon som kan appellere til mange.
Telefonen kommer med en AMOLED-skjerm som gir et godt skjermbilde. Telefonen kjører på siste utgave av operativsystemet Symbian, som har fått tilnavnet Belle, og det er her problemene begynner. Symbian har i lang tid blitt ansett som et gammelt og utdatert system, og det med god grunn hvis vi sammenligner med operativsystemene Windows Phone, Android og iOS.
Den nye versjonen av operativsystemet skal være raskere enn før, og det har fått en liten overhaling utseendemessig. Dette er for så vidt sant, men hvis vi sammenligner det med konkurrentene så ligger det milevis bak. Det stemmer at det er raskere enn før, og navigering i menyene går veldig greit, men sammenlignet med alt annet vi finner på markedet i dag skulle vi tro det var flere år gammelt.
SMS-krise
Skjermen er som sagt bare på 3,2 tommer og dette kan by på problemer, noe det gjør her. Skal du skrive en tekstmelding, e-post, statusoppdatering eller et søkeord vil du fort bli frustrert. Skjermens tastatur er nemlig så lite, og med så små mellomrom mellom tastene av det er tilnærmet umulig å skrive korrekt uten å måtte bruke lang tid på korrigering.
Selv når vi legger telefonen på siden slik at tastaturet blir større, er det fortsatt svært dårlig å skrive på. På noen mobiltelefoner kan du skifte ut tastaturet hvis du ikke er fornøyd med det som følger med. Det kan du dessverre ikke her. Det eneste positive vi kan si om det er at det kommer med norske bokstaver og ordliste.
Når det gjelder ringing fungerer derimot telefonen svært godt. Det er god lyd og dekningen er bra. Dette er altså ikke en telefon for deg som er glad i å skrive.
Mye teknologi
Nokia 700 kommer med det meste av moderne teknologi. Den er en god GPS med medfølgende navigasjon. Kartene er gratis, en tjeneste Nokia har operert med i noen år nå. Disse er gode og viser det meste av viktig informasjon både i bilen og til fots.
Telefonen kan skryte på seg å være en av de få mobiltelefonene som er å få tak i her til lands med NFC-brikke. Dette er kort sagt en brikke som sitter i mobiltelefonen og lar deg utveksle data ved å legge mobiltelefonen inntil en annen enhet med samme teknologi. I teorien vil dette gjøre at vi i fremtiden kan bruke mobiltelefon som et bankkort eller en hotellromsnøkkel.
Annen teknologi som Wi-Fi, 3G og siste utgave av Bluetooth er også på plass. I tillegg har telefonen en god kalender og mange andre vanlige funksjoner som vekkerklokke, kalkulator og taleopptaker. E-postfunksjonen fungerer godt, men den ser noe utdatert ut.
Når det kommer til batterilevetiden må vi sette et stort minus i margen her. Telefonen har et svært lite batteri, og det skulle ikke mye bruk til før telefonen måtte lades etter kort bruk. Vi kunne nesten ikke bruke mobiltelefonen hvis den skulle holde i over et døgn.
God musikkspiller
Musikkspilleren i Nokia 700 er vi veldig fornøyde med. Den ser bra ut, har mange muligheter, og fungerer rett og slett uten problemer. Lyden er også overraskende god, selv i telefonens egen høyttaler. Så lenge du bytter ut de medfølgende øretelefonene så får du en flott musikkopplevelse til en mobiltelefon å være.
Den lille skjermen setter jo sine begrensninger på hvor mye moro du kan ha det med spill på denne telefonen. Men klassiske spill som Angry Birds og Fruit Ninja fungerer uten problemer. Nokias applikasjonsbutikk er derimot et annet tema. Det er en god del apper der, men det er mye dårlig og veldig høye priser i forhold til konkurrentene.
Skuffende kamera
Hvorfor Nokia fortsetter å lage mobilkameraer uten autofokus forblir et mysterium. De har i hvert fall klart det denne gangen også, og det gir ikke spesielt imponerende bilder. Det er en drøss med innstillinger du kan foreta deg for å gjøre bildene bedre i forhold til de omgivelsene du er i, men så lenge det du fotograferer ikke kommer i fokus har det ikke så mye å si.
Filmkameraet har det samme problemet, men bildestabilisator får du i hvert fall. Kameraet kan filme i 720p HD-kvalitet, men igjen får vi ikke det riktige fokuset.
Totalinntrykk og alternativer
Nokia 700 er en telefon som ser bra ut, har en god skjerm, men har noen mangler i brukergrensesnittet. Symbian blir nok aldri et stort operativsystem, men dette er til deres trøst den beste versjonen de har hatt. Menyene flyter bra og det er ikke den samme hakkingen som tidligere. Alt i alt er dette en helt grei mobiltelefon, men den har et par mangler som er ganske viktige for den allmenne bruken. Dermed må den se seg slått av ganske mange.
Med en prislapp på drøye 2200 kroner er det noen alternativer der ute. Hvis du velger å legge inn et par hundrelapper til, kan du for eksempel få Sony Ericssons Xperia Arc S. Dette er en telefon med betraktelig større skjerm, et mye bedre kamera, kraftigere innmat og det er ingen problemer å skrive en enkel tekstmelding på den.
Et annet godt alternativ er Sony Ericsson Xperia Mini. Her får du en liten og nett telefon til halve prisen, med mye av den samme kraften. Kameraet er også bedre her. Ønsker du å ta steget opp noen hakk til de største i klassen kan det være en ide å ta en titt på Samsung Galaxy Note.
Du bør også ta en kikk på Huawei Honor, som er en av de absolutt beste Android-mobiltelefonene til rundt 2 000 kroner, og som på mange områder er fullt på høyde med telefoner som koster en tusenlapp mer.
I vår prisguide-tjeneste finner du de beste prisene på de fleste mobiltelefonene på markedet.