TestNokia 700

Kan ny Symbian redde denne mobilen?

Billigmobilen Nokia 700 kommer med en raskere og bedre utgave av Symbian.

Design og brukervennlighet

Hovedskjermene glir raskt mellom hverandre, men utseende er ikke spesielt moderne.
Vi opplevde noe hakking i menyene, men det er betraktelig forbedring kontra forgjengeren.

Nokia har de siste årene havnet mer og mer i bakleksa i forhold til sine konkurrenter. Nå som de har inngått et tilsynelatende givende samarbeid med teknologigiganten Microsoft ser det ut til at det finske mobilselskapet kan få ny vind i seilene. Selv om Nokia vil satse beinhardt på operativsystemet Windows Phone, er det fortsatt mange av deres telefoner som kommer med Symbian-systemet.

Les også: Nå kan du oppgradere Nokia-mobilen

Dette får nok mange til å trekke på skuldrene, og det er jo ikke så rart. Symbian har ikke vært i nærheten av iOS, Android og Windows Phone på lenge. Nokias siste forsøk på å fornye sitt aldrende operativsystem finner vi i mobiltelefonen Nokia 700. Nokia sier selv at dette skal være en elegant mobiltelefon med et nytt og raskt grensesnitt.

Kompakt design

Det første vi legger merke til ved Nokia 700 er det stilrene og praktiske designet. Den er forholdsvis tynn, forholdsvis lett, og ligger svært godt i hånden. Dette er en av de mindre smarttelefonene i sin prisklasse, som har en skjerm på over 3 tommer. Når det kommer til byggekvaliteten kjennes telefonen svært solid, og vi opplever ingen knirkelyder eller andre faktorer som kan tilsi at dette ikke er et godt stykke arbeid.

Telefonen har tre snarveistaster som sitter nedenfor skjermen. Disse er en ringetast, en menytast og en legge på/slå av-tast. Nedenfor disse igjen ligger telefonens høyttaler. Det er ganske uvanlig at en høyttaler som brukes til musikk og andre lyder plasseres her. På de fleste av dagens smarttelefoner ligger denne nemlig ofte på baksiden av telefonen eller øverst over skjermen.

Nokia 700 har også tre taster på den ene siden. Dette er en tast for å styre volumet til ringelyd, samtalevolum og medielyd. Videre er det en tastelåstast og en dedikert kameratast. På toppen av telefonen er det en 3,5 millimeter lydutgang, en micro-USB-utgang for lading eller overføring av data, samt Nokias egen ladeutgang. Sistnevnte brukes svært lite i dag, men hvis du har en eldre Nokia-lader liggende så vil den passe.

På baksiden av telefonen er det et 5 megapikslers kamera, et fotolys og et bakdeksel i metall. Dette dekselet er med på heve telefonens kvalitetsfaktor, samt at det hele ser svært stilrent ut.

Ingen SMS-maskin

Skjermen til Nokia 700 er på 3,2 tommer. Den er av typen ClearBlack AMOLED som gir et svært godt skjermbilde. Telefonen er også utstyrt med Gorilla glass, en glasstype som har vist seg å være slitesterkt også mot skarpe gjenstander. Alt i alt er vi godt fornøyd med skjermens farger, lys og kontrast, men når det kommer til brukervennlighet er det mye å sette fingeren på.

Å skrive tekstmeldinger var til tider et like prosjekt.

Å skrive tekstmeldinger på en telefon med berøringsskjerm krever at det er nok plass mellom hver bokstav slik at du kan skrive raskt. Dette er ikke tilfellet her. Selv når vi legger telefonen på siden slik at tastaturet blir betraktelig større, er det vanskelig å treffe de små tastene uten å komme borti en av nabotastene.

Tastaturet kommer ferdig utstyrt med de norske bokstavene æ, ø og å, og ordboken er ganske bra når du først treffer de tastene du skal. På mange av dagens smarttelefoner kan du laste ned nye tastaturer, men dette er ikke tilfellet her. Hadde dette vært mulig, ville det kunne hevet telefonen en god del.

Dessverre er det ikke kun på tekstmeldinger skjermens størrelse viser seg å komme til kort. Når vi skal taste et nummer, eller slå opp en kontakt ved bruk av "smart dialing", blir vi overrasket over hvor lett det er å bomme på selv de noe større talltastene.

Skjermen oppleves dog som forholdvis presis i menynavigeringen, men vi får et inntrykk av at telefonen fortsatt kjennes gammel ut. Det hakker litt i menyen når vi scroller opp og ned, noe som gir telefonen et heller dårlig inntrykk kontra mye annet som finnes der ute i mobiljungelen.

Symbian Belle

Siste versjon av Nokias eget operativsystem heter Symbian Belle – eller Nokia Belle, som Nokia selv foretrekker å kalle det. Dette skal i utgangspunktet være raskere enn forgjengerne, samt ha flere nye og smarte løsninger. Etter å ha brukt telefonen over en lengre periode må vi meddele at Symbian fortsatt er Symbian. Det er betraktelig raskere enn forgjengerne, men det ligger fortsatt milevis bak konkurrentene når det kommer til brukergrensesnitt og brukervennlighet.

Ikonene ser litt forandret ut i forhold til tidligere, men dette gjør de ikke spesielt mye penere av den grunn. Som sagt går selve navigeringen mellom startskjermer svært glatt, men det veier ikke opp for den manglende kreativiteten i selve menyoppsettet.

Nokia 700 har fleroppgavekjøring, og dette fungerer ganske bra. Det er enkelt å hoppe mellom programmer ved å holde inne menytasten, og bla seg bortover til den applikasjonen man vil inn i igjen.

Alt i alt er det er varierende totalinntrykk vi har av Nokia 700 når det gjelder det visuelle og brukervennlige. Skjermen er svært god når det kommer til farger og kontrast, og telefonens utforming er lett å bli glad i. Til tross for dette trekker brukervennligheten mye ned, og når det er så vanskelig som det er å skrive en enkel tekstmelding kan vi ikke si oss veldig imponert. Det samme går for Symbian Belle som operativsystem. Det er alt i alt lite nytt å finne med tanke på hva vi har sett før.

I esken får du:

  • Batteri
  • Synkroniseringskabel
  • Lader
  • Øretelefoner
annonse
Nokia 700I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no