Vi har prøvekjørt Nokia N9
Slik er den første MeeGo-mobilen.
Nokia N9 er en av de mest spennede mobiltelefonene som har vært lansert til nå i år. I dag arrangerte Nokia pressetreff for å vise frem telefonen, som kommer i norske butikker i september. Vi benyttet anledningen til å taste oss gjennom menyene og prøve Nokias nye grensesnitt med "Swipe".
Plastastisk design
Telefonen ser griselekker ut på Nokias pressebilder, og den ser ikke så værst ut i virkeligheten heller. Chassiset er i polykarbonat, eller en slags plast for å si det i mer folkelige termer.
Chassiset er frest ut i ett stykke, og bruken av dette materialet skal ifølge Nokia sørge for at telefonen får bedre antennefølsomhet, og følgelig vil bruke mindre strøm enn en mobiltelefon som må øke effekten for å opprettholde en god forbindelse. Hvor mye batteri Nokia mener å spare på denne måten vet vi ikke. De aller fleste mobiltelefoner har plast utenpå antennepanelene.
Skjermglasset er svakt kurvet, og Nokias påstand om at skjermbildet ser ut som om det flyter utenpå glasset er faktisk ikke så langt unna sannheten. Skjermen måler fire tommer diagonalt, og oppløsningen er på 480 x 854 punkter.
Grensesnitt
Det finnes ikke noen egen standbyskjerm med widgets på i N9. I stedet har N9 tre menyer du kan veksle mellom ved hjelp av strøk. Det er dette Nokia kaller Swipe. En av skjermene viser en meldingshistorikk for alle kontoer du velger å synkronisere, en viser applikasjoner som er i bruk i form av miniatyrer, mens en viser alle applikasjoner du har på mobilen. Du kan stokke om på rekkefølgen på menyikonene, men du kan ikke gruppere dem i mapper eller underkategorier.
Å finne frem i menyene på N9 er lekende lett. Grensesnittet plasserer seg et sted mellom iPhone og Android, og responsen når vi blar i menyene er helt utsøkt. Vi var litt spent på om telefonen ville klare å skille mellom strøk vi gjør for å bla i menyer og strøk som bare gjøres for å navigere på nettsider eller bilder, men våre bekymringer skulle vise seg å være grunnløse. Det falt helt naturlig å feie med fingeren over hele skjermen når menyene skal byttes, og like naturlig å ta inne på skjermbildet når det bare skal flyttes.
Rask og smidig
Telefonen har en prosessor som yter 1 GHz. Nokia mener det gir nok fart til å løse alle de oppgavene Nokia N9 er ment å løse, og at det ikke er noe problem å kjøre mange oppgaver samtidig. Vi opplevde N9 som en svært rask mobiltelefon, men helt uten lyter er den ikke. Enkelte ganger tok telefonen små kunstpauser hvor ingen ting skjedde, men Nokia sier dette er en betaversjon, og at det vil bli fikset opp i en rekke småting før telefonen kommer for salg.
Nettleseren er basert på Webkit 2.0 med støtte for blant annet HTML5, men Flash støtter den foreløpig ikke. Netleseren fungerte ellers helt utmerket den stunden vi forsøkte denne.
Snarveier
Det er noen nye snarveier i menyene. Kjører du en applikasjon på telefoinen, så kan du taste på toppen av skjermbildet og få opp statusmenyen og tilgang til en del innstillinger, ikke ulikt det du kan på Android-mobiler. Stryker du fra bunnen og et lite stykke opp på skjermen, vil du få frem snarveier som lar deg ringe, sende meldinger, gå på nett eller starte kamera.
Ved å trykke og holde på skjermbildet som viser aktive programmer dukker det opp små røde kryss du kan trykke på for å avslutte hvert enkelt program. Høres det kjent ut? Alternativt kan du lukke alle på en gang.
NFC
Vi fikk også anledning til å prøve NFC-teknologien. Ved å legge telefonen på toppen av en ny Nokia-høyttaler sørget NFC for å vekke høyttaleren, slå den på og koble den til telefonens Bluetooth-sender. Både høyttaleren og telefonen har en teoretisk rekkevide på 100 meter, uten at vi fikk anledning til å sjekke dette.
Vi utvekslet også bilder mellom to telefoner ved å holde dem mot hverandre. NFC brukes bare til å koble sammen telefonene. Selve filutvekslingen skjer via Bluetooth.
Alt i alt opplevde vi Nokia N9 som et friskt pust i mobilmarkedet. Størrelsen på telefonen er grei nok. Skjermen er skarp med klare farger og gode kontraster, slik vi er blitt vant til med AMOLED-skjermer.
Telenor-mobil
Telefonen har oeprativsystemet MeeGo 1.2, som foreløpig ikke finnes på noen annen mobiltelefon. Men selv om det kan komme mobiltelefoner med MeeGo også fra andre produsenter, så vil de ikke nødvendigvis ha et brukergrensesnitt tilsvarende det vi ser på Nokia N9.
N9 skal komme i salg i september, og Telenor har sikret seg eksklusive rettigheter til telefonen. Nokia ville ikke svare på om det betyr at telefonen bare vil bli solgt sammen med utvalgte abonnement, slik vi har sett operatørene gjøre med iPhone. Nokia vil heller ikke si noe om hvilket prisnivå telefonen vil ligge på.
- Vi venter at Telenor vil gå ut med priser og betingelser senere i dag, sier Bjørn Egil Brekke i Nokia.
Det har så langt ikke lyktes oss å få noen kommentar fra Telenor om denne avtalen.