Tek.no

Test

Nokia E7

12 Mar 2011 12:53

Design, skjerm og menyer

Nokias nyeste toppmodell på markedet er E7. Proffmobilen med fulltastaturet fikk nok en litt mer turbulent vei ut til mobilhyllene enn man så for seg ved lanseringen i september i fjor. I mellomtiden har det nemlig skjedd svært med mobilprodusenten fra Finland.

For denne testen går vi likevel greit forbi sjefsbytter, Symbians usikre fremtid og det kontroversielle valget av Windows Phone 7 for fremtidens toppmodeller. Her er det E7 det dreier seg om, og telefonen ser enkelt og greit ut som en forvokst Nokia N8.

Stiv pris

E7 ble presentert som Nokias nyeste Communicator-mobil. Dermed er målgruppen først og fremst proffbrukerne som trenger et kontor på farten. Som tidligere Communicator-utgaver har E7 også en relativt stiv pris, og i skrivende stund starter den på i rundt 4700 kroner.

Den tydeligste forskjellen fra N8 til E7 er at kameraet her ikke har en egen forhøyning på baksiden. Kameralinsen er betraktelig mindre enn i N8, og i stedet for Xenon-blitsen har Nokia i E7 puttet inn LED-belysning.

En volumknapp til besvær

Et litt merkelig valg er plasseringen og typen volumtast vi snubler i på E7. Fra før av kjenner vi Nokias låseknapp ganske godt - en relativt stor fjærbelastet bryter som skrur av og på skjermlåsen. Volumtasten på E7 er av samme type, og går både opp og ned.

Den minner egentlig mest om zoom-knappen på et vanlig kompaktkamera, og vi blir ikke helt fortrolig med den i vanlig bruk. Til det er den litt for liten. En vanlig volumtast hadde vært et bedre valg, for vår del.

Av andre taster vi finner på E7 er en menytast midt under skjermen, en dedikert kameraknapp og av/på-knappen øverst på telefonen. Aluminiumsrammen avbrytes ellers kun av en SIM-kortluke. Her er det ikke noe sted å gjøre av eventuelle minnekort man måtte ha.

Øverst, sammen med av/på-knappen, finner vi hodetelefonutgang, tilkobling for Micro-USB og mini-HDMI-tilkoblingen som skjuler seg under en luke.

Grei skjerm

Skjermen er god fargegjengivelse, og lysstyrke. Den er hele fire tommer stor, men oppløsningen er kun på 640 x 360 piksler. Denne oppløsningen har Nokia valgt å kalle nHD, men når standarden for andre mobiler har blitt 800 x 480 er ikke nHD spesielt høyoppløst lenger.

Med glass og aluminium som byggematerialer føles telefonen svært solid i hånden. Den ligger også greit i hånden under bruk, men å åpne den kan til tider være litt knotete.

At den er relativt tynn i forhold til andre modeller med fulltastaur er nemlig et tveegget sverd. Åpningsmekanismen for å få frem fulltastaturet er nemlig en utpreget vanesak. De første dagene med E7 var preget av tidvis panikkartet sjonglering.

E7 har ingen gode gripeflater som lar deg holde igjen telefonen når du åpner den, kun den tynne kanten. For å åpne den trygt måtte vi vippe tomlene over kanten under tastaturet, mens vi holder i mot langs hjørnene på telefonens andre langside.

Supert tastatur

Tastaturet er imidlertid av den svært gode sorten, og behøver lite tilvenning. Til mobiltaster å være er det utformet etter alle kunstens regler. Det er stort, det er god avstand mellom tastene, og tastene stikker godt opp fra det flate underlaget.

De norske tastene på høyre side av tastaturet er også ganske gode, og har en plassering som gjør dem greie å bruke.

Symbian^3

Menymessig er det stadig velkjente Symbian som regjererer. Symbian ble forbedret, gjort til åpen kildekode og relansert som Symbian^3 da Nokia N8 ble sluppet.

Oppussingen innebærer en betraktelig bedre brukeropplevelse enn før, men gjenkjennelsesfaktoren er der fortsatt. Menyikonene er stort sett like de vi kjenner fra tidligere, og måten man navigerer menyene er realtivt lik.

Det som har blitt bedre i forhold til forrige proff-Nokia, N97 og N97 Mini, er at menyene gjennomgående er mer konsekvente. En måte å navigere på fungerer gjennom hele systemet, og man behøver ikke å tenke over at det noen steder er trykk og hold - i motsetning til et kjapt trykk - som gjelder.

Hjemmeskjermene har også blitt bedre, med en betydelig oppdeling av innholdet som nå i stor grad er trykkbart. For å komme til alarmfunksjonen trykker man rett og slett rett på klokka. Trykker man på antennevisningen får man velge tilkoblinger som Bluetooth og trådløst nett.

Selv om startskjermene er av de tingene som har fått en oppjustering siden forrige generasjon Symbian, er de også av punktene som fortsatt virkelig trenger en finpuss.

Veksling mellom hjemmeskjermer indikeres ikke på noen måte før vekslingen har skjedd. Med Android trekker man i skjermen, og den begynner å bevege seg med det samme. Et annet irritasjonsmoment ved Symbian^3 er at informasjonen som presenteres i småprogrammene, eller widgetsene, er skrevet med så liten skrift at det er vanskelig å tyde den.

Nokia har rett og slett forsøkt å få for mye inn på skjermen samtidig. På grunn av den store skjermen på E7 er ikke problemet like påtakelig som på N8 med mindre skjerm, men vi irriteres likevel litt over det. Nokia har imidlertid varlset at dette vil bli bedre i en oppdatering som kommer snart, og vi trekker derfor ikke så mye for dette.

Basisfunksjonene

E7 gjør det greit på det grunnleggende. Lyden er klar og god, og vi plages heller ikke av for lavt volum i bråkete omgivelser.

I løpet av testperioden har vi i snitt ladet E7 annenhver dag. Dermed opplever vi batteritiden som helt gjennomsnittlig. Hviletiden er oppgitt til i underkant av 20 døgn, mens taletiden skal være enten 5 eller 9 timer avhengig av hvilken teknologi som brukes.

Den oppgitte taletiden virker realistisk i forhold til det vi opplever.

På tekstmeldinger er naturligvis E7 helt fantastisk. Det gode fulltastaturet gjør at 160 tegn forsvinner fortere enn du rekker å si kake.

I esken

  • Nokia E7
  • Lader
  • Overgang Mini-HDMI til HDMI
  • Overgang Micro-USB til USB
  • Datakabel