ZTEs topptelefon er raskere enn Galaxy S6
Axon har heftig ytelse, rå lyd og et meget spesielt kamera.
Førsteinntrykk
Da ZTE lanserte sin nye toppmodell, Axon, for en drøy måned siden, hadde vi ikke særlig håp om å få se telefonen her til lands. Flere av de kinesiske mobilprodusentene har hatt for vane å hoppe over Norden, og til dels Europa, med de heftigste modellene. Denne gangen, derimot, varsler ZTE at toppmodellen er på vei. Sannsynligvis kommer den tidlig i oktober.
Vi har fått tilgang på et tidlig eksemplar av utgaven som kommer hit. Det er ikke til å stikke under en stol at det er noen små forskjeller på den og den amerikanske utgaven som opprinnelig ble lansert. Men det spørs om ikke flere av endringene faller i god jord hos kjøperne.
Lavere oppløsning, men plass for minnekort
Hvis vi tar de dårlige nyhetene først. Skjermen har gått ned fra den voldsomme QHD-oppløsningen i originalen til full-HD-oppløsningen som de fleste påkostede mobiler kan skilte med i dag. I tillegg har mengden RAM gått fra fire til tre gigabyte. Det er neppe de mest merkbare endringene, men de er såvisst synlige på et spesifikasjonsark.
De gode nyhetene er at ZTE Axon i europeisk utgave har pådratt seg både fingeravtrykkleser, og plass for minnekort. Hvis du vil kan du hoppe over minnekortet, og sette inn et ekstra SIM-kort i stedet. Spesielt minnekortplassen vet vi det er mange som vil være glade for, og fingeravtrykksleseren kan bety vesentlig bedre sikkerhet. Som et apropos kan vi nevne at støtte for øyeskanning også er på plass. Hvor godt det virker får vi først vite når den endelige testutgaven er på plass. I denne får vi ikke tilgang.
Ellers er de to modellene identiske. Det betyr at Axon har de karakteristiske to kameralinsene på baksiden, kraftig Snapdragon-brikke på innsiden, greit med lagringsplass og haugevis av funksjonalitet i menyene. ZTE forteller oss også at lyddelen skal være påkostet, så i testperioden koblet vi til flere ålreite og relativt påkostede hodetelefoner.
Utgaven vi tester ble levert uten de medfølgende øreproppene, som lages av Harman-selskapet JBL. Dermed er de i nær slekt med Harman Kardon, AKG og Infinity, for å nevne noen av de andre selskapene i gruppen. Det er med andre ord typiske lydselskaper som har hatt godt rykte på seg i lang tid, noe som gir grunn til å forvente litt av øreproppene også.
Førsteinntrykket
Så det er litt av det vi har å forvente når vi tar en grundigere titt på ZTE Axon, men hva med det umiddelbare?
Telefonen er i all hovedsak bygget i glass og aluminium. På baksiden har den to ruglete felter som skal se ut som skinn, men disse er i plast, og de eneste plastdetaljene vi finner på denne telefonen.
Glasset på forsiden er såkalt 2,5D, altså med en forsiktig bøy rundt kanten hele veien rundt. Effekten er ganske lekker, og det gir telefonen et mer eksklusivt preg.
Den 5,5 tommer store skjermen har ikke fryktelig brede rammer rundt seg, men telefonen oppleves likevel som forholdsvis stor å holde, og fingrene dine skal ha rimelig god rekkevidde for å nå over hele skjermarealet. I motsetning til de fleste andre telefoner på denne størrelsen har vi ikke noen tilgjengelige verktøy for å bruke Axon med bare én hånd. Som vanlig for disse store telefonene er det derfor på sin plass med en anbefaling; finn en butikk og hold telefonen mellom dine egne pølseklyper før du bestemmer deg, eller prøvekjør noe annet på samme størrelse.
Alt i alt opplever vi ikke ZTE Axon om noe verre å holde enn andre store telefoner, så som Apples iPhone 6 Plus. Men så er også den både litt større enn Axon og til dels tungvindt å håndtere.
Noen utvalgte funksjoner
Axon er altså den første ZTE-telefonen fra øverste hylle som kommer til Norge. Men hvordan kan den måle seg mot andre toppmodeller?
Fingerleser har dukket opp i en rekke telefoner etter hvert. Den europeiske utgaven av ZTE Axon har også en slik sensor. Den er plassert rett under kameralinsen på baksiden, og vi oppfatter den som ganske smart i bruk.
Superpraktisk fingersensor
Fingersensoren er plassert rett under kameralinsene på baksiden, noe som gjør at det er forholdsvis fort gjort å flekke til kameraet. Den er likevel såpass godt markert, og størrelsen på telefonen gjør at pekefingeren på en relativt stor hånd i hvert fall traffer sensoren ganske naturlig. Dette kan skille seg fra hånd til hånd, men vi opplever løsningen som noenlunde ergonomisk.
Det som er spesielt smart med sensoren er at den er aktiv hele tiden. Dermed kan du både aktivere og låse opp mobilen ved å legge en pekefinger på sensorplaten. I praksis venner vi oss til å ta telefonen opp av lommen, lene den på hånden med pekefingeren i riktig område, og å bare gå i gang. Dermed merker vi knapt noe til at telefonen er sikret med biometriske data.
Det har vært en del spørsmål rundt biometriske låser og sikkerhet i det siste. Det kan være verdt å tenke på det finnes flere mobile sikkerhetstrusler. Du kan lage deg så mange passord som du vil, men med mindre du begynner å bruke tærne har du bare ti avtrykk av dette slaget. Litt avhengig av hvordan sensor og avlesing av fingeravtrykk virker, kan du risikere at et lekket fingeravtrykk er usikkert å bruke som telefonlås i overskuelig fremtid.
Under årets Black Hat-konferanse demonstrerte hackere hvordan fingeravtrykk kunne leses rett ut av sensorene i Samsungs Galaxy S5 og HTCs One Max. Les mer om det i denne saken »
Telefonen støtter i utgangspunktet også lås basert på lyden av stemmen til brukeren, og det vil også bli mulig å låse den opp basert på øyeskanning. Denne programvaren har vi foreløpig ikke fått tilgang på.
Som musikktelefon
ZTE skryter av at Axon skal være en super telefon til musikkspilling. Ørepropper fra JBL følger med om du kjøper den i butikken. Vi har foreløpig ikke fått testet disse, men sammen med hodetelefoner fra Sennheiser og Denon låter det hele meget bra. ZTE har valgt å ikke bruke lyddelen som hører til Snapdragon 810-brikken som ellers kjører showet i denne telefonen. I stedet har de puttet inn sin egen dedikerte DAC, eller lydkort om du vil. I tillegg har de lagt inn lydforbedring fra Dolby.
Ett av de mer merkbare resultatene er at telefonen er i stand til å blåse ørene av deg på fullt volum. I et lettdrevet hodesett spiller den ekstremt høyt. I tillegg er lyden umiddelbart luftig og nesten surroundaktig. En tur inn i innstillingene bekreftet raskt at Dolbys lydforbedrer var aktivert. Både en loudness-aktig lydkurve og surroundeffekt var skrudd på.
Det er slett ikke alltid undertegnede har særlig tålmodighet med slike lydforbedrere. Men både Dolbys og DTS' løsninger har blitt markant bedre de siste årene, og den ekstra romfølelsen går ikke på bekostning av kvaliteten ellers, slik de pleide. Dermed får disse innstillingene faktisk en viss verdi, og vi snublet i flere låter som av ulike grunner låt aller best med den virtuelle surroundløsningen aktivert. Mens andre, som ventet, låt best uten.
Du har snarveier direkte til lydinnstillingene i telefonen fra musikkspilleren, men funksjonene virker også når du bruker dine egne strømmeapper. Da må du imidlertid inn i den vanlige innstillingsmenyen for å få gjort noe med lyden.
Den medfølgende lydavspilleren er enkel å bruke, og relativt funksjonsrik. Telefonen skal kunne håndtere opptak med inntil 32 bits oppløsning, men slike har vi rett og slett ikke for hånden, og selv mellom 16 og 24 bit strides de lærde om forskjellen faktisk er hørbar på forbrukerutstyr. Uansett får vi spilt av alle testfilene våre i MP3- og FLAC-format på telefonen.
Den har forresten funksjonalitet som skal kunne vise frem sangtekster under avspilling. Den fikk vi ikke til å fungere, men dette er altså tidlig programvare.
Til spill og moro
Innmaten i ZTE Axon skulle være god nok selv for de aller mest krevende spillene, så vi tok ned et par av dem. Telefonen blir litt varm underveis, men ytelsen har vi ikke noe å utsette på. Enkelte av spillene vi installerer velger selv middels innstillinger, og varsler at vi kanskje er litt vel krevende når vi stiller opp til maksimal kvalitet. Like fullt opplevde vi hverken hakking eller annet trøbbel da vi ba spillene om å tegne bildene på sitt mest detaljerte.
Telefonen tålte flere av spillene som var regnet som de hardeste å drive i Google Play. Blant dem bilspillet Asphalt 8, zombiespillet Dead Trigger 2 og sandkassespillet Godus.
Noe annet hadde vi strengt tatt heller ikke forventet. Den kjører tross alt noe av den heftigste maskinvaren som er å finne i butikken.
Svært gode måleresultater
Vi legger ikke lenger så stor vekt på ytelsestester. De sier ikke alltid så mye om den praktiske ytelsen, og mobilprodusenter har tidvis jukset med tallene for å oppnå høyere skår. Det er verdt å nevne at ZTE så langt ikke er på listen over selskaper som har blitt tatt for å trikse med disse tallene.
Likevel er det forfriskende at en telefon fra et såpass lite utbredt merke kun blir slått av Samsungs Galaxy S6 i et par av testene, mens den banker alt, inkludert nevnte Samsung-modell, i 3D Mark.
Enkelte vil kanskje trekke frem at skjermen har litt lavere oppløsning enn flere av konkurrentene, men i for eksempel 3D Mark Ice Storm Unlimited tas dette hensyn til, ved at alle mobiler, uansett skjerm, kjører testen i bakgrunnen og i 720p-oppløsning.
Kamera som gir deg full kontroll
ZTE Axon gir deg en kamerapakke vi ikke har sett så mange ganger før. To øyne på baksiden avslører at funksjonaliteten her er litt utenom det vanlige. Det ene kameraet tar bilder med 13 megapikslers oppløsning, mens attåtlinsen kun har en oppløsning på to megapiksler. Det er likevel tilstrekkelig til å fange inn ekstra fokusinformasjon, slik at du etterpå kan justere på dybdeskarpheten i bildet. Dette gjøres praktisk og enkelt i telefonens fremviser.
Her får du også full kontroll over faktorer som ISO, lukkertid og en virtuell blender, slik at du kan tyne kvalitetsbilder ut av kameraet der telefoner som stoler hardt på automatikk kommer til kort. Lag deg et provisorisk stativ, og ingen forhold er for mørke for Axon. I hvert fall ikke med stillestående motiv.
Vi kommer tilbake med fyldig test
Her lar vi foreløpig vår titt på ZTE Axon ligge. Den tidlige programvaren i vårt eksemplar er nemlig ikke helt ferdig, og med rundt en måned igjen til norgeslansering har ZTE god tid på seg til å pusse på funksjonalitet og ytelse. Foreløpig gjenstår det litt, med noen bugs her og der, så vi sender Axon inn igjen for en oppgradering.
Vi kommer naturligvis nærmere tilbake til ZTE Axon så fort den er ferdig og nærmer seg de norske mobilhyllene. I mellomtiden kan du se et lite knippe bilder fotografert med telefonen i galleriet under.
Sonys kommende toppmodell ser ut til å få heftige spesifikasjoner:
Xperia Z5 blir første mobil med 4K-skjerm »