Tek.no

Anbefaling Topp 10 mobiltelefoner

Ti supre mobilvalg til skolestart

Det trenger ikke å være svindyrt å få seg en god smarttelefon.

Shutterstock, produsentene, Montasje: Tek.no
6 Aug 2015 14:15

Intro og budsjettklassen

Det er øyeblikkelig skolestart, og for mange betyr det at behovene for dingser presser på. PC-en, mobilen og nettbrettet har etter hvert blitt noen av de viktigste hjelpemidlene en elev eller student kan ha. At dingsene også kan gjøre dobbel tjeneste som kommunikasjonshjelpemidler og underholdning er det neppe noen som klager på.

I denne guiden går vi gjennom mobiltelefoner i tre prisklasser, som kan være midt i blinken for eleven eller studenten.

Første mobil / budsjett

Det blir stadig billigere å få en telefon som fungerer godt, og vi starter med klassen under 1500 kroner. Her får du ikke de aller råeste modellene, men plukker du målrettet kan du finne gode alternativ også her.

De færreste av mobilen i klassen kan kjøre de aller tyngste spillene, og for mange er ikke underholdning og multimedia noe stort fokus. Men alle har gode nyttefunksjoner og støtte for skytjenestene man trenger for å planlegge et hektisk studieliv.

Huawei Ascend Y530

Huawei Y530 er en rimelig og enkel Android-mobil. I skrivende stund kan den kjøpes fra rundt 500 kroner. Foto: Einar Eriksen, Tek.no

Hvis telefonkjøpet skal gjøres unna billigst mulig, kan Ascend Y530 fra Huawei være tingen. I skrivende stund kan du kjøpe operatørlåste utgaver helt ned i 499 kroner, uten at du må legge på et dyrt abonnement oppå. Du må riktig nok holde deg til operatøren den er låst mot når du velger tjeneste. Må den være åpen ligger den et sted rundt 800-1000 kroner.

Her får du en kapabel Android-telefon med 4,5 tommer stor skjerm og et helt greit kamera til prisen. I motsetning til mange telefoner fra kinesiske produsenter er menyene her forholdsvis rene Android-menyer fra Google. En ulempe med de aller billigste Android-telefonene er at du som regel ikke får siste utgave av operativsystemet. Ei heller her. Du må klare deg med Android 4.3 Jelly Bean, men dette er ikke den eldste utgaven av Android som er å finne på de rimelige telefonene i dag, og den gjør nytten helt fint.

To viktige spesifikasjoner du må forsake i denne prisklassen er HD-skjerm og 4G-tilkobling, selv om vanlig mobilsurfing kan gå raskt nok med 3G-tilkobling.

Les testen av Huawei Y530 her »

Sony Xperia E4G

Sony Xperia E4G gir deg 4G og en rask og god brukeropplevelse. Foto: Sony

Hopper du et lite stykke opp i pris finner du Sonys Xperia E4G. Til rundt 1400 kroner er den dyrere enn forrige alternativ, men så får du også både nyere Android-versjon og 4G-tilkobling i denne telefonen.

Telefonen oppleves også som rask, og tross litt lav skjermoppløsning er også skjermen forholdsvis god på denne telefonen. At den kjører Android betyr også at apptilgangen er sikret, der konkurrerende produkter fra Microsoft fortsatt har hull i appkatalogen.

I motsetning til mange av de andre Sony-telefonene på det norske markedet er imidlertid ikke Xperia E4G vanntett, men som en enkel og rimelig Android-telefon kan den være et svært godt valg. Du kan dessuten kjøpe tre Xperia E4G-er til prisen av én enkelt Xperia Z3+.

Les testen av Sony Xperia E4G her »

Microsoft Lumia 640

Knapt noen telefon de siste månedene har overrasket oss på en så positiv måte som Lumia 640. Her får du en skikkelig god brukeropplevelse til gi-bort-pris. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Er du villig til å prøve deg på et annet operativsystem så lenge telefonen er så god som den kan være til prisen? Du trenger sannsynligvis ikke å lete lenger enn til Lumia 640 i mobilbutikken din. Telefonen koster det samme som Sony Xperia E4G, men kan skilte med iøynefallende design i polykarbonat, 4G-tilkobling, HD-skjerm og svært spesielle kamerafunksjoner. Microsofts egen Office-pakke følger med, og det samme gjør gode kart som enn så lenge kommer fra Nokia.

Det er vanskelig å tenke seg en mer komplett telefon til under 1500 kroner, og i motsetning til mange av sine konkurrenter ser faktisk Lumia 640 ganske påkostet ut, med flere gjennomsiktige lag over fargelaget i dekselet.

Ulempen for Windows-mobilene heter fortsatt apper. Ofte kommer ikke nye appfarsotter for Windows-utstyr før en god tid etter at de har slått an på iOS og Android. Når det er sagt er det likevel et godt utvalg å velge mellom på Windows-plattformen, og når Windows 10 slippes for mobil kan det bli enda bedre. Lumia 640 er ventet å bli blant de aller første telefonene som får oppdateringen nå i høst.

Les testen av Microsoft Lumia 640 her »

Les også