Tek.no

Sniktitt ZTE Nubia Z9 Mini og ZTE Star 2

– Kinesernes paradegren er smarte innstillinger

Bli med på en tur gjennom menyene på to topptelefoner som neppe finner veien til Norge.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
27 Juli 2015 06:30

Kinesiske selskaper slipper støtt heftige toppmodeller, men ikke alle finner veien til Norge. Ett av selskapene som er til stede både her og i Kina, er ZTE. Denne mobilprodusenten er også blant de som oftest snyter oss for sine nye toppmodeller, som gjerne blir forbeholdt større markeder.

Vi har fått kloa i to av selskapets nyere toppmodeller. Foreløpig er ingen av dem tilgjengelige her til lands, men det gjør ikke Nubia Z9 Mini eller Star 2 mindre interessante. De to telefonene er relativt like på spesifikasjoner, men i det ytre kunne de nesten ikke vært mer forskjellige.

ZTE har tilpasset programvaren litt for oss i mellomtiden, men da Nubia Z9 Mini kom til Norge fikk vi lage en unboxing av den. Den kan du se i denne artikkelen »

Nubia-serien med stilren design og solide materialer

Nubia Z9 Mini er laget i metall og glass, og har forholdsvis kraftig innmat. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nubia-serien er ZTEs serie for heftige men likevel relativt rimelige toppmodeller. Dette har nærmest blitt en sportsgren blant kinesiske mobilprodusenter, med blant andre Xiaomi, Oppo og Meizu som markante bidragsytere. Flertallet av disse er dog ikke representert her på berget, slik ZTE er. Dermed drypper det fra tid til annen fine ZTE-produkter også på det norske markedet. Det er såvidt vi vet heller ikke utelukket at Nubia Z9-produktene vil dukke opp, men vi har ikke hørt noe endelig om dette foreløpig.

Nubia Z9 Mini har en design som samtidig føles både påkostet og enkel. Det er ikke fryktelig mange designdetaljer her, og for en stor del ser telefonen ut som et klassisk, svart rektangel. Verdt å nevne er det at baksiden på vår telefon er svart, med et slags karbonfiberaktig mønster som er synlig om man ser godt etter.

Siden de første Nubia-produktene dukket opp, har produsenten vært tydelig på enkelte designvalg. Spesielt har en rød ring rundt hjemknappen vært med hele veien, og er også å finne rundt kameralinsen på Nubia Z9 Mini.

Artikkelen fortsetter under tabell og bilde.

Vi tok med oss de to telefonene ut for å ta bilder. Samtidig hadde vi med oss Apple iPhone 6+ og Sony Xperia Z3+ som referanser. Bildene ser du i karusellen nederst. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Svært kapable telefoner

ZTEs Star 2 ser ganske så annerledes ut. Telefonen er avrundet øverst og nederst, med graderte vinkler langs ytterkantene på telefonen. En blank bakside som virker å være i ett eller annet plastmateriale. Den virker ikke fullt så eksklusiv som Nubia Z9 Mini ved første øyekast, men på innsiden står den slett ikke tilbake for sin mer stilrene slektning.

Begge telefonene har fem tommer store IPS-skjermer med god innsynsvinkel og forholdsvis kraftig belysning. Begge har også full-HD-oppløsning. Ser vi på innmaten som driver dem har begge forholdsvis kraftige systembrikker fra Qualcomm, men kraftige firekjerners Snapdragon 801-brikken i ZTE Star 2 har nok fortsatt et lite overtak på Snapdragon 615-brikken i Nubia Z9 Mini.

Slik er Nubia Z9 Mini ut fra siden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Slik følger de to telefonene hverandre mer eller mindre gjennom spesifikasjonslisten. Den ene har et hestehode på den andre, og vice versa. For eksempel har Nubia Z9 Mini et kamera på 16 megapiksler, men bare ett enkelt LED-lys til bruk i mørke omgivelser. Star 2 har på sin side doble LED-lys med to ulike fargetoner for å gi en mer naturlig belysning av bildene.

Vi kjørte ytelsestester på Nubia Z9 Mini, men fikk ikke koblet til Google Play med Star 2, og har dermed ikke tall for den. Begge telefonene ble delvis tilpasset europeisk bruk av ZTE før vi fikk låne dem. Dermed var Google Play-tjenestene til dels på plass.

Men det er menyene som virkelig skiller seg ut

Vi tok utsiktsbildene med stativ. Her er det ZTE Star 2 som får svingt seg. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det finnes mange meninger om tilpassede utgaver av Android. For noen betyr det automatisk tregere oppdateringer, mens for andre betyr det at telefonen ikke ser ut som alle andre, og at enkelte verktøy er på plass fra du starter telefonen.

Det som i hvert fall er sikkert er at kinesiske mobilprodusenter har gått inn for å skille seg ut på denne fronten de siste årene. Så godt som alle har en eller annen vri på operativsystemet, og i enkelte av dem kjenner man knapt igjen at man faktisk bruker Android. ZTE er ikke fremmed for slike endringer, og Star 2 og Nubia Z9 Mini kommer med hver sine ganske forskjellige utgaver av Android-menyene. Bli med på en tur gjennom menyene i skjermbildene under.

Testbilder fra kameraet i de to telefonene, og et par kjente konkurrenter ligger helt til slutt i bildefremviseren.

NB! Siden dette ikke er norske modeller kjører de heller ikke norsk språk, og telefonene er dessuten åpnet for bruk mot Google Play, en støtte de ikke har i sitt hjemland. Programvaren her er altså ikke helt den samme som de ville hatt dersom de offisielt kom til Norge.

Lurer du på mer om hvordan det er å bruke en ZTE-modell til daglig? Les testen av ZTE Blade S6 med støtte for to SIM-kort her. I samme prisområde finner du også Sonys M4 Aqua, som ikke har plass for to SIM-kort men tåler vann. Testen av Sony M4 Aqua finner du her.

Les også
Kina-mobilen UMI eMax selges ferdig «rootet»
Les også
Flott design og god ytelse til 2500 kroner
Les også
ZTEs topptelefon er raskere enn Galaxy S6
annonse

Les også