Tek.no

Test Panasonic Lumix CM1

Slik er Panasonics svindyre kameramobil

Kombinerer Android, 4G og kompaktkamera i én dings – til 7500 kroner.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
1 Sept 2015 05:30

Introduksjon

Panasonic har laget mobiltelefoner i Japan i mange år, selv om de mer eller mindre har forsvunnet fra det europeiske markedet. Nå er produsenten tilbake med en slags telefon. Dingsen bærer navnet Lumix CM1, og på produsentens hjemmesider omtales det som et «Premium Communication Camera.»

Les lanseringssaken for Panasonic Lumix CM1 her »

Hvis du har fulgt mobilutviklingen de siste årene er det kanskje allerede åpenlyst hva det er snakk om. Stadig flere produsenter forsøker å smelte sammen fullverdige (kompakt)kamera med en mobiltelefon. I tillegg har vi sett Sony slippe litt rare og uvanlige løsninger med kameramoduler som kan henges på telefonen for å snakke trådløst med den.

Tykk, tung og stor til mobil å være

Langs siden har Lumix CM1 volumtaster, låsetast og dedikert kameratast. Panasonic har dessuten fått plass til en multifunksjonsring rundt optikken som lar deg gjøre justeringer på innstillingene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ønsket om en mobiltelefon som kan gjøre nytten som eneste kamera har så langt ofte vært litt sterkere enn gjennomføringsevnen fra en del av disse produsentene. Hva hjelper det om du har alt i én enhet, dersom enheten blir så stor at du uansett ikke vil gå med den i lommen?

Panasonic slipper heller ikke helt unna denne betraktningen. Lumix CM1 er forholdsvis tykk, den er svært tung til mobil å være og den har en stor tut på baksiden som huser optikken. Når det er sagt er den slett ikke stor til å være ett av disse mellomproduktene. Gitt at det finnes alt fra speilreflekser med mobilfunksjonalitet, til digre sylindre som skal hektes på bakpå, er CM1 nokså grei å få ned i lommen, selv om tuten risikerer å lage avtrykk i bukselommene dine.

Alt dette er i grunnen greit, dersom kameraet lever opp til lovnadene. Da har plassen sannsynligvis blitt brukt klokt. Men det er en del steder på telefonen der plassen slett ikke ser ut til å ha kommet til nytte. Luken som skjuler kortplassene er for eksempel flere millimeter tykk, og oppleves som massiv når vi åpner den. Den er bare plast, og det er ingenting annet som later til å dra nytte av plassen i området. Det gjør oss litt mistenksomme til hvor ellers Panasonic kunne spart inn plass uten å ha gjort det. Det er ikke mulig å ta av bakdekselet på enheten, så spørsmålstegnet fra kortluken blir stående.

Like mengder mobil og kamera

En gedigen luke skjuler plass for minnekort og SIM-kort. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers ser telefonen for en gangs skyld ut som like mengder mobil og kamera. Sett forfra, eller på skrått forfra, tenker vi ikke at dette er noe annet enn en litt klumpete mobil. Den er forholdsvis god å holde i også, med skråstilte kanter nedenfor kameralinsen og plast som skal føles som skinn på baksiden. Vi kunne kanskje ønsket oss bedre grep langs kantene av telefonen også, men summa summarum er dette langt enklere å holde i enn en glatt telefon med chassis i aluminium og/eller glass.

Slik ser hjemmeskjermen på Lumix MC1 ut. Det er stort sett ren Android Lollipop, men med Panasonics egen bakgrunn og enkelte av produsentens apper. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der det har blitt vanlig å kutte helt ned på knapper i mange andre mobiler, er Lumix CM1 relativt godt forsynt med fysiske knapper. Fire eller fem av dem, avhengig av hvordan du teller volumbryteren, løper ned langs telefonens høyre side - og det er med god grunn at de er der. Ved siden av volum- og låsetastene har telefonen en skyvebryter som gir hurtig tilgang på kameraet, og en utløserknapp med to nivåer. Dermed kan du få telefonen til å fokusere før den knipser bildet, akkurat som på dedikerte kamera flest. Under testen av CM1 merket vi at vi innimellom aktiverte kameraet i vanvare med skyvebryteren, men dette er sannsynligvis en vanesak og bød ikke på store problemer i praksis.

Til tross for at hele mobilen er ganske stor, er skjermen forholdsvis liten i dagens marked. Den er 4,7 tommer stor, men bildekvaliteten er til gjengjeld ganske god. Oppløsningen er full-HD, så skjermen er skarp og fin, og innsynsvinkel er nokså god. Det eneste vi virkelig stusser på med denne skjermen er massive lyslekkasjer langs sidene. Vrir du telefonen så du ser inn langs sidene av skjermen, ser du tilsynelatende rett inn på baklyset som lyser opp skjermen. Det er ikke noe vi vanligvis støter på i mobiltelefoner. Ikke er det noe stort problem heller, siden skjermen er fin under vanlig bruk.

Etter å ha nevnt det som tilsynelatende er små, kanskje uviktige, detaljer som kortluken og den litt snodige skjermen er det viktig å få med én ting. Prisen. Lumix CM1 koster i dag rundt 7500 kroner. Den er altså en ekstremt kostbar mobiltelefon, og ser vi i retning kompaktkamera får du tre ålreite av det slaget for samme pris. Da blir smådetaljer som kan få et produkt til å virke litt uferdig viktige.

Rask og god som telefon

I bruk er Lumix CM1 ganske grei å forholde seg til. I det aller meste kjører den helt ren Android 5.0.2 Lollipop. Det betyr at det meste av Googles design er med, mens Panasonic har spart sin innblanding til et bakgrunnsbilde, noen apper og det som skjer når du starter opp kameraappen.

Den praktiske ytelsen fra telefonen oppleves som meget god. Telefonen er noenlunde godt spesifisert, selv om den ikke har den aller siste maskinvaren på innsiden. Akkurat hvor godt den yter skal vi komme tilbake til på side tre. Først skal vi gå gjennom hva slags bildekvalitet og muligheter som bor i kameradelen.

Panasonic Lumix DMC-CM1
4
Svakt

Panasonic Lumix DMC-CM1

Fordeler

 • Krysse av
  Kan fotografere i RAW
 • Krysse av
  Tar gode bilder om du tar deg tid til litt etterbehandling
 • Krysse av
  Raske menyer
 • Krysse av
  Stor bildebrikke gir bilder med lite støy
 • Krysse av
  Dedikert knapp starter kamera raskt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lite treffsikker automatikk i kamera
 • Bytt
  Dårlig byggekvalitet
 • Bytt
  Usedvanlig kompleks kamerameny
 • Bytt
  Krever etterbehandling for å gi de beste bildene
 • Bytt
  Dårlig optikk
 • Bytt
  Klumpete og stor
 • Bytt
  Svært dyr
 • Bytt
  Middels skjerm
 • Bytt
  Bare LED-blits og ikke Xenon

Les også