Tek.no

Nyhet

Tidligere Apple-sjef slipper to nye mobiltelefoner

Obi SF1 og SJ1.5 skal være første trinn opp fra de enkleste mobilene.

Obi Worldphone
27 Aug 2015 12:52

Nye mobilprodusenter er egentlig ikke hverdags. Men i år kommer de visst litt tettere enn vanlig. Det er ikke lenge siden Marshall og svenske Zound industries slapp sin første mobiltelefon, og nå er enda et nytt merke i ferd med å etablere seg.

Navnet er Obi Worldphone, og sjefen er ingen ringere enn John Sculley. Du har muligens hørt om ham som den tidligere PepsiCo-sjefen som ledet Apple i årene da Steve Jobs var ute i kulden. Sculley måtte etter hvert gå, Jobs kom tilbake, og historien om iPhone kjenner de fleste teknointeresserte.

Det er ikke så mange billige og veldesignede telefoner å velge i. Som regel er design noe som kommer om du går opp i pris. Men både på design og innmat ønsker Obi å utfordre, og modellene er rettet mot dem som i dette øyeblikk har hatt sin første smarttelefon og er klare for en oppgradering.

Én milliard mennesker er klare til å bytte

I selskapets pressemelding siteres analytiker og sjef i selskapet Creative Strategies, Tim Bajarin.

— Gjennom de neste tre årene kommer en milliard brukere til å oppgradere fra billige begynnertelefoner til modeller med mer kraft og funksjonalitet, forklarer analytikeren.

Det er Android som brukes som operativsystem her, men Obi har laget sin egen vri på enkelte deler av det. Grensesnittet kaller de Obi Lifespeed. Nettstedet The Verge hevder det er snakk om en enkel låseskjerm og relativt små endringer så langt, men selskapet har lovet å utvikle og utvide systemet videre.

Obi SF1 er flaggskipet. Den koster rundt 200 dollar, og byr på ekstremt mye for pengene. Foto: Obi Worldphone

Flaggskip i glassfiber og metall

Den heftigste av de to telefonene heter SF1. Selskapet kaller det et flaggskip, det avsløres på ingen måte av den bedagelige prisen på knappe 200 dollar, eller rundt 1700 kroner.

Telefonen er, av alle ting, bygget i glassfiber og metall. Skjermen er en full-HD-variant på hele fem tommer. Dette er også en såkalt in-cell-skjerm der berøringssensoren er fjernet som et eget lag og integrert i de andre to. Rent teknisk er det kanskje ikke så fryktelig viktig hvordan det foregår, men til tross for hårete spesifikasjoner i et billig produkt er altså ikke den enkleste skjermteknologien på markedet. Det antyder at bildekvaliteten også kan være god.

Solide spesifikasjoner hele veien

Og historien fortsetter egentlig slik. En Snapdragon 615-brikke styrer det som foregår på skjermen, og dette er en løsning vi kjenner som rask og økonomisk. Den sitter for eksempel i Samsung Galaxy A7, ZTE Blade S6 og i Sony Xperia M4 Aqua. Alle tre har solid ytelse med tanke på at det er noenlunde rimelige telefoner.

På kamerafronten er det Sony som stiller med varene, og EXMOR-sensoren som er bygget inn tar bilder med 13 megapikslers oppløsning. Optikken er lyssterk med blendertall på f/2.0.

Telefonen kommer i varianter med 16 eller 32 gigabyte lagring, og 2 eller 3 gigabyte RAM. Et forholdsvis voksent batteri på 3 000 mAh hører dessuten til. Utgaven med mest lagringsplass koster 50 dollar mer enn rimeligste variant.

SJ1.5 er billigere, og skiller seg ikke like godt ut fra mengeden på spesifikasjonsarket, men kan fortsatt vise seg å være en vinner i sitt prisområde. Foto: Obi Worldphone

Kapabel lillebror?

Dette låter altså som ekstremt mye telefon for pengene, men også spesifikasjonsarket for lillebror er spennende. Obi Worldphone SJ1.5 har en prislapp på 129 dollar, eller en drøy tusenlapp. Her er det vanlig polykarbonat som er brukt som byggemateriale. Det er en plastvariant, men den er likevel ganske solid og mye brukt i relativt påkostede enheter.

Igjen er det snakk om en fem tommer stor skjerm, men oppløsningen har gått ned til 1280 x 720 piksler. Dette er en IPS-variant som ifølge pressemeldingen skal ha god fargegjengivelse fra alle betraktningsvinkler. IPS er kjent for nettopp å være god på dette, men vi har sett IPS-skjermer i de aller billigste enhetene som egentlig ikke har levd opp til navnet. Her antyder altså pressemeldingen det motsatte.

Telefonen har ellers 3G-tilkobling, firekjernet systembrikke fra kinesiske MediaTek og 16 gigabyte lagringsplass. Kameraet er på 8 megapiksler, og leveres av selskapet OmniVision.

Kommer neppe til Norge

Alt i alt låter det som om disse telefonene kan legge seg godt under en del av mellomklassemodellene i Norge på pris, samtidig som i hvert fall toppmodellen tapper dyrere Samsung- og Sony-modeller på skulderen. Men her kommer også den dårlige nyheten. Disse telefonene dukker neppe opp i Norge. Foreløpig melder selskapet at de sikter på Asia, Afrika og Midt-Østen.

Telefonene skal være på markedet innen utgangen av 2016.

Obi er ikke alene om å være nye på markedet i år. Vi har testet Marshall London, den første telefonen med den legendariske forsterkerlogoen på. Hvordan det gikk kan du lese her »

(Kilder: Pressemelding, The Verge, Engadget)

Les også
ZTEs topptelefon er raskere enn Galaxy S6
Les også
LG lanserer sitt kraftigste nettbrett hittil
Les også
Sony slipper to nye Xperia-modeller
Les også
Sony Xperia M4 Aqua: Koster halvparten, men ser ut som flaggskipet
Les også
ZTE Blade S6: Ønsker du deg en telefon du kan bruke to operatører på samtidig?
Les også
Noe skjermgodt er i vente fra Asus
annonse

Les også