Til hovedinnhold

Huaweis neste toppmodell har to kameraer på baksiden

Men hva skal de brukes til?

Finn Jarle Kvalheim

Den kinesiske mobilprodusenten Huawei har på få år blitt en solid konkurrent for Samsung og Apple. Nå går ryktene om neste toppmodell fra selskapet. Navnet blir antakeligvis Huawei P9, gitt at tidligere utgaver har hett P8 og P7, og hvis de nyeste bildene er reelle får den svært spesiell kamerautrustning.

Det er nettstedet Slashgear som melder om bildene som ble lastet opp til mikrobloggtjenesten Weibo. På bildene ser man en telefon som ser litt ut som en krysning mellom selskapets toppmodell i stor størrelse, Huawei Mate 8, og iPhone 5. Men i det svarte feltet øverst på baksiden har den to kameralinser ved siden av hverandre.

Vi var svært godt fornøyd med Mate 8 da vi testet den. Hele testen av kjempemobilen leser du her »

Hva skal den ekstra linsa gjøre?

Akkurat hvordan disse brukes er vanskelig å si ut fra bildene. Vi har tidligere sett eksempler på telefoner med merkelige kameraoppsett. Det vanligste bruksområdet er at ett av dem brukes til å fange ekstra fokusinformasjon. Av og til lagres det også ekstra informasjon fra kamera nummer to slik at man kan justere fokusområdet i ettertid. Slik blir også den ekstra linsen brukt i erkekonkurrentens ZTE Axon.

Andre løsninger igjen går ut på at man kan velge ulik grad av vidvinkel. Dette så vi sist på frontkameraet i LGs V10.

Ser vi så langt tilbake som til LG Optimus 3D og HTC Evo 3D har slike kameraoppsett også blitt brukt til å filme tredimensjonal video. Men slike løsninger har vi ikke sett i mobiltelefoner på en god stund.

Rykter om det doble kameraet har gått en stund. Ifølge en artikkel fra Venturebeat i januar skulle imidlertid Huawei bruke de doble linsene til noe mer enn vi har sett tidligere. Akkurat hva som ligger i det er foreløpig uklart.

Midt på det svarte området øverst har telefonen dessuten doble LED-lys, men det er vanskelig å se om det handler om belysning i flere fargetoner. Det brukes i enkelte mobiler for å gi en mer naturlige bilder i blitslyset.

Fingerleser som nesten går i ett med mobilen?

Dagens store toppmodell fra Huawei heter Mate 8. Akkurat som Nexus 6P har den en rund fingerleser på baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På baksiden finner vi dessuten fingerleseren. Plasseringen er den samme som vi kjenner fra Mate 8 og Nexus 6P, en av de to Android-referansetelefonene som lages av Huawei i samarbeid med Google.

I begge de nevnte telefonene er fingerleseren langt mer synlig enn den ser ut til å være i disse bildene. Det kan se ut som om fingerleseren her knapt er markert på baksiden, og nesten går i ett med metalldekselet forøvrig.

Bildene viser ellers telefonen i flere farger, noe som har blitt vanlig for nye toppmodeller. Hvilke farger som faktisk ender opp i Norge, eller om bildene faktisk er reelle, er et langt større spørsmål.

Kan bli lansert til helgen

Ryktene omkring Huawei P9 ellers er litt usikre. Der enkelte hevder telefonen vil bli lansert under den kommende mobilmessen, Mobile World Congress i Barcelona, hevder andre at telefonen ikke vil dukke opp der men heller på et senere tidspunkt.

Hva vi skal stole på er vanskelig å si, men Huawei har kalt inn til flere pressekonferanser i Barcelona, og Tek.no er til stede. Lanseringene i forkant av messen skjer nå førstkommende søndag.

Spesifikasjonene har det blitt spekulert en del i så langt. Den kan få en 5,2 tommers full-HD-skjerm, 4 GB RAM og en Kirin 955-brikke. Sistnevnte er ikke offisiell ennå, men det har dukket opp en ny brikke i statistikken fra ytelsestesten Geekbench som man mistenker kan være den kommende mobilprosessoren. Kirin-serien utvikles av HiSilicon som er eid av Huawei selv.

(Kilder: slashgear.com, androidheadlines.com, pocketlint.com, venturebeat.com)

annonse