Til hovedinnhold
SniktittMeizu MX3

Vi ser nærmere på en av de råeste «Kina-telefonene»

Denne Meizu-telefonen er både annerledes og stilig.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Flyme OS er egentlig kun et skall oppå Android, men Meizu har gjort temmelig store endringer i menyene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Innstillingsmenyen er det også gjort store endringer i.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Hvis du vil velge mange filer om gangen kan du trekke fingeren ned langs høyre side av skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Her finner du ikke den vanlige nedtrekksmenyen vi kjenner fra Android.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ved å trykke på Wi-Fi-ikonet får du anledning til å velge nettverk.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Kalenderfunksjonalitet må til.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
En rask og god nettleser.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Telefonen vi fikk se har to farger; svart på forsiden, hvit på baksiden. I midten har den en metallstripe. Konstruksjonen skjuler både antenner og kjøleløsninger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Las Vegas: Stadig flere kinesiske mobilprodusenter stikker seg frem med virkelig rå toppmodeller. En av produsentene som har markert seg tydeligst, og lengst, er Meizu. Under årets CES-messe her i Las Vegas har de med seg siste telefon ut, MX3. Telefonen ble tilgjengelig i Kina sist oktober.

Noe av det som gjør kinesiske merker litt gøy, er måten de tør å gjøre helsprø ting med menyer og operativsystemer. Dette er selvfølgelig et tveegget sverd, og det kan like fort gå skikkelig gærnt, som det kan gå virkelig bra.

Android blir til Flyme OS

Meizu er et av merkene som gjør dette forholdsvis riktig, sammen med navn som Oppo og Xiaomi. Her mangler det ikke på galskap. De har til og med døpt om Android til Flyme OS, til tross for at dette strengt tatt kun er et tilpasset menysystem oppå Android, slik også HTCs Sense, og Samsungs Touch Wiz er.

Når det er sagt, så er endringene i Meizu gjør svært omfattende. For eksempel får du ikke en tradisjonell nedtrekksmeny fra toppen her, slik som du får på andre Android-telefoner. Her får du i stedet en bitteliten stump av en snarveismeny som du kan trekke ned. Den tar deg til funksjoner og varslinger som ellers ville ligget integrert i selve nedtrekksmenyen.

Les testen av Huawei Ascend P6, en av de beste kinesiske mobilene vi testet i fjor

Mellomting mellom iOS og Android

Designen på menyer og ikoner er også ganske annerledes enn vi er vant til på Android-telefoner. Menyene ser ut som en salgs mellomting mellom iOS 7 og Android 4.4 KitKat. De er flate, pyntet med fargegraderinger, og svært intuitive. Det hele er ganske lekkert, synes vi.

Den lysende sirkelen som er hjemsnarveien fungerer for eksempel også som tilbakeknapp. Trykk på feltet, og trekk fingeren opp mot skjermen. Da vil det lyse opp blått nederst på skjermen, og telefonen går ett hakk tilbake.

Store forskjeller

Den kinesiske mobilprodusenten har dessuten endret grundig på måten innstillingsmenyen fungerer. I Flyme OS er den kategoridelt, i et lite lass ulike kategorier. Vi har sett liknende løsninger på enkelte andre Android-telefoner, men det er ikke veldig utbredt. Som regel er innstillingsmenyen enten i en stor, samlet, listevisning, eller delt i fire-fem hovedkategorier.

Det er lagt inn mulighet for å merke mange elementer bare ved å trekke fingeren over dem. Kort sagt fungerer dette akkurat som når du trekker muspekeren over filer for å merke dem på en vanlig datamaskin.

Råtassbrikke fra Samsung

Menyene på Meizu MX3 er raske og gode. Noe annet ville strengt tatt overrasket. Telefonen drives nemlig av en skikkelig kraftplugg; Samsungs Exynos 5410. Dette er den samme systembrikken med åtte kjerner som står i Samsungs egen Galaxy S4 i enkelte markeder.

Dette er en av markedets råeste systembrikker, men det er verdt å få med seg at den kanskje ikke er så heftig som den kan høres ut. At den har åtte kjerner, i stedet for fire, handler om strømsparing. Brikken er bygget på såkalt BIG.little-teknologi fra ARM, der de mest strømsnille kjernene tar over, når behovet for rå ytelse faller bort.

Meizu har ikke sovet i timen ellers heller. MX3 kan nemlig leveres med inntil 64 gigabyte lagringsplass. For deg som bryr deg om lyd, er det verdt å få med seg at det sitter lydkretser fra Wolfson inni MX3, et merke som er kjent for å pusle med lydutstyr av god kvalitet. Vi fikk imidlertid ikke prøvd hvor god lyden på hodetelefonutgangen var da vi tittet på telefonen.

Lekker å se til

Også utenpå er dette en lekker sak. Meizu MX3 likner litt på en gammel iPhone 3G, som noen har slanket, men blåst opp kraftig i skjermflate. Modellen vi tittet på var svart på forsiden, og hvit på baksiden. Tofargede mobiltelefoner er en designretning som skiller seg litt ut. Foreløpig er det ikke veldig mange mobiler på markedet som har dette designtrekket. Den viktigste er muligens Google og LGs Nexus 5, som fås i en svart og hvit utgave.

Skjermen er på 5,1 tommer, og har en noe utradisjonell oppløsning på 1800 x 1080 piksler – altså såvidt lavere enn vanlig full-HD-oppløsning.

Meizu skryter av en rekke ting vi ikke er vant til å oppleve fokus på fra mobilprodusenter. Antennekonstruksjonen, kjølemetoder og at skjermen skal ha hele 2048 ulike lysstyrker. Sistnevnte skal gi særdeles jevne overganger når skjermen justerer seg selv.

Ulempen

Den største ulempen med de virkelig gode kinesiske produktene, er at de er vanskelige å få tak i i Norge, eller i Europa, for den saks skyld. Noen, som Oppo, har egne nettbutikker som betjener det europeiske markedet. Meizu har foreløpig ikke noe eget nærvær på vårt kontinent, men det fins en rekke nettsteder som selger telefonene også til nordiske kunder.

Ser vi for eksempel til det forholdsvis kjente nettstedet aliexpress.com koster telefonen fra 426 amerikanske dollar, eller såvidt over 2600 kroner. Oppå der kommer 25 prosent merverdiavgift, og fortollingsgebyr. Altså burde hele pakken koste deg fra 3350 kroner.

NB! I forkant av CES-messen gikk det rykter om at Meizu ville ha med seg en telefon med Ubuntu Touch på. Det har vi så langt ikke sett noe til, men messegulvet åpner om få timer, og vi kommer naturligvis til å titte innom Meizus bås.

Les testen av Oppo Find 5

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

annonse