Dette er minstemann i Asus' nye ZenFone-serie
Kan en telefon til 600 kroner være noe tess?
Amobil.no/Las Vegas: På sett og vis er den billigste mobiltelefonen vi har sett på på messen også den mest imponerende. Til tross for svake spesifikasjoner på papiret, og svært lav prislapp – rundt seks hundre kroner, omregnet fra amerikanske daler, får du det man lett kan tenke seg er atter en treg billigmobil. Så feil kan man ta.
Grunnen til at vi bli overrasket av ZenFone 4 er enkelt og greit brukeropplevelsen. Vi er slett ikke vant til å treffe på en brukeropplevelse som denne i grisebillige telefoner.
Les også: Asus med smartmobiltrio
Billig-Android på vikende front?
Undertegnede har den siste tiden hatt et inntrykk av at Android-telefoner har vært på vikende front i denne enden av prisstigen. Skal du ha en Android-telefon til under rundt tusenlappen, eller billigere, kan du som regel velge blant håpløst undermotoriserte modeller, gjerne proppet fulle av HTC Sense, eller Samsung Touch Wiz, slik at de blir enda tregere enn de hadde trengt å være.
Er du riktig uheldig er det snakk om en av de mange kjempegamle modellene som fortsatt er i salg. Da må du leve med Android-versjoner som er to-tre år tilbake i tid, og knapt samarbeidsvillige med noe som helst av nyere programvare. Dermed har Nokia-telefoner, med Windows Phone, blitt stadig sterkere alternativ, etter hvert som de har krøpet ned i prisklasser. På grunn av Microsofts maskinvarekrav, kan samtlige av disse by på en grunnleggende brukeropplevelse som er mer enn god nok.
Vi tror Asus ZenFone 4 virkelig kan endre på dette bildet, forutsatt at den legger seg rimelig nok i pris i norske butikker.
ZenFone 4 kjøpes ikke for spesifikasjonene
Men, du vil altså ikke kjøpe den på grunn av spesifikasjoner. En dobbeltkjernet systembrikke på 1,2 GHz hører ikke spesielt tiltalende ut. I toppmodellene begynner disse tallene å nærme seg uvesentlige, men i de rimeligste segmentene har de fortsatt betydning for helt enkle ting som menynavigasjon.
Den lave oppløsningen i skjermen, eller det særdeles sparsommelige batteriet, på bare 1170 mAh, er også ting som høres skummelt ut ved ZenPhone 4.
Batteriet rekker vi naturligvis ikke å få noen formening om i løpet av de minuttene vi får med telefoner rett etter lansering. Men også her er det en del som tyder på at tallene på papiret lyver. Intel er nemlig påpasselige med å skryte av kreftene deres Atom-løsninger kan by på, samtidig som de trekker svært lite strøm.
Mer enn summen av sine deler
Førsteinntrykket av resten av pakken er kort og greit at Asus har klart å lage en telefon som er mer enn summen av sine deler. Dette ser vi støtt i de dyreste prisklassene, men svært sjelden for billigtelefoner som dette.
Til tross for en bedagelig anlagt systembrikke, tar ikke telefonen seg nevneverdige pauser i menyene. Bruksmessig merker vi ikke stort forskjell på ZenFone 4 og telefoner med langt kraftigere innmat. Siden store deler av tiden en smarttelefon blir brukt handler om relativt enkle apper, og rask surring rundt i menyer, er brukeropplevelsen her alfa og omega – og ett av punktene der de billigste telefonene ofte bommer så det synger.
Les også: Sniktitt på Sony Xperia Z1 Compact
Relativt god skjerm
Skjermen er merkbart svakere enn på de andre telefonene i ZenFone-serien, men vi har likevel sett ganske mye verre i typiske billigtelefoner. Kryper vi ned under tusenlappen, er det ofte her de blasse, og virkelig dårlige, skjermene fra fordums tider ser ut til å ha søkt tilflukt. Skjermen i ZenFone 4 har riktig nok ikke verdens høyeste oppløsning, men vi reagerte ikke på noe annet – og oppløsningen ble vi ikke fryktelig plaget av heller.
Det som faktisk ser ut til å være svakt på ZenFone 4 er kameraet. Det vi fikk sett av ytelsen til kameraet bød på store mengder støy, og svak lysfølsomhet. Det kan skyldes tidlig programvare, men i denne prisklassen ville det nesten vært oppsiktsvekkende om også kameraet holdt mål.
Velbygget
Foruten at telefonen er litt tykkere enn vi kanskje hadde regnet med, føles den også forholdsvis velbygget. Å se etter noe annet enn plast i denne prisklassen går ikke, men at bakdekselet er i ett stort stykke, matt, svart plast, og strekker seg hele veien rundt kantene, gjør at telefonen likevel får et premiumpreg som vi slett ikke hadde forventet å finne her.
Det største usikkerhetsmomentet ved ZenFone 4 er prisen. Det gjenstår selvfølgelig mye å finne ut av, når telefonen kommer til test. Men førsteinntrykket virker ikke å levne noen tvil om at telefonen bokser godt utenfor sin prisklasse.
Vurderer du en av de andre modellene i ZenFone-serien?
Les sniktitt, og se video, av ZenFone 5 og 6 i aksjon