Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Ascend P6

Denne telefonen er syltynn og uvanlig smart

Ingen av konkurrentene kan gjøre det Ascend P6 kan.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Ascend P6 er en svært tynn telefon. Vi ser også at Huawei har latt seg inspirere av Apples iPhone-design.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lukene for SIM-kort og minnekort åpnes ved hjelp av en liten pinne. Den bor i hodetelefonutgangen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik åpnes lukene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Låseskjermen, slik den ser ut med vårt foretrukne tema aktivert.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Som vanlig inkluderer Huawei ulike temaer for menyene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Huawei stjeler menyfunksjoner fra de beste.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Siste utgave av Emotion UI-et fra Huawei kommer uten app-meny. Den har bare hjemmeskjerm. Dermed må du holde orden i appene dine ved hjelp av mapper.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Etter et veldig godt førsteinntrykk endte den forrige Huawei-telefonen vi testet med å skuffe oss grundig. Nå har vi fått Huawei Ascend P6 inn til test, og etter et særdeles godt førsteinntrykk, er det veldig spennende å se hvordan telefonen fungerer til daglig bruk.

Les testen av Huawei Ascend P2

Huawei Ascend P6 er en syltynn og svært lett telefon. Den er bare drøye 6 millimeter tykk, og veier 120 gram. Det er betydelig mindre enn så å si alle dens konkurrenter, spesielt de som ligger i samme prisklasse.

Glass og aluminium

Produsenten har likevel ikke spart på kruttet her. Telefonen består nesten utelukkende av glass og aluminium, og hele pakken føles svært godt bygget. Vi klarer ikke å finne noen tydelige svakheter i byggekvaliteten på telefonen. Dette er en stor forandring fra et selskap som vanligvis er glad i plast og gummierte overflater.

At telefonen er så liten, og også ganske kantete, gjør at det tar litt tid å bli vant med hvordan den ligger i hånden. I starten fikk vi en følelse av at Ascend P6 alltid var i ferd med å falle ut av hånden. Den følelsen forsvinner etter noen dagers bruk, og vi opplevde uansett aldri å faktisk miste grepet om den.

Hermer litt etter Apple

Designmessig ser vi at Huawei her har stjelt noen noter fra Apple. Ascend P6 har et sølvfarget aluminiumsbånd rundt tre av de fire sidene, og akkurat som på iPhone 4, og iPhone 4S, bruker den dette båndet som antenne. Båndet avbrytes av små delestreker som skiller antennedelene fra hverandre – igjen akkurat som i Apples modeller.

Under skjermen har telefonen en buet plastbit, som strekker seg fra fremsiden til baksiden av telefonen. Dette er den eneste plastdetaljen telefonen har, men den passer likevel fint inn i designen.

Verktøy i hodetelefonutgangen

Det er ikke mulig å åpne Ascend P6 for å få tilgang til batteriet. SIM-kort og minnekort bor i egne luker på siden av telefonen, og disse åpnes ved hjelp av en liten pinne som følger med telefonen. Uvanlig nok har Huawei valgt å gi verktøyet tilholdssted i hodetelefonkontakten.

Hvis du ikke bruker hodetelefoner med kabel, kan du trygt la verktøyet bli stående i utgangen, slik at det både beskytter telefonen og du alltid har det med deg, i tilfelle du ønsker å bytte minnekort uten å ha en binders for hånden.

Fin skjerm

Skjermen i Huawei Ascend P6 er 4,7 tommer stor. Det er en HD-skjerm, men den har ikke full-HD-oppløsning, slik de aller heftigste mobilene har. Noe stort tap er det ikke, siden det uansett ikke er den aller største skjermen det er snakk om, og selv på de store skjermene kan det være vanskelig å se forskjellen.

Fargegjengivelsen er svært god, og skjermen fremstår altså som sylskarp. Innsynsvinkelen er også god, og det samme er lysstyrken.

Vi har egentlig ingenting annet å utsette på skjermen i Ascend P6 enn at den etter hvert er i godt selskap. Gode skjermer blir stadig mer vanlig i dag, og dermed er det også vanskelig for Ascend P6 å hevde seg på denne egenskapen alene.

Menyene

Huawei Ascend P6 kjører Android. Det er likevel ikke Android helt slik vi er vant til. Her er det produsentens eget grensesnitt som kjører på skjermen, kjent som Emotion UI. Egne menyvarianter er ikke nytt – men Huawei har gått mer drastisk til verks enn det som er vanlig. De har nemlig fjernet hele app-menyen, slik at du står igjen med bare hjemmeskjermer.

Mangel på en app-meny til alle appene du kanskje bare bruker en gang i blant, forutsetter litt ryddighet. Når du pakker telefonen ut av esken kommer den satt opp med noen nyttige widgets på skjermen, og appene fordelt ut over mapper.

Hvis du er blant dem som laster ned det du kommer over av apper, bør du sannsynligvis fortsette med å organisere appene i mapper. Hvis ikke kan telefonen fort bli så rotete at den er litt vanskelig å finne frem i.

En haug praktiske endringer

Kinesiske mobilprodusenter har hatt en tendens til å legge til store mengder ekstra funksjoner og valg i menyene i det siste. Ascend P6 er ikke et unntak, og er søkklastet med spennende funksjoner vi ikke ser overalt. Noen av dem bærer tydelig preg av å være hentet fra andre produsenter og telefoner, mens flere av dem er unike for Huawei.

Det er for eksempel mulig at funksjonen som lar deg besvare en samtale ved å løfte telefonen til øret ikke er så godt likt blant folkene i Samsung. At du kan snu den for å skru av ringelyden kan det hende det er noen i HTC som reagerer på. Vi bryr oss ikke så veldig om hvor funksjonaliteten er hentet fra, så vi liker godt at Huawei både har stjålet litt fra konkurrentene, og tilført mye nytt på egen hånd.

Vi går nærmere inn på flere av de spesielle funksjonene på side to av testen.

Velg utseende på menyene selv

Du kan velge mellom en del ulike temaer for menyene. Det er imidlertid langt færre varianter å velge mellom her enn i Ascend P2, som vi testet tidligere i år.

Det er dessuten verdt å nevne at ingen av temaene som kan velges ligger spesielt nært Android slik vi er vant til å se det. Vi hadde håpet på større utvalg, og muligheten til å få telefonen til å se noen hakk mer ordinær ut, for de som ønsker det. Likevel liker vi temafunksjonaliteten Huawei har lagt inn her, og vi tror at de fleste vil finne en variant de liker.

Verdt å nevne er det også at det er mulig å stille på tekststørrelsen, slik at store deler av telefonen blir enklere å bruke for deg som sliter med synet. Denne innstillingen påvirker større deler av menysystemet på Ascend P6 enn vi er vant til fra andre telefoner der vi har sett samme type funksjonalitet.

Gå videre til neste side for å se hvorfor Ascend P6 er smartere enn mange av sine konkurrenter.

Teknologi og funksjoner

Det er ikke mulig å ta av bakdekselet på telefonen. Innganger for Micro-SIM og minnekort er i stedet plassert på siden av Ascend P6.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
USB-kontakten sitter på toppen av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Strømstyringen på Huawei Ascend P6 er en av de beste løsningene i sitt slag vi har vært borti.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ikke bare har Ascend P6 svært avansert strømstyring, den kan også vise deg nøyaktig hvor lang tid du vil ha igjen om du driver med en av disse aktivitetene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Telefonen varsler om apper som bruker mye strøm, og foreslår at du setter opp egne strømsparevalg for disse appene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Styringen av tillatelser er svært omfattende. Før var app-nedlastinger "take it or leave it" - nå kan du velge akkurat hvor mye privatliv du vil gi avkall på selv.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ascend P6 lar det detaljstyre hvilke rettigheter hver app skal få. I noen tilfeller, som her, er det opplagte grunner til at appen behøver tilgangen. Hvis noe skjærer seg kan du uansett endre innstillingene etterpå.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik velger du enkelt blant de ulike profilene på telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du kan velge mellom en del forhåndslagrede profiler. Du kan også lage din egen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Filutforskeren tilbyr kategorivisning, eller ...Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... vanlig katalogvisning.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
To litt uvanlige funksjoner i en filutforsker på Android; denne kan vise systemfiler, eller skjule bittesmå bildefiler.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Huawei Ascend P6 er litt blanda drops på teknologifronten, og vi blir ikke helt kloke på akkurat hvor den hører hjemme i landskapet.

Her får du for eksempel en relativt rask firekjerners systembrikke, med hele 2 GB RAM til å hjelpe seg. Du får minnekortstøtte og du får en flott skjerm.

Listen over ting du ikke får er imidlertid relativt lang. Telefonen støtter hverken 4G eller aller raskeste standard 3G, den har skarve 4,7 GB lagringsplass tilgjengelig og den er heller ikke utstyrt med NFC. Sistnevnte teknologi er ventet å bli viktig for mobilbetaling fremover, men allerede i dag er det store mengder tilbehør på markedet som kan dra nytte av NFC for enkel tilkobling.

Det er imidlertid en hel rekke funksjoner i Ascend P6 som kan være svært så nyttige.

Fullverdig Office

Fullversjonen av Polaris Office 4.0 er ett av disse nyttige tilleggene. Her kan du både redigere og opprette nye Office-dokumenter, enten det er snakk om tekstbehandling, regneark eller presentasjoner. Polaris Office kan også åpne PDF-filer.

Office-pakken er rask og enkel å bruke, og har et vell av funksjoner. Du kan for eksempel formatere teksten din akkurat slik du kan i vanlig Office på PC, og du kan lagre tekstfiler som PDF, om du skulle ønske det.

Det eneste vi savner i Polaris Office 4.0, er støtte for skytjenester. Denne støtten fins i versjon 5.0 av Office-pakken, som blant annet følger med i Samsungs Galaxy S4-modeller.

Spesiell strømsparing

Med et batteri på skarve 2000 mAh, er det fort gjort å tenke seg at Ascend P6 har dårlig batteritid. Andre telefoner med like stor skjerm har gjerne mer – ofte rundt 2400 mAh. Likevel er ikke batteritiden så dårlig at vi legger merke til det her.

En av årsakene til at Ascend P6 klarer seg fint på dette punktet er nok den avanserte strømstyringen telefonen har. Vi setter dessuten veldig stor pris på at Huawei har gått så grundig til verks for å synliggjøre batteritiden.

Under menyen "Strøm-behandling" viser telefonen deg løpende hvor lang tid den kan brukes før batteriet er flatt. Du kan velge mellom tre strømstyringsplaner som alle viser deg hvor lang batteritid du vil få i stedet, dersom du aktiverer dem.

Det er dessuten mulig å velge akkurat hvilke apper som skal få lov til å kjøre i bakgrunnen, og hvilke som ikke skal det. Hvis du opplever dårlig batteritid kan du altså ta turen inn i oversikten over hva som har brukt mest strøm av det som er installert – og hvis den appen bare har ligget i bakgrunnen hele tiden, kan du deaktivere bakgrunnsaktiviteter for den.

Det stopper ikke der. Huawei Ascend P6 beregner til og med hvor lang tid du har igjen ved ulike typer bruk. Under detaljvisningen får du opp gjenværende batteritid ved samtale, internettbruk, videoavspilling, boklesing eller musikkavspilling.

Batteritid er en akilleshæl for moderne smarttelefoner. I Ascend P6 demonstrerer Huawei elegant hvordan brukeren kan gis mye større kontroll, og mer informasjon, om denne delen av telefonhverdagen. Vi kan ikke annet enn å applaudere innsatsen, og håpe på at flere produsenter tar etter Huawei på dette området.

Avansert styring av tilgang

... og applausen fortsetter! Mange har klaget over måten Google og Android behandler apper. Ved installering får du se hvilke tillatelser en app krever, men du gis ingen valg. Det eneste valget du har er om du vil laste ned appen eller ikke. Laster du den ned må du vanligvis godta de tillatelsene appen krever. Ikke nå lenger.

Huawei har nemlig inkludert en app som lar deg styre akkurat hvilke tillatelser en app skal få. Den kan også varsle deg når appene forsøker å få tilgang til viktige data.

Akkurat som strømstyringen, har denne funksjonen en perfekt balanse mellom svært gode muligheter for detaljstyring, og enkel brukeropplevelse.

Det er også en del ting her som ikke trenger å styres i detalj. Blant annet kan telefonen forhindre at apper automatisk får sende meldinger. Det er nyttig siden en del av numrene som apper ønsker å sende meldinger til er svært dyre.

Hvis du bruker apper som fungerer uten internettinnhold, men som likevel har en tendens til å laste ned mye data – kan du velge å deaktivere appens datatilkobling bare for mobilnettet, mens den fortsatt får data gjennom Wi-Fi-tilkoblingen.

Telefonen sørger også selv for at appene ikke uten videre får tilgang på telefonlisten din eller på kameraet.

Så langt vi kan se virker løsningen svært godt. Så fort appen starter, får vi opp varsler med forespørsel om godkjenning eller avvising av tillatelsene den krever. Appen blir så lagt til i listen, og du kan senere velge å endre på tillatelsene.

Hvis du ikke ønsker slike advarsler kan du deaktivere hele funksjonen. Hvis du i utgangspunktet er usikker på hvor trygge appene dine er, er denne funksjonen særdeles nyttig.

Knallgod profilstyring

Vanligvis styres Android-telefonene ved å bruke volumknappen, eller ved å holde inne låseknappen til vinduet med mulighet til å velge flymodus og stillemodus dukker opp. Huawei har en bedre løsning.

En av knappene i toppmenyen har nemlig det tvetydige navnet "Profiler", med bilde av et hode ved siden av. Umiddelbart lurte vi på om Huawei har lagt opp til flere brukerprofiler i Ascend P6 – men der tok vi feil. Det er innstillingsprofiler for hele telefonen det dreier seg om.

Det hele vises som et slags stillehjul, liknende de du finner på speilreflekskamera, der du trekker hjulet rundt for å velge blant en rekke tilgjengelige profiler.

Profilene styrer skjermbelysning, ringevolum, blokkering av samtaler og tekstmeldinger og en del andre funksjoner.

Ved siden av hjulet ser du fortløpende hvilke innstillinger du vil få hvis du aktiverer en av dem. Aktivering gjøres med et trykk på OK-valget i midten av hjulet.

Hvis du vil kan du også legge inn dine egne profiler gjennom en app som følger med.

Dette er altså enda en supersmart løsning som vi vanligvis ikke ser i Android-telefoner.

E-post

E-postleseren i Huawei Ascend P6 er for det aller meste den vi kjenner fra Android-telefoner. Den er enkel og god å sette opp, og den er rask å navigere i.

Her kan du sette opp flere kontoer, og du kan se dem i en samlet innboks, eller hver for seg, hvis du vil. Visning av e-post går raskt og fint, enten den er med eller uten bilder.

Her er det imidlertid slutt på Huaweis egne, smarte løsninger. Akkurat som i mange andre Android-mobiler nekter e-postleseren å vise hele bredden til forhåndsformaterte meldinger på skjermen. Med dagens HD-skjermer kan vi ikke helt forstå hvorfor det skal være umulig å zoome ut såpass at hele meldingens bredde er synlig innenfor skjermen.

Det er heller ikke mulig å sette opp egne rushtidsvalg i e-postleseren. Den sjekker kontoene dine like ofte hele tiden. I bedre e-postlesere kan man gjerne velge at jobbkontoen skal sjekkes oftere på dagtid, mens privatkontoen skal sjekkes oftere på kveldstid, for eksempel. Det går altså ikke her.

Alt i alt er e-postleseren på Ascend P6 grei nok, men vi har sett bedre løsninger enn denne.

Internett

Både Google Chrome og den vanlige Android-nettleseren følger med Ascend P6. Begge nettleserne er raske og gode, og nettsider lastes fort og riktig, slik vi har blitt vant til på nyere smarttelefoner.

Telefonen støtter ikke Flash, men det gjør heller ikke andre Android-telefoner med operativsystem av nyere dato. Det kan egentlig være like greit, ettersom de fleste nettsider til en viss grad tilpasser seg enheter som ikke støtter Flash. Vi har heller aldri sett Flash fungere fullgodt på telefonskjermer, til tross for at støtten har vært til stede i perioder.

Ascend P6 har først og fremst to svakheter på nett. Den mangler de raskeste tilkoblingene mot mobilnettet – både de høyeste 3G-hastighetene og de nye 4G-nettverkene er utenfor rekkevidde.

I tillegg ergrer vi oss litt over at det er knotete å bruke adresselinjen som søkefelt i Huawei Ascend P6. Huaweis medfølgende tastatur bytter nemlig om på funksjonen til mellomromstasten når du skriver i adressefeltet. I stedet for å gi et mellomrom gir den i stedet automatisk avslutning av adresser med tegnene ".com". Det er praktisk hvis du skal til et nettsted du vet adressen på, men hvis du bare vil skille noen søkeord fra hverandre, må du aktivere spesialtegnene for å få opp mellomromstasten.

Vi synes muligheten til å søke effektivt gjennom adressefeltet på nettleseren, er viktigere enn en enklere fullføring av internasjonale adresser.

Andre nyttige funksjoner

Ellers kan det nevnes at Ascend P6 har en kjapp og enkel notatapplikasjon. Den har imidlertid ingen funksjoner ut over vanlige tekstnotater. Det betyr at funksjoner som kodelås, lagring i skyen eller mulighet for tillegg av bilder og lyd, slik vi har sett andre steder, ikke fins her.

Færre funksjoner pleier generelt å bety at appen er raskere og enklere å ta i bruk, så vi synes likevel at notat-appen er et fint tillegg.

En super filutforsker følger også med. Den har to typer visninger for filene dine – enten en kategorioversikt, eller en vanlig katalogvisning. Kategorivisningen gir den en oversikt over hva slags typer filer du måtte ha, enten på minnekortet eller på den interne lagringen.

Det er et fint tillegg at filutforskeren både kan åpne og lage komprimerte .zip-filer. Hvis du innimellom mottar komprimerte filer i innboksen din, behøver du altså ikke å jakte på ekstra apper i Google Play for å åpne disse.

En innebygget funksjon for å ta sikkerhetskopi fins også. Den har riktig nok ikke støtte for skytjenester, men den kan ta sikkerhetskopier til minnekort, og den kan kryptere disse sikkerhetskopiene.

Alt i alt kommer Huawei Ascend P6 med en rekke nyttige løsninger. Noen av dem imponerer oss virkelig, men helheten hadde vært hakket bedre hvis de virkelig smarte valgene hadde gått igjen også i de viktigste standardfunksjonene. Både nettsurfing og e-postlesing fungerer imidlertid såpass godt at vi heller ikke trekker veldig mye på disse punktene.

Underholdning

Foruten den vanlige CE-merkingen, er det lite unødvendig å skimte på baksiden av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi ønsker oss noe høyere lyd ut av denne.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er Huaweis egen musikkspiller som er den beste av de to som følger med.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kan Ascend P6 underholde også? Den store og gode skjermen tyder på det. Kanskje de smarte løsningene vi har sett så langt går igjen også for disse tingene?

Vi starter med musikken.

Det følger med to musikkspillere her. Den ene er Googles egen Play Music, som strengt tatt er litt amputert uten tilgang på Googles musikktjenester. Den fungerer fint til å spille lokalt lagret musikk, og den har helt greie sorteringsfunksjoner. Vi merker oss en svakhet som nærmest har blitt standard for Huawei – telefonen leverer ikke spesielt høy lyd på hodetelefonutgangen. Det er spesielt merkbart i Google-spilleren som ikke har egne lydinnstillinger.

Huaweis egen musikkspiller er best

Huaweis egen musikkspiller er soleklart den beste av de to. Her får du en del viktige innstillinger. Blant annet kan du be den om å overse det som måtte ligge av små filer på telefonen, slik at ikke ringetoner blandes inn i spillelistene.

Du får velge mellom en rekke Dolby-effekter for lyden, og noen av dem hever volumet ganske betraktelig. Vi merker oss at kombinasjonen av låter med høy lyd i utgangspunktet og Dolby-effekter som hever lydvolumet ytterligere gir ganske dårlig lyd med mye forvrengning.

Selv med de ekstra effektene blir ikke lyden fra Ascend P6 særlig høy hvis du har på deg et voksent sett hodetelefoner med høy impedans. Til de fleste vanlige ørepropper vi har koblet til, blir imidlertid lyden høy nok. Med lydeffektene skrudd av blir lyden også forholdsvis god.

Som alle andre mobile musikkspillere holder også denne løpende oversikt over hvilke låter som er lagret på telefonen din. Det kan imidlertid ta litt tid før den finner nye filer du har lagt over, og derfor er det en egen knapp i spilleren som oppdaterer innholdet i listene.

Vi setter pris på at det er mulig å spille av musikk etter mapper, slik at de som vil kan organisere musikken sin selv. I tillegg er det mulig å be spilleren om å skru seg av på egen hånd etter mellom ett og 120 minutter.

Tar de fleste typer video

Vi fant ikke noen egen videospiller i løsvekt i menyene, men du kan åpne videoer fra filutforskeren eller galleriet på telefonen.

Telefonen tar de fleste formater greit, og inntil 1080p bryr den seg ikke nevneverdig om hva slags oppløsning filmen måtte være i. Et par av testfilene våre ga oss litt trøbbel, men de viktigste formatene lar seg spille av uten problemer, inkludert H.264/MKV, DivX, WMV og MP4/MOV.

Likevel kan det være fornuftig å se seg om etter en ren videospiller i Google Play. Den som følger med har nemlig omtrent ingen valgmuligheter. Hvis videoen har feil aspekt for skjermen, må du leve med store svarte striper rundt, selv om det kunne vært fordelaktig å blåse opp bildet litt.

Du kan heller ikke la videoen flyte i et eget vindu over menysystemet, slik du kan med telefoner fra LG og Samsung.

Videospilleren i Ascend P6 gjør altså grei nok nytte, og den er for det meste ganske åpen for de filformatene du måtte ha, men den er svakere enn mange av de medfølgende videospillerne vi støter på hos konkurrentene.

Repulze hakker en del når den kjører på Ascend P6.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ascend P6 fungerer fint med de aller fleste spill.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Når akkurat ikke opp til de råeste spillene

Huawei har levert en utgave av spillet Riptide GP med flere av sine telefoner det siste året. Spillet er identisk med det som kan kjøpes i Google Play, med unntak for at alle reklamebannerne rundt banene bærer Huaweis logoer.

Spillet fremstår ikke lenger som like banebrytende som da det kom. Det skyldes først og fremst at det er rundt to år gammelt, og ting har skjedd på den tiden. Like fullt er det god moro for deg som liker den noe uvanlige kombinasjonen av racing og jetski.

Huawei Ascend P6 har ingen fysiske snarveier utenfor skjermen. Dermed kan det være fort gjort å komme borti Android-snarveiene som ligger der, ved siden av spillet.

Telefonen drar ellers de fleste spill vi har prøvd godt. De aller mest krevende spillene merker vi imidlertid at får problemer med hastigheten på bildene. Repulze, et racingspill som minner mest om gode gamle WipEout fra Sonys PlayStation-konsoller, går for eksempel en del tregere enn det burde på akkurat denne telefonen.

Riptide GP følger med telefonen, og er et trivelig spill, men det begynner å dra på åra. .Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ytelsestester

Ytelsene fra Ascend P6 er ikke spektakulære, men de er gode nok til å dra både menyer, apper og de fleste spill i godt tempo. Resultatene fra ytelsestestene ligger omtrent i samme landskap som ytelsen fra fjorårets toppmodeller.

Det er verdt å merke seg at 3DMark først ble tilgjengelig i år, og utgaven vi kjører er spesielt tiltenkt svært kraftige telefoner. Siden fjorårets toppmodeller for en stor del har kommet og gått, har vi ikke allverdens sammenlikningsgrunnlag for Ascend P6 akkurat her.

Godt kamera og bra app

Et godt kamera med en tilhørende god app hører til på nye smarttelefoner. Ascend P6 har et kamera som knipser bilder i åtte megapikslers oppløsning, og en app som har en mengde gode og nyttige funksjoner.

Appen kan for eksempel ta bilder automatisk når motivet ditt smiler. Funksjonen er ikke unik, men vi liker den likevel. Det er også artig at du kan velge et objekt fra kameravisningen på skjermen, og så følger fokuset det objektet uansett hvilken vei du peker. Selv hvis motivet forsvinner ut av skjermen, gjenkjennes det igjen med det samme det kommer tilbake.

En rekke bildeforbedringsvalg, inkludert HDR-modus og en smart-modus, får du også her.

Foto-appen er god og har en del spennende funksjoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Dette er en svært tynn telefon. Det er ikke vanligvis en egenskap som borger for gode bilder, men bildene fra Ascend P6 blir faktisk godt brukbare, så lenge lyset holder.

Vi merker at det er mye digital bildeforbedring på gang her, og at bildene som tas med HDR- eller smart-modus har en tendens til å bli veldig maleriske i de fine detaljene.

Like fullt er kvaliteten altså absolutt godkjent. Fargegjengivelsen er fin, og telefonen håndterer sterkt sollys godt. I mørke er det ikke alltid kvaliteten blir like bra, men her er det kun noen ytterst få telefonmodeller som gjør en godkjent jobb, og disse er betydelig dyrere enn alternativet fra Huawei.

Konklusjon

Den kinesiske mobilprodusenten Huawei har slitt litt med å finne formen etter at de begynte å bevege seg oppover i både prisklasser og ytelse for mobiltelefonene sine. Den forrige modellen vi testet fungerte heller dårlig, men Ascend P6 er et nytt forsøk.

Uten videre ventetid kan vi si såpass at tampen brenner for Huawei. Dette er virkelig noe annet enn flere av de tidligere toppmodellene vi har sett fra produsenten, som ellers pleier å være svært god på rimeligere budsjettmodeller.

God byggekvalitet

Ascend P6 er for eksempel bygget i eksklusive materialer. Det er glass og aluminium som gjelder her. Den lille plastbiten Huawei har brukt dekker bunnen av telefonen, og passer godt inn.

Dette er en svært tynn telefon – den er bare såvidt over 6 millimeter tykk. Det gjør den litt uvant å holde i helt i starten, men det blir fort en vane. Den er dessuten svært lett, og har kompakte mål til tross for at skjermen er på 4,7 tommer.

Kjempebra skjerm

Skjermen er dessuten svært god. Fargegjengivelse, lysstyrke og innsynsvinkel er på stell her. For vinterlandet Norge er det kjekt at Ascend P6 kan betjenes også når du har hansker på deg.

Her får du en rekke smarte funksjoner som vi aldri har sett tidligere. Mange kritiserer Android-apper for å være "alt eller ingenting" – hvis du ikke godkjenner en rekke krav fra app-utviklerne, får du rett og slett ikke installere appen.

Med denne telefonen kan du selv dele ut og nekte tillatelser akkurat slik du vil.

Enkel men kraftig strømstyring

Svært avansert og god strømstyring gjør at du kan forvente at telefonen varer lenge på en lading, selv med ganske tung bruk. Den smarte profilvelgeren setter automatisk opp telefonen for natt eller utendørs bruk.

Huawei har lagt til en rekke slike små og store forbedringer, og mange av dem har vi ikke sett på andre Android-telefoner før. De fungerer også godt, og vi har ikke merket noe til hverken ustabilitet eller dårlige oversettelser i Ascend P6 – problemer den forrige Huawei-telefonen vi testet var plaget av.

Ikke alt er like fantastisk

Det er imidlertid noen trekk her også. Huawei Ascend P6 mangler en del relativt viktig teknologi. Vi opplever også at den akkurat ikke er rask nok til å drive de aller råeste spillene på markedet.

Som surfetelefon og til e-post legger telefonen seg midt på skalaen. Grunnleggende funksjoner som ringing og SMS gjøres på en god måte.

Ascend P6 har en rekke svært gode egenskaper, men mangler litt på helheten for å nå helt til topps. Vi lander derfor på en svak femmer i vår vurdering. Der først og fremst byggekvaliteten, den gode skjermen og de mange unike funksjonene trekker opp.

Alternativer

Med en prislapp på omtrent 2800 kroner, er det mest naturlige alternativet til Ascend P6, fjorårets toppmodell fra Samsung. Galaxy S3 4G har samme pris, og oppnår litt bedre resultater i ytelsestester. Den har også NFC-teknologi og 4G, som Ascend P6 mangler. Samsungs alternativ er imidlertid forholdsvis mye tykkere, og bygget i plast i stedet for aluminium.

Også Sonys Xperia V virker å være et godt alternativ til Ascend P6. Igjen får du teknologien Ascend P6 mangler, og som en ekstra bonus får du en vanntett telefon.

Hvis du ønsker deg en vesentlig billigere telefon, kan LGs Optimus 4X HD være et alternativ. Den koster bare 2000 kroner, og gir deg både HD-skjerm, NFC. 4G-tilkobling får du imidlertid ikke.

annonse