TestOppo Find 5

Denne mobilen er den fødte underholder

Den er rask, har bra kamera og en fantastisk skjerm. Bugs har den også.

Design, skjerm og menyer

Slik ser Oppo Find 5 ut bakfra. Det er ikke mulig å ta av dekselet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Oppo Find 5, HTC One og Samsung Galaxy S4.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Smart sandwich. Fra toppen: Oppo Find 5, HTC One og Samsung Galaxy S4.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kinesiske mobilprodusenter gjør det stadig sterkere om dagen. Det kommer stadig mer gjennomførte toppmodeller fra etablerte merker som ZTE og Huawei. Nå har også mobilprodusenten Oppo kommet til Europa. Foreløpig er det bare én modell som har kommet – vi skal se nærmere på Find 5.

Telefonen selges ikke direkte fra noen norsk nettbutikk, men i stedet fra den europeiske portalen oppostyle.com. Nettstedet betjener hele Europa, og dermed må du regne med å betale merverdiavgift når pakken krysser grensen til Norge. Et lite tillegg i prisen gir svært rask forsendelse – vårt testeksemplar var fremme i løpet av tre-fire dager.

Lekker innpakning

Oppo Find 5 kommer i en kompakt og lekker innpakning. Det er egentlig en vanlig pappeske, men med magnetiske foldedører, og en list i metallfarge, ser det hele langt mer eksklusivt ut.

Vi fikk en nærmere titt på ZTE Nubia tidligere i år. Også der var emballasjen av det gjennomførte slaget. Det samme kan i og for seg sies om Huawei Ascend P6, som nettopp kom inn til test. Det er helt tydelig at flere enn Apple har forstått at innpakningen også kan være viktig for inntrykket av hvor gjennomført et produkt er.

Under foldelokket ligger Oppo Find 5, pent innpakket i plast med instruksjoner på.

Stilren

Telefonen er bygget i plast, med en stor glasskjerm som dekker forsiden. Den matte, sorte plasten på vår telefonen gjør at telefonen ikke ser så fryktelig eksklusiv ut ved første øyekast. Likevel er designen pen. Det er ikke mye staffasje her. Mange vil kalle Find 5 for en stilren telefon, mens kjedelig kanskje er det mest nærliggende ordet for andre.

Telefonen ligger ganske godt i hånden, men som de fleste av dagens toppmodeller er dette en forholdsvis stor telefon.

Tastene kunne vært tydeligere

Utformingen er grei, men telefonen kunne kanskje vært litt mykere avrundet her og der. Volumtastene og låsetasten ligger relativt dypt i telefonen. Det betyr at de kan være litt vanskelige å finne med fingrene. Hvis det er kaldt ute kan de muligens også være litt vanskelige å trykke ned. På den annen side – tydeligere markerte taster pleier å gi mer lommetrykking.

Find 5 prydes av en diger fem tommers full-HD-skjerm. Skjermen er lyssterk, har meget god innsynsvinkel og bra fargegjengivelse. Desverre for Oppo har så godt som alle dagens toppmodeller svært gode skjermer i dag, men i en mobil til rett over 3000 kroner, er dette den beste skjermen vi har sett.

Volumknappene er på høyre side på Oppo Find 5. Vi synes godt de kunne vært litt større.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser Oppos tilpassede utgave av Android ut.
Norsk er ikke representert.

Fargerike Android-menyer

På skjermen er det Android som kjører, men det er som vanlig en tilpasset versjon. Oppos menyer er langt mer fargerike enn Googles egne Android-menyer, men den generelle strukturen i operativsystemet har de beholdt.

Menyene her minner kanskje mest om en litt annerledes utgave av Samsungs Touch Wiz. Vi synes det er pent å se til, men vi ser ikke bort fra at enkelte vil synes dette er glorete.

En del smarte endringer

Uansett hva man synes om designen, mener vi menyene her er velfungerende. Enkelte av de små tilpasningene er virkelig smarte. For eksempel har Oppo integrert teller for datatrafikk i nedtrekksmenyen på telefonen.

Dermed har du til enhver tid full kontroll over hvor mye datatrafikk du har brukt, enten det er samme dag eller i løpet av måneden. Telefonen har også funksjoner som gir deg detaljert oversikt over dette og veldig mye mer. Vi skal gå nærmere gjennom noen av Oppos spesialfunksjoner på side to av denne testen.

Ellers må vi bemerke at menyene flyter svært godt. Det er ytterst sjelden at vi opplever noe som helst annet enn silkemyke overganger og feilfrie effekter på skjermen.

Vi forventer i bunn og grunn solid ytelse av denne telefonen, siden innmaten her er den samme som i Sonys Xperia Z. Det burde altså ikke stå på krefter her.

Snakker ikke norsk

Den største, og egentlig eneste, tingen vi har å sette fingeren på med menyene her, er mangelen på norsk språk. Siden dette er en telefon som markedsføres mot Europa som helhet, og ikke spesifikt for Norge, er språkvalgene få. Ved siden av Engelsk er det tre andre språkvalg – og uten at vi er spesielt stødige i hverken russiske eller kinesiske skriftspråk, mistenker vi at valgene er russisk, kinesisk og forenklet kinesisk.

Du får imidlertid velge både norsk tastatur og norsk ordliste. Dermed er ikke tekstmeldinger eller e-post noe vanskeligere å ha med å gjøre på Oppo Find 5, enn på en en hvilken som helst annen telefon som rettes mot det norske markedet.