Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOppo Find 5

Denne mobilen er den fødte underholder

Den er rask, har bra kamera og en fantastisk skjerm. Bugs har den også.

Design, skjerm og menyer

Slik ser Oppo Find 5 ut bakfra. Det er ikke mulig å ta av dekselet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Oppo Find 5, HTC One og Samsung Galaxy S4.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Smart sandwich. Fra toppen: Oppo Find 5, HTC One og Samsung Galaxy S4.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kinesiske mobilprodusenter gjør det stadig sterkere om dagen. Det kommer stadig mer gjennomførte toppmodeller fra etablerte merker som ZTE og Huawei. Nå har også mobilprodusenten Oppo kommet til Europa. Foreløpig er det bare én modell som har kommet – vi skal se nærmere på Find 5.

Telefonen selges ikke direkte fra noen norsk nettbutikk, men i stedet fra den europeiske portalen oppostyle.com. Nettstedet betjener hele Europa, og dermed må du regne med å betale merverdiavgift når pakken krysser grensen til Norge. Et lite tillegg i prisen gir svært rask forsendelse – vårt testeksemplar var fremme i løpet av tre-fire dager.

Lekker innpakning

Oppo Find 5 kommer i en kompakt og lekker innpakning. Det er egentlig en vanlig pappeske, men med magnetiske foldedører, og en list i metallfarge, ser det hele langt mer eksklusivt ut.

Vi fikk en nærmere titt på ZTE Nubia tidligere i år. Også der var emballasjen av det gjennomførte slaget. Det samme kan i og for seg sies om Huawei Ascend P6, som nettopp kom inn til test. Det er helt tydelig at flere enn Apple har forstått at innpakningen også kan være viktig for inntrykket av hvor gjennomført et produkt er.

Under foldelokket ligger Oppo Find 5, pent innpakket i plast med instruksjoner på.

Stilren

Telefonen er bygget i plast, med en stor glasskjerm som dekker forsiden. Den matte, sorte plasten på vår telefonen gjør at telefonen ikke ser så fryktelig eksklusiv ut ved første øyekast. Likevel er designen pen. Det er ikke mye staffasje her. Mange vil kalle Find 5 for en stilren telefon, mens kjedelig kanskje er det mest nærliggende ordet for andre.

Telefonen ligger ganske godt i hånden, men som de fleste av dagens toppmodeller er dette en forholdsvis stor telefon.

Tastene kunne vært tydeligere

Utformingen er grei, men telefonen kunne kanskje vært litt mykere avrundet her og der. Volumtastene og låsetasten ligger relativt dypt i telefonen. Det betyr at de kan være litt vanskelige å finne med fingrene. Hvis det er kaldt ute kan de muligens også være litt vanskelige å trykke ned. På den annen side – tydeligere markerte taster pleier å gi mer lommetrykking.

Find 5 prydes av en diger fem tommers full-HD-skjerm. Skjermen er lyssterk, har meget god innsynsvinkel og bra fargegjengivelse. Desverre for Oppo har så godt som alle dagens toppmodeller svært gode skjermer i dag, men i en mobil til rett over 3000 kroner, er dette den beste skjermen vi har sett.

Volumknappene er på høyre side på Oppo Find 5. Vi synes godt de kunne vært litt større.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser Oppos tilpassede utgave av Android ut.
Norsk er ikke representert.

Fargerike Android-menyer

På skjermen er det Android som kjører, men det er som vanlig en tilpasset versjon. Oppos menyer er langt mer fargerike enn Googles egne Android-menyer, men den generelle strukturen i operativsystemet har de beholdt.

Menyene her minner kanskje mest om en litt annerledes utgave av Samsungs Touch Wiz. Vi synes det er pent å se til, men vi ser ikke bort fra at enkelte vil synes dette er glorete.

En del smarte endringer

Uansett hva man synes om designen, mener vi menyene her er velfungerende. Enkelte av de små tilpasningene er virkelig smarte. For eksempel har Oppo integrert teller for datatrafikk i nedtrekksmenyen på telefonen.

Dermed har du til enhver tid full kontroll over hvor mye datatrafikk du har brukt, enten det er samme dag eller i løpet av måneden. Telefonen har også funksjoner som gir deg detaljert oversikt over dette og veldig mye mer. Vi skal gå nærmere gjennom noen av Oppos spesialfunksjoner på side to av denne testen.

Ellers må vi bemerke at menyene flyter svært godt. Det er ytterst sjelden at vi opplever noe som helst annet enn silkemyke overganger og feilfrie effekter på skjermen.

Vi forventer i bunn og grunn solid ytelse av denne telefonen, siden innmaten her er den samme som i Sonys Xperia Z. Det burde altså ikke stå på krefter her.

Snakker ikke norsk

Den største, og egentlig eneste, tingen vi har å sette fingeren på med menyene her, er mangelen på norsk språk. Siden dette er en telefon som markedsføres mot Europa som helhet, og ikke spesifikt for Norge, er språkvalgene få. Ved siden av Engelsk er det tre andre språkvalg – og uten at vi er spesielt stødige i hverken russiske eller kinesiske skriftspråk, mistenker vi at valgene er russisk, kinesisk og forenklet kinesisk.

Du får imidlertid velge både norsk tastatur og norsk ordliste. Dermed er ikke tekstmeldinger eller e-post noe vanskeligere å ha med å gjøre på Oppo Find 5, enn på en en hvilken som helst annen telefon som rettes mot det norske markedet.

Teknologi og funksjoner

Låsetasten er plassert på venstre side av telefonen, noe som kan være litt uvant for mange. Her er også luken for SIM-kort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/1700/1900/2100 MHz
SIM-kort: Micro-SIM
Internetthastighet: HSPA 42/5,76 Mbps, EDGE, GPRS
Trådløs overføring: Bluetooth 4.0 + A2DP
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Batteritid: 2500 mAh batteri
Maskinvare: Quad Core 1,5 GHz Krait, Qualcomm Snapdragon S4 Pro (APQ8064), Adreno 320 GPU, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 eller 32 GB
Minnekort: Nei
Nettleser: Google Chrome
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange, Gmail, Hotmail, Yahoo Mail
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Notat-funksjon, NFC-funksjoner, Energisparing, Office-støtte, nettleser, kart, navigasjon
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook

Kort sagt:

Fullverdig Office

Gode sikkerhetsfunksjoner

Mange praktiske funksjoner i menyene

Fin notat-app

Noen bugs

Støtter ikke minnekort

Må panorere sidelengs i e-postmeldinger

Oppo Find 5 leveres med én nettleser; Google Chrome.
Med full-HD-skjerm burde det være mulig å få plass til en hel e-post på skjermen.
Fullversjonen av Quickoffice følger med.
Quickoffice har mange formateringsvalg.
Her er det mulig å passordbeskytte appene dine.
Du kan sperre for anrop og tekstmeldinger du ikke vil ha.
Innimellom slår Oppo Find 5 seg litt vrang. Her viser den både nummeret du taster, og en hurtigvalgsliste - samtidig.

Da Oppo Find 5 ble lansert, var det en av de aller kraftigste telefonene på markedet. Den har drøyd litt med å komme til Europa, men den har fortsatt en firekjernet Snapdragon-brikke under panseret, en fantastisk skjerm og de fleste teknologier vi forventer å finne i dagens toppmodeller.

Det er likevel et par mangler her. Den viktigste er muligens at du ikke får 4G-støtte. Snapdragon-brikken er dessuten noe tregere enn aller siste generasjon. Noen vil muligens savne støtte for aller nyeste standard trådløst nett – men utbredelsen av 802.11 AC-standarden er foreløpig lav.

Du får imidlertid den raskeste 3G-standarden som er støttet i norske mobilnett, og telefonen oppleves ikke som noen sinke å surfe på.

Google Chrome er standard nettleser

Det er Google Chrome som er den forhåndsinstallerte nettleseren her. Det betyr at du ikke får den vanlige Android-nettleseren som du kanskje er vant til. Dette blir stadig vanligere i nye Android-mobiler.

Chrome har imidlertid blitt en svært god mobil nettleser, og den har mange funksjoner innebygget – inkludert en svært god skyløsning som holder orden på bokmerker og åpne faner.

Hvis du ikke vil behøver du ikke å bruke noen av ekstrafunksjonene. Du kan kjapt takke nei, og komme i gang med surfingen. Sidevisninger lastes raskt, og navigeringen er intuitiv og enkel.

Middels e-post

Det er lettvint og greit å sette opp e-postkontoene på Oppo Find 5. Den har forhåndsinnstillinger for de fleste typer kontoer, så for det meste holder det at du legger inn e-postadressen og passordet ditt.

I noen tilfeller må du legge inn ekstra informasjon. Selv om menyene i mange av standardprogrammene her er litt annerledes enn i andre Android-telefoner, er feltene du legger inn informasjonen i oversiktlige og enkle.

Det vi ikke liker så godt med e-postklienten som følger med her, er at du ikke kan velge rushtidsperioder. Enkelte telefoner tillater nemlig hyppigere sjekk av en e-postkonto innenfor gitte tidsrom. Det kan spare både batteri og oppmerksomhet.

Vi er heller ikke tilfreds med at ferdigformatert e-post innimellom går utenfor skjermens bredder, og ikke er umulig å krympe ned slik at den passer. Dette er en mobiltelefon med full-HD-skjerm. Det skulle være unødvendig å panorere for å se hele bredden på en e-post.

Ellers er e-postklienten rask og grei, men den skiller seg altså ikke positivt ut fra mengden.

Fullverdig Office følger med

Det varierer litt hva slags hjelpemidler som følger med på mobiltelefoner. Som regel får du med en Office-variant som kan lese dokumenter du mottar i e-post eller laster ned fra internett. Det vanligste er at du må betale for å oppgradere Office-versjonen før du kan redigere filene, eller opprette nye.

Her følger det med en fullversjon av Quickoffice. Det er en Office-variant vi så mye av i tidligere Symbian-dager, men som det har blitt mindre av etter Androids inntog.

Det er likevel en feiende flott Office-variant som fungerer godt til det meste. Du kan opprette nye tekstdokumenter, presentasjoner og regneark. I tillegg kan Quickoffice åpne PDF-filer.

Det er gode muligheter for formatering av tekst her, og filformatene som støttes går frem til Office 2010.

Fin notat-app

For enda kjappere smånotater følger det med en egen app.

Notat-appen byr ikke på så avanserte funksjoner. Du kan sette opp en kodelås, hvis du vil. Slik at du kan beskytte notatene dine fra innsyn. Du kan dessuten legge inn bilder og tegne på skjermen.

De avanserte funksjonene må du hente frem ved å trykke på valgknappen, så i utgangspunktet kommer du rett inn i et åpent ark der du kan skrible ned det du måtte ønske. Dermed er appen akkurat det en notatapplikasjon bør være – kjapp, enkel og funksjonell.

En rekke uvanlige funksjoner

Oppo Find 5 har en rekke funksjoner i menyene som vi ikke ser så ofte. For eksempel varsler den, som alle andre telefoner, om lavt batterinivå – men den samme meldingen gir deg også muligheten til å umiddelbart ta kverken på kjørende apper, slik at de ikke skal bruke opp strømmen som er igjen.

Oppo har også stjålet litt fra sine konkurrenter. Her fins det valg for å tappe på toppen av telefonen for å scrolle helt øverst i en app. Du kan også be telefonen om å besvare samtaler bare ved å ta telefonen opp til øret.

Vi liker spesielt godt funksjonen som automatisk skrur av og på telefonen etter selvvalgte klokkeslett. Dette er en funksjon vi knapt ser lenger, og som var vanligere før i tiden.

Du kan legge inn passordbeskyttelse for de appene du måtte ønske. Dermed får du beskytte både fremdriften din i Angry Birds, og det du måtte ha av sensitiv informasjon på telefonen.

Enkelt å filtrere samtaler og meldinger

En annen snedig funksjon er "Blacklist"-funksjonen. Den lar deg filtrere hvilke anrop og tekstmeldinger som kommer frem til deg. Her kan du gå ganske avansert til verks – du kan for eksempel ha ulike lister for samtaler og SMS.

Hvis du vil kan du også filtrere tekstmeldinger på innhold, slik at tekstmeldinger som inneholder bestemte ord ikke vises i innboksen.

Det fins en rekke andre funksjoner spredt rundtom i menyene her. Det meste ser ut til å virke svært bra, og vi liker at Oppo har gått litt utenfor det som er vanlig for Android-telefoner i dag.

Noen bugs

Hvis vi skulle pirke på noe i Oppos menysystem, så er det at vi snubler i en bug her og der. Av og til må telefonen stoppe opp litt for å tenke seg om, og innimellom får vi svært synlige feil i skjermbildet. Nummersøk i ringemenyen har for eksempel en tendens til å gi både nummeret du taster, og oppføringene med navn som passer til bokstavene – oppå hverandre.

Et problem som kanskje vil være kritisk for mange, er at telefonen fungerer ganske dårlig med BankID på Mobil. Vi opplevde å måtte restarte telefonen mellom hver gang en handling skulle godkjennes. Hvis vi hadde forsøkt å gjøre en betaling i nettbanken som telefonen ikke varslet om, dukket tilsynelatende bekreftelsesmeldingen opp som merkelige symboler i innboksen etter omstarten.

Dette er altså en telefon med et sprekt og artig menysystem, men der du må være forberedt på ikke absolutt alt fungerer hundre prosent etter boka.

Underholdning

Det er god lyd i musikkspilleren på Oppo Find 5. Hodetelefonutgangen er øverst på telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Musikkspilleren ser enkel ut ved første øyekast.
Men, innstillingene skjuler mange smarte valg.
Videospilleren tar de fleste formater, slik at du slipper å tilpasse filmsamlingen din før du skal på tur.

Når du skal la deg underholde er den store og knivskarpe skjermen en svært god begynnelse. Men, hvor god er Oppo Find 5 på resten?

Vi starter med musikkspilleren. Denne er av det enkle slaget – tror vi, helt til vi ser på innstillingene. Igjen har Oppo overrøst oss med en rekke valg vi ikke er vant til å få.

Mange lydinnstillinger

Du kan nemlig skru på både bassforsterking og mellomtoneforsterking her. Ved siden av en svært fin equalizer. De fleste av lydinnstillingene er bare tilgjengelige når du lytter med Dolby Mobile aktivert. En annen lydforbedrer ved navn "Dirac" har vi ikke støtt på før. Du kan ikke bruke lydinnstillingene med effekter helt avskrudd, eller Dirac aktivert.

Telefonen har dessuten mulighet for to ulike surround-effekter. Kanskje ikke så fryktelig nyttig, men det kan muligens være kjekt å ha til konsertopptak og liknende.

Filtrerer bort småfiler

Vi setter spesielt stort pris på at spilleren har et filter som gjør at den kan ignorere småfiler. Dermed kan vi sette på en spilleliste med tilfeldig valgt innhold, uten at annenhver låt er en ringetone.

Valget av musikk er ellers ganske ordinært, og innholdet sorteres på artist, album og låt, slik vi er vant til. Måten telefonen veksler mellom spillervinduet og spillelisten er dessuten ganske stilig. Det holder å sveipe fra venstre mot høyre for å få frem spillelisten som skjuler seg bak vinduet som viser det som spilles.

Det er fordømt kraftig lyd i telefonen. De medfølgende hodetelefonene er ikke allverden, men hvis du kobler til et alternativt sett hodetelefoner kan du utmerket godt spille deg døvhørt på kort tid.

Lydkvaliteten varierer veldig etter hvilken innstilling du bruker. Det er mulig å oppnå svært så god lydkvalitet med flere av de tilgjengelige innstillingene. Samtidig er det verdt å merke seg at det er mulig å få ganske dårlig lyd ut av den også.

Oppo Find 5 har tilsynelatende ikke noen øvre grense på lydnivået som er tilpasset maskinvaren. Det betyr at hvis du skrur på litt for mange effekter, og setter volumet for høyt, lager telefonen forvrengning i stedet. Dette kan likevel være praktisk i noen tilfeller, der opptaket i utgangspunktet er svært lavt.

Knallgod på video

Den gode starten følges opp av videospilleren. Her slipper du for det aller meste å konvertere filene dine. Det er lett å spille av de fleste formater her, inkludert den svært vanlige kombinasjonen av h.264 og MKV-konteiner.

Telefonen ser ikke ut til å ha noen spesiell preferanse for oppløsninger. Opp til 1080p spiller den for det meste det vi mater den med uten å mukke.

Av en eller annen grunn synes vi også at videoen ser ut til å flyte et par hakk bedre på Oppo Find 5 enn på mange andre mobiler. På akkurat dette punktet er forskjellene små mellom toppmodellene om dagen, så det kan være vi tar feil. Like fullt ser video ekstremt bra ut på den høyoppløste skjermen. Dette er en fabelaktig telefon å se video på.

Oppo Find 5 er en ypperlig spilltelefon.

Som spilltelefon

Oppo Find 5 har god ytelse. Ytelsestestene du ser under viser at det er et stykke igjen opp til de aller råeste mobiltelefonene i dag. Like fullt skal du jobbe ganske hardt for å finne spill som ikke kjører glatt på denne telefonen.

De fleste spill vi har kjørt fungerer svært godt. Det er en bonus at den eksterne høyttaleren er svært høylydt av seg. Dermed kan du velge å spille uten hodetelefoner, og likevel bli godt fordypet i spillets lydeffekter.

Akkurat som mange andre telefoner har Find 5 berøringsfølsom hjem-snarvei i et felt under skjermen. Det er ikke uvanlig at dette feltet er litt problematisk i spill, siden det er fort gjort å trykke såvidt utenfor skjermen.

På denne telefonen har vi imidlertid ingen problemer med utilsiktede trykk på hjem-feltet, selv om det er rett under skjermen.

Alt i alt gjør Oppo Find 5 det helt utmerket helt utmerket også som spilltelefon.

Ytelsestester

Kamera

Mot normalt, for denne telefonen, er det færre innstillinger i kamera-appen enn vi er vant til.

Her får vi stort sett bare velge billedstørrelse, vanlig modus eller HDR-modus. Flere valg enn på en gjennomsnittlig iPhone, men betydelig færre valg enn i de fleste nyere kamera-apper for Android.

Vi savnet tidvis en nattmodus for kameraet, men forsøkte å knipse bilder likevel. Resultatet så ganske dårlig ut på den store skjermen. Dermed ble vi overrasket over hvor gode noen av bildene ble på dataskjermen.

Vanligvis ser bilder bedre ut på mobilskjerm enn på storskjerm. Her er det altså litt omvendt.

Oppo Find 5 tar gode bilder, men vi kunne ønsket oss litt flere valgmuligheter i kamera-appen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Find 5 tar innimellom litt uklare bilder. Det virker som om det veksler litt mellom hva som er årsakene til de uklare bildene. Av og til rekker ikke telefonen å fokusere godt nok. Av og til er det lukkertiden som blir for lang.

På sitt beste tar Oppo Find 5 ekstremt skarpe bilder. På sitt beste tar den også veldig gode bilder i mørket, sammenliknet med det vi er vant til fra mobiltelefoner.

Kameraet her er altså bra, men med flere innstillinger kunne man kanskje fått jevnere kvalitet på bildene.

Konklusjon

Du har muligens ikke hørt navnet Oppo før. Den kinesiske mobilprodusenten har holdt på en stund, og i gamle dager var det DVD-spillere de var mest kjent for. For en stund siden lanserte de mobiltelefonene sine for det europeiske markedet, og vi har fått inn toppmodellen Find 5 til test.

Dette er en riktig så kraftig telefon, med de fleste av de riktige spesifikasjonene. For å nevne noe har systembrikken fire kjerner og skjermen har full-HD-oppløsning.

Oppo Find 5 koster 3100 kroner fra Oppostyle.com, men inkludert MVA lander prisen på 3900 kroner. Det legger telefonen i det øvre sjiktet prismessig, selv om den er noe billigere enn de aller heftigste modellene.

Svært bra skjerm

Skjermen er naturligvis blikkfanget her, og den gjør en sabla bra jobb. Den er knivskarp og har svært god fargegjengivelse. Innsynsvinkel eller lysstyrke er det heller ikke noe å utsette på.

Oppo har laget sin egen design på menyene, oppå Googles Android. Her er det mye som er endret sammenliknet med utgangspunktet. Vær også klar over at telefonen ikke har norsk språk i menyene. Du får likevel norsk tastatur og norsk ordliste, slik at meldingstasting går som en lek.

Nyttige ekstrafunksjoner

De fleste av endringene er til det bedre. Du får avanserte ekstrafunksjoner som lar deg blokkere samtaler og tekstmeldinger. Tekstmeldingene lar seg blokkere på bakgrunn av nøkkelord du selv legger inn. Også enklere funksjoner, som at den kan skru seg av og på til faste tider i døgnet, er ting vi setter pris på.

Baksiden av medaljen er at telefonen har en del småfeil her og der. BankID på mobil fungerer for eksempel ikke optimalt. Vi måtte restarte telefonen mellom hver bekreftelsesmelding for å bruke nettbanken.

Like fullt liker vi både menyene og hastigheten her. Det meste fungerer tross alt akkurat som annonsert, og tilfører funksjonalitet til Oppo Find 5, som vi finner relativt få andre steder.

Proffunksjonene er blanda drops

Denne telefonen er en litt blandet opplevelse på proffunksjoner. E-postklienten er i beste fall middels, men vi liker at Oppo har lagt ved fullverdig Office.

En god notatfunksjon, en rekke sikkerhetsfunksjoner og en veldig bra filutforsker er også ting vi liker.

En førsterangs underholder

Find 5 er imidlertid en førsterangs underholder. Den har en veldig bra musikkspiller med de fleste funksjoner du kan trenge. Videospilleren tar de fleste formater du kaster etter den. Det betyr at du slipper å bruke tid på å tilpasse videofilene dine før du skal avgårde.

Telefonen er rask nok til å drive selv de mest krevende spill, og den kraftige høyttaleren bak på telefonentilfører moro til spillopplevelsen.

Oppo Find 5 tar tidvis overraskende gode bilder. Likevel er den ikke alltid helt stabil på kvaliteten, og vi får få valgmuligheter i foto-appen. Vi tror at flere innstillinger kunne gjort det enklere å ta bedre bilder.

Alt i alt

Med en pris på 3900 kroner er det et tøft felt Oppo må konkurrere med.

Rundt 500 kroner opp finner du Samsungs Galaxy S4, sannsynligvis årets beste mobiltelefon så langt, ved siden av HTC One. Det er først og fremst 4G og en del kvassere innmat som er fordelen med Galaxy S4 sammenliknet med Find 5.

HTC One koster 800 kroner mer enn Oppo Find 5. Her får du mer eksklusive materialer, en litt mer kompakt mobil, og du får den samme kraftige innmaten som i Samsung Galaxy S4.

Hvis du ønsker deg billigere alternativ er det Samsung Galaxy S3 og LG Optimus G som skiller seg tydeligst ut. Disse ligger rundt 3300 kroner. Det er først og fremst lavere oppløsning på skjermen som er ulempene ved disse telefonene.

annonse