Til hovedinnhold

I kveld kan du se romstasjonen

Denne uken er den Internasjonale Romstasjonen synlig på nattehimmelen.

NASA

Har du lyst til å se den Internasjonale Romstasjonen idet den svever forbi over oss? Bor du i Sør-Norge, kan du gjøre nettopp det denne uken.

Romstasjonen ser ut som en meget sterk stjerne som langsomt glir over himmelen fra sør og er synlig i noen minutter, heter det i en pressemelding fra Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

«Ofte vil du se at den langsomt blir svakere i nord - og raskt forsvinner. Dette skyldes at den kommer inn i jordskyggen og Sola ikke lenger skinner på den slik at vi kan se det reflekterte sollyset», skriver seniorrådgiveren.

Mange speider hver kveld mot sør for å se romstasjonen sveve lavt i horisonten. Enkelte bruker også teleskoper, og da kan man se detaljer som solpanelene og de ulike modulene.
- Da bør en helst ha et teleskop som styres av en ferdig programmert motor, skriver Brekke.
De proffe tar slike bilder.

Har du lyst til å se romstasjonen kan du følge med på klokkeslettene i tabellene under.

Finn deg et høyt sted med fri sikt sørover. Følg godt med.

Oslo frem til 23. august

Kristiansand frem til 23. august

Andre byer

- Som en vil se kan man selv i Trondheim såvidt skimte den - men de beste forhold er helt i sør, skriver Brekke.

Den Internasjonale Romstasjonen går i bane nær jorden, i en såkalt Low Earth Orbit. Den ligger i en høyde på cirka 350 kilometer. Sett fra jorden, krysser romstasjonen himmelen fra vest til øst. Norge deltar med forskning ombord, bl.a. står verdens dyreste blomsterpotter ombord - bygget i Norge og til en pris på cirka 500.000 NOK per stykk.

Les mer hos Norsk Romsenter

annonse