10 teknologier inspirert av sci-fi
Det som er selvsagt nå, var ren fantasi i gamle dager.
1-5
Det er ingen hemmelighet at science fiction har gitt næring til menneskelig fantasi opp gjennom årene. Mange av teknologiene vi benytter i dag begynte sin eksistens som konsepter i sci-fi. Dette er ting vi tar for gitt – som mobiltelefonen eller komplisert teknologi som satelitter.
Det amerikanske teknologi-nettstedet Dvice har laget en liste over 10 nåværende teknologier som kan finne sin opprinnelse i science fiction.
- Les også: Endelig får du en "ekte" lyssabel
1. Mobiltelefonen
Ett av de første konseptene av en mobil kommunikasjonsenhet dukket opp i TV-serien Star Trek. Oppfinneren av mobiltelefonen, Martin Cooper (på bildet), har uttalt at han fikk inspirasjon fra å se kaptein Kirk snakke i sin håndholdte kommunikasjonsdings i serien.
I 1973 skapte Cooper historie da han foretok den første offentlige telefonsamtalen fra en bærbar telefonenhet. Da ringte han konkurrentene i AT&T og informerte dem om bragden. Mobiltelefonen har utviklet seg enormt siden den gangen, fra å være en klump på nesten 1 kg til de fancy smarttelefonene vi har i dag.
2. Den moderne ubåten
I 1870 ga Jules Verne ut klassikeren En verdensomseiling under havet, som handlet om eventyrene til en oppfinner som reiste rundt i Nautilus – en ubåt mer avansert enn noe annet som eksisterte på den tiden. Selv om ubåter allerede eksisterte i primitive former før romanen ble utgitt, var det ikke før Vernes' fortelling at ubåtdesignen ble forbedret.
I 1878 fikk pastor George Garrett patent på forbedringer av ubåten og undervannsbåter, og fikk sitt eget firma til å bygge farkosten. Prototypen hans var drevet av damp, og var den første av sitt slag. Etter hvert dukket det opp flere typer, og i dag drives de fleste ubåter av elekrisitet, akkurat som Nautilus.
3. Den geostasjonære satelitten
Forfatteren Arthur C. Clarke publiserte i 1945 en artikkel i magasinet Wireless World som beskrev en stillestående satelitt i lufta, fremfor en som var i bevegelse. En slik satelitt kunne være nyttig for å sende og motta TV- og radiosignaler, navigere skip og så videre.
For å få til dette foreslo Clarke at satelitten kunne bli plassert i bane rundt Jorden i samme hastighet og retning som planeten roterer. Artikkelen ble tatt useriøst da den kom ut, men 20 år senere ble den virkelighet da den første kommersielle geostasjonære kommunikasjonssatelitten ble skutt opp.
4. Raketten
Den amerikanske forskeren Robert H. Goddard (på bildet) konstruerte den første raketten drevet av flytende drivstoff, og ble fascinert av romfart etter å ha lest Klodenes kamp av H. G. Wells. Raketten hans ble skutt opp suksessfult i 1926, og senere uttalte han at konseptet om reise mellom planeter inspirerte ham voldsomt.
Goddards fremskritt bidro til å gjøre romfart til virkelighet, men i sin samtid ble han ofte latterliggjort av pressen. Nå er han derimot regnet som en av grunnleggerne bak moderne rakettforskning.
5. «Waldoen»
«Waldoen», eller fjernmanipulatoren, dukket først opp i en novelle av Robert A. Heinlein i 1942. Fortellingen dreier seg om et geni, Waldo, en funksjonshemmet gutt som verken klarte å løfte hodet eller hendene for vanlige gjøremål. Han skapte deretter en mekanisk hånd som han brukte med en hanske og sele.
I dag eksisterer det slike mekaniske armer, kalt «waldoer» – og de blir gjerne brukt innen forskning.
Fortsett videre til neste side for å se de fem neste teknologiene.
6-10
6. Taseren
Tasere er velkjente våpen som blir brukt til å sette motstandere ute av spill ved hjelp av et heftig elektrostøt. Våpenet har sin opprinnelse fra en bokserie av Edward Stratemeyer som begynte i 1910. Bøkene handlet om den oppfinnsomme tenåringen Tom Swift, og var ment å lære ungdommer om vitenskap.
Tom Swift fant opp haugevis av ting, men det var en elektrisk rifle NASA-forskeren Jack Cover ble inspirert av. Cover begynte å utvikle taseren (som faktisk er et akronym for «Thomas A. Swift's Electric Rifle») i 1969. Våpenet ble ferdigstilt i 1974.
7. Virtuell virkelighet
Den nettbaserte virtuelle verdenen Second Life (på bildet) ble skapt i 1999 av Phillip Rosedale. Rosedale hevder han ble inspirert til å lage det virtuelle nettsamfunnet av konseptet «metaverse» fra romanen Snow Crash av Neal Stephenson fra 1992.
I romanen er metaverset et sted hvor mennesker kommuniserer via avatarer i et tredimensjonalt rom som likner på den virkelige verden. Second Life er på en måte et metavers selv, og er ikke bare en vanlig sosial lekegrind for voksne – det har for eksempel blitt brukt som et undervisningsverktøy.
8. Flate trykkskjermsdatamaskiner
Enten du eier et nettbrett, lesebrett eller andre former for flate trykkskjermer, kan du takke Star Trek. I TV-serien Star Trek: The Next Generation som gikk mellom 1987 og 1994 introduserte de enheten PADD (Personal Access Display Device), som ga brukerne adgang til databaser, skrive logger eller spille av audiovisuelt innhold ved å trykke med fingeren.
Da Apples avdøde sjef Steve Jobs annonserte iPad i 2010, brukte han den nye Star Trek-filmen for å vise frem nettbrettets egenskaper.
9. World Wide Web
Tim Berners-Lee (på bildet) er en av de som ofte får æren av å ha skapt World Wide Web-systemet. I et intervju i 1997 fortalte han at han var fascinert av en fortelling av Arthur C. Clarke i sin ungdom. I novellen Dial F For Frankenstein fra 1964 er nemlig datamaskiner koblet sammen i et nettverk, slik at de etter hvert begynner å tenke uavhengig.
Berners-Lee påpekte at han ikke ønsket å se visjonen utspille seg nøyaktig som i novellen, men han anså nettet som noe som kunne endre samfunnet fullstendig. 15 år senere har han fått helt rett.
10. Dataviruset
Datavirus er nok den minst populære teknologien på denne lista, men ble uansett inspirert av science fiction. I 1975 ga den britiske forfatteren John Brunner ut romanen The Shockwave Rider, som blant annet beskrev et selvreproduserende program som kunne spre seg over et nettverk.
I 1982 skapte forskerne John F. Shoch og John A. Hupp den første dataormen. Dette lille dataprogrammet var designet for å gjenkjenne inaktive prosessorsykluser, men endte opp med å vokse til noe helt annet enn de forutså.
I dag sier fremdeles mange hackere at The Shockwave Rider er en bok som har inspirert dem.
Har du noen flere eksempler på teknologi som er inspirert av science fiction? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor!
(Kilde: Dvice)