Til hovedinnhold
NyhetFant ukjent supervulkan

Supervulkan kan våkne

Forskere borer for å redde liv.

Crew Creative

I år 79 ble byen Pompeii begravet i aske etter at vulkanen Vesuv hadde et utbrudd. Nå advarer italienske forskere at dette samme kan skje igjen i området, skriver Yahoo News.

Forskere har nemlig funnet en skjult «supervulkan» under jorden, en såkalt kaldera, som kan ta livet av millioner. Lederen for prosjektet som skal bore og følge med på utviklingen til kalderaen, Giuseppa De Natale, er bekymret.

- Disse områdene kan være opphav til de eneste utbruddene som kan få store globale katastrofale konsekvenser, sammenlignbare med konsekvensene av treffninger fra store meteoritter, forteller han til Reuters.

Like farlige

En kaldera oppstår i de sammenraste landmassene etter et vulkanutbrudd. Kaldera kan være minst like farlig som et «vanlig» vulkanutbrudd, og kan sprute ut magma og ask opp i luften. En slik kaldera er nå lokalisert i området, Campi Flegrei, som er en regional park og en stor turistattraksjon. Området rundt Campi Flegrei har en befolkning på rundt 3 millioner mennesker, ligger vest for Napoli.

- Mange av disse områdene rundt Campi Flegrei er tett befolkede områder, hvor små utbrudd kan føre til store skader, forteller De Natale.

Forskere har fått tillatelse til å bore 3 kilometer inn i hjertet av kalderaen. Her vil forskerne innstallere et overvåkningssystem som kan advare om mulige utbrudd.

De første fasene av boringen har også ført til vitenskapelig oppdagelser, da forskerne har funnet vulkanskstein fra utbrudd som fant sted for over 15 000 år siden.

Les også: Katastrofene som forandret verden

annonse