Til hovedinnhold

Kan ha funnet skjult gigant-pyramide

Er verdens største pyramide avslørt av Google Earth?

Angela Micol/Google Earth

Den amerikanske forskeren Angela Micol skal ha oppdaget oppdaget to områder i Egypt som inneholder hva hun beskriver som «noen unormalt formede hauger», ved hjelp av Google Earth.

Angela tror disse haugene er uoppdagede pyramider, skriver den britiske avisen Daily Mail.

- Bildene snakker for seg selv. Det er veldig tydelig hva disse områdene inneholder, men det er kun ved feltarbeid at vi kan slå fast at det faktisk er pyramider, forteller forskeren.

Angela Micol skal ha studert satellittbildene hjemme i North Carolina og det ene området skal være skal være tre ganger så stort som området i Giza, hvor blant annet Kheopspyramiden ligger.

Platået hvor det ene området befinner seg, ligger cirka 19 kilometer utenfor byen Abu Sidhum. Om det viser seg å være en pyramide, vil dette være den største pyramiden som er oppdaget per dags dato.

Det andre området befinner seg cirka 145 kilometer nordover, og haugen Angela har oppdaget der har en mer firkantet form. Haugens «unormale» form gjør forskeren overbevist om at det befinner seg en pyramide der.

- Ser ut som en pyramide

- Haugen har et veldig markert, firkantet senter, noe som er veldig uvanlig for en haug på denne størrelsen. Sett ovenifra ser det veldig ut som en pyramide, mener Micol.

Område to skal også ha tre mindre hauger som, ifølge Micol, skal minne om den diagonale plasseringen av pyramidene som befinner seg på høyden i Giza.

Om det viser seg at det er pyramider som befinner seg på satellittbildene, vil dette være en betydningsfull oppdagelse, spesielt siden de fleste kjente pyramidene i Egypt ble bygget i områdene rundt dagens Kairo.

Undervannsby i Mexico

Dette er ikke første gang Angela Micol har gjort nye oppdagelser med Google Earth. Hun har også brukt programmet til å ha funnet en mulig by som ligger under vann utenfor kysten av Yucatán i Mexico.

Google Earth kan vise seg å bli et vanlig arbeidsverktøy for vitenskapen. I fjor fant den amerikanske egyptologen Dr. Sarah Parcak 17 tapte pyramider i nærheten av byen San El Hagar nord i Egypt ved hjelp av programmet.

- Bare begynnelsen

Egyptologen og hennes team ved Universitetet i Alabama analyserte infrarøde satelittbilder fra satellitter som kretser over 700 kilometer over jorden, og som er utstyrt med kameraer kraftige nok til å ta detaljbilder av objekter som er mindre enn én meter i diameter.

17 pyramider, flere enn 1000 graver og 3000 bosettinger ble funnet den gangen og som viste seg å tilhøre den egyptiske oltidsbyen Tanis.

Det infrarøde kameraet klarer å skille mellom materiale av ulik tetthet. De gamle egypterne bygde sine hus og bygninger med murstein, som har en høyere tetthet enn jorden som omgir det. Slik klarer forskerne å tyde bildene.

Prøveutgravinger har allerede bekreftet noen av funnene, blant annet to pyramider forskerne har mistenkt skulle ligge under overflaten.

Sarah Parcak har besøkt utgravingen og kunne fortelle BBC at hun var imponert over teknologien.

- De hadde gravd ut et 3000 år gammelt hus som var synlig på satellittbildet. Omrisset av strukturen matchet satellittbildet nesten perfekt. Det er en skikkelig validering av teknologien.

Parcak mente at det er flere tusen andre steder å oppdage.

- Dette er bare begynnelsen, understreket Parcak, noe hun fikk helt rett i.

Les også: Fant mystisk struktur på Mars

annonse