Til hovedinnhold

Ta heisen ut til verdensrommet

Japanere bygger romheis.

Det japanske byggefirmaet Obayashi hevder at det vil bli mulig å reise til verdensrommet med romheis innen 2050. På mandag viste de frem et prosjekt hvor planen er å bygge en gigantisk heis som frakter passasjerer til en romstasjon 36 000 kilometer over Jorden.

Selskapet skal ta i bruk karbonbaserte nanotuber – som er 20 ganger sterkere enn stål – for å produsere kabler til romheisen.

Én fjerdedel til månen

Ideen bak romheiser er ikke ny og har blitt beskrevet i flere science-fiction-romaner opp gjennom årene. Obayashi mener derimot at det er fullt mulig å lage en i virkeligheten takket være nanotuber av karbon.

Selskapet planlegger å sette opp en kabel på 96 000 kilometer, eller én fjerdedel av avstanden mellom Jorden og månen. Den ene enden vil være festet til en romhavn på bakken, mens den andre vil være utstyrt med en motvekt.

Romstasjonen er plassert mellom disse to punktene, og vil ha laboratorier og bosteder. Heisen skal ha en kapasitet på opptil 30 personer med en hastighet på 200 km/t. Dette innebærer at turen vil ta 7,5 dager én vei.

Magnetiske lineærmotorer er blant mulighetene for å drive heisen, mens anlegg som produserer solenergi blir satt opp rundt romstasjonen, slik at de kan produsere elektrisitet.

Kan ikke anslå kostnader

Obayashi forteller at det er to nøkkelingredienser som må komme på plass for at arbeidet med heisen skal bli realistisk.

Karbonbaserte nanotuber må kunne masseproduseres på en økonomisk bærekraftig måte, og ulike organisasjoner fra hele verden må kunne jobbe sammen.

– På nåværende tidspunkt kan vi ikke anslå hvor mye prosjektet vil koste, sier en talsmann fra Obayashi. – Vi vil likevel forsøke å gjøre stabile fremskritt slik at dette ikke bare ender opp som en drøm.

(Kilde: Daily Yomiuri Online)

annonse