Til hovedinnhold

Svindyr simulator skal spå framtiden

EU kan bla opp 7 milliarder kroner for å se hvordan det går med menneskeheten.

iStock Photo

Lurer du på hvor verden og menneskeheten beveger seg? Snart kan du kanskje få et visst svar på det, ettersom en forsker i Sveits har planer om å lage en realistisk simulator av verden. Se for deg The Sims + SimCity + SimEarth.

Professor Dirk Helbing ved den tekniske høyskolen ETH Zürich ønsker seg nemlig en hyperrealistisk simulator av jordklodens miljø, samfunn og økonomi. Han vil spore gjennomgripende effekter han mener truer ting vår moderne livsstil avhenger av, som finansmarkeder, kraftnett og andre avanserte systemer.

Det er visstnok store muligheter for å få simulatoren finansiert, ettersom Helbing leder ett av totalt seks prosjekter som konkurrerer om enorme forskningsressurser fra EU, med verdier på opptil 7 milliarder kroner.

Forstå hva vi har skapt

Helbing har forsket lenge på hvordan kompleks, intelligent og til og med farlig oppførsel kan resultere av enkle handlinger fra kollektiver, som mennesker i en folkemengde eller biler på veien. Han er overbevist om at denne typen effekter også finnes på en mye større skala, og henviser til finanskriser.

– I over 30 år har vi økt globaliseringen og presset på for teknologiske revolusjoner, men vi har ikke skapt vitenskapelige systemer for å hjelpe oss å forstå hva vi har skapt, sa Helbing under en presentasjon av prosjektet i San Francisco, ifølge Technology Review.

Hvis teamet hans får forskningsmidlene, skal de sette opp et gigantisk datanettverk som simulerer komplekse systemer på et globalt nivå. Helbing ser for seg at akademikere, regjeringer og andre organisasjoner vil spørre om råd, på samme måte som turgåere henvender seg til værmeldingen før en tur.

Anslagene vil ikke være perfekte, men muligens detaljerte nok til å unngå de verste katastrofene.

Bli vår fan på Facebook!

Prosjektet skal være open source, det vil si fritt og med åpen kildekode. De to prosjektene som vinner en del av EUs megafond annonseres senere i år, og arbeidet begynner deretter i 2013.

(Kilde: Technology Review)

annonse