Til hovedinnhold
Artikkel

Vi dykket dypt i Internetts mørkeste avkrok

Det vi fant fikk oss til å grøsse.

Med gode og enkle søkemotorer som Google og Bing, som indekserer både diskusjonsforum som Diskusjon.no og 4chan, en drøss av nettaviser og hele leksikon, kan det være lett å tro at du har hele webben godt innenfor rekkevidde.

Du kan innen ti sekunder finne navnet på en god håndtverker, en baker i nærheten eller finne ut hva vennene dine driver med akkurat nå. Men hva om du istedenfor en god håndtverker ønsker å finne andre typer tjenester?

Dette kan være tjenester som ikke nødvendigvis er på rett side av loven, ikke er så populære i landet du bor i, eller lar deg holde uforstyrret på med saker du tror på i diktaturer eller overvåkningssamfunn.

Svaret er at du må ned på den usynlige delen av webben.

Som mange til stadighet oppdager, enten frivillig eller ufrivillig, finnes det en mengde grums og styggedom på nettet. Det du måtte ha sett til nå er likevel ingen ting i forhold til hva som skjuler seg om du virkelig går inn for å lete etter det dypt under webbens overflate.

Om du søker på forbudte stoffer i overflatewebbens søkemotorer, finner du ikke stort. .

Webbens overflate er selvsagt det trygge, hyggelige nettet vi alle kjenner og hvor vi ferdes hver dag enten vi er hjemme eller på arbeid. Det er stedet du legger ut Facebook-bildene dine, leser om teknologinyheter og kjøper småelektronikk.

Kun forurenset av nettroll og enkelte svindernettsteder er det lite som vitner om at du ved hjelp av veldig enkel teknologi, i løpet av ti minutter, kan gli ned i skyggesiden av den usynlige webben – der du finner alle mulige slags tjenester, personer og synspunkter.

Som et isberg

Det er viktig å skille på den dype webben og den mørke webben. Felles for de to er at de er en del av den usynlige webben – den som ligger under overflaten vi til daglig ferdes på. Det blir hevdet at overflatewebben bare utgjør ti prosent av hele webben. Likevel, mens mange tror at de resterende 90 prosentene dermed er fylt til randen av kjeltringer og tvilsomt innhold, stemmer ikke dette.

Ett av premissene for å ikke være tilstedet på overflatewebben, er at søkemotorer, som Google eller Bing, ikke klarer å finne en side. Dette kan det være mange grunner til, og de fleste av dem er ganske kjedelige.

For det første har vi nettsider som krever innlogging for sine tjenester, som for eksempel datingprofiler og enkelte diskusjonsforum. For det andre finner ikke søkemotorene inneholdet som ligger lagret i databaser, som 1881 sin telefon-og adressedatabase, eller sosiale nettverk som Facebook og LinkedIn. Dessuten ber mange nettstedet søkemotorenes nesegreve kravlefanter om å dra et visst sted.

Disse tjenestene tilhører kun den dype webben, som den mørke webben er en del av.

Den mørke webben består på sin side av alt innhold som som aktivt skjuler seg fra søkemotorer, som søkemotorene selv ikke ønsker å finne, og som man ofte bare kan få tilgang til gjennom særegne protokoller som vanlige Internett-oppkoblinger ikke uten videre gir deg tilgang til.

Slik kan vi altså ikke bare ved en slump havne på den mørke webben. Vi må aktivt finne veien ned dit selv, veien som ikke går gjennom søkemotorer, men gjennnom å bruke spesiell programvare som installeres på datamaskinen i forkant.

Første møte med mørket

Det vanligste startstedet før du begir deg videre ut på den mørke webben er «The Hidden Wiki».

I lys av alle nyhetsartiklene som er skrevet om nedstengningen, og deretter gjennoppstandelsen, av det kanskje aller mest kjente nettstedet på den mørke webben – Silk Road – ønsket vi å ta en titt på hva som rørte seg der nede i dypet.

For å dykke ned under overflaten installerte vi «TOR Browser Bundle». Dette programmet består av flere moduler som kommer ferdigkonfigurert som en nettleser. I tillegg til å la deg bli helt annonym, lar dette deg også besøke de sidene som ifølge søkemotorene på overflatenettet ikke eksisterer.

Etter å først ha koblet til med TOR, bar det rett gjennom både kjedelige databaser og trivielle forum , og rett inn på det svært så interessante «The Hidden Wiki», som vi raskt lokaliserte på det mørke nettet. Dette er siden de aller fleste møter først, og for ordens skyld: Det er helt lovlig å besøke den – det er som ellers på nettet hva du eventuelt foretar deg her som kan være straffbart.

Likhetene Wikipedias mørkere tvilling måtte ha med overflateversjonen stopper ved at sidene kan redigeres av alle som måtte ønske det. The Hidden Wiki fungerer nemlig som en brukerstyrt startportal, som innehar en rekke adresser som tar deg med stadig lengre nedover i mørket.

Grunnen til at man trenger en portal på det mørke nettet er at de ofte lysskye tjenestene som tilbys her nede, stadig skifter både adresse og fysisk tilholdssted. Selvsagt er dette en del av beskyttelsesmekanismene de ulike tilbyderne har for å hindre å bli oppdaget, men siden de fleste sidene på det mørke nettet driftes av privatpersoner eller små grupper av mennesker, kan det også være få midler tilgjengelig for drifting av servere og oppgradering av infrastruktur.

Selv de mest populære tjenestene kan derfor plutselig gå ned for telling i flere dager, for så å sprette opp igjen på en ny adresse og fra en ny lokasjon. Siden ingen av sidene heller har lettfattelige adresser, som hardware.no eller google.no, er du når du ferdes her nede helt avhengig av å holde rede på hvordan du kan ta deg til dine faste tjenester igjen. Her samarbeider samfunnet godt, og resultatet er The Hidden Wiki.

Selv om vi fra dette oppslagsverket bare finner adressene til et hundretalls sider, får vi et godt inntrykk av hva som rører seg her i mørket. Leiemordere, langere og svindlere er bare tastetrykk unna, og ingen av dem har noen problemer med å fortelle i detalj om sine tjenester.

Til tross for at alt tilsynelatende tilbys i det åpne, har alle mann sørget for å skjule hvem de er og hvor de holder til. Den aller meste av kommunikasjonen du måtte ha med andre på det mørke nettet, skjer nemlig gjennom aliaser og krypterte meldinger. Når tiden kommer for å gjøre opp for seg, ofte i forkant av handlen, er det Internettvaluttaen bitcoin som er i sving.

Til forskjell fra vanlig valuta, som kan spores mellom banker, er det vanskelig å finne reiseruten til bitcoins. Dessuten er bitcointransaksjoner også kryptert, noe som gjør at selger og kunde kan forbli anonyme selv overfor hverandre, i tillegg til omverdnen, også etter at en transaksjon mellom dem er i boks.

Dop og piratfilmer langs silkeveien

På silkeveien, langt nede i den mørke delen av webben, finnes det Google ikke mente fantes.

Vi hadde egentlig bare én destinasjon vi visste vi ønsket å besøke; det anonyme markedet Silk Road, kjent som «eBay for dop». Nettstedet ble for alvor kjent på høsten 2013, da FBI gjennomførte et raid mot markedesplassen. Til tross for at bakmannen ble arrestert og servere konfiskert, tok det bare en måned før Silk Road versjon 2 var på bena og fortsatt der originalen slapp.

På silkeveien finner vi 23 varekategorier, og som datanerdene vi er, måtte vi selvsagt sjekke om det var noe snasen maskinvare til salgs. Det var det, selv om vi hovedsakelig bare kunne velge mellom harddisker fullastet med piratkopierte Hollywood-filmer, eller ulike tofaktor-sikkerhetsløsninger som YubiKey. For litt over 1000 kroner kunne vi blant annet få tilsendt en ekstern USB 3.0 harddisk med over 800 nyere filmer.

Da nerdegenet var tilfredstilt oppdaget vi selvsagt hvorfor nettstedet har fått klengenavnet «eBay for dop». Det kryr av narkotiske stoffer. Ecstasy, hasj, opium, kokain og andre stoffer du verken finner reseptfritt på butikken eller på norske apotek, florerer.

Ulike typer stoff utgjør hovedvekten av det vi finner, med i overkant av 13 000 varelinjer. Men som i tidligere tider tilbyr silkeveien også annet enn ulovlige stoffer. Her selges nemlig også lovlige varer, som kunst, erotikk og sigarer, endog for en veldig billig penge, noe som får en til å lure på både hvor varene stammer fra og hvorvidt de er ekte eller ei.

Fakket bakmannen:
Silk Road-grunnleggeren kan sitte inne resten av livet »

Regulert galskap

Skytevåpen kan kjøpes fra flere sider.

Nå skulle en etter en rask titt tro at det var lovløse tilstander her inne, klientellet tatt i betraktning. Slik er det likevel ikke. Selv sider som Silk Road har faktisk egne retningslinjer, og av de fremkommer det blant annet at det ikke er lov å selge varer og tjenester som har som hensikt å skade eller svindle noen. Dette omfatter blant annet leiemord og våpen.

Sjansen for å bli svindlet fremstår også som relativt liten, om enn selvfølgelig større enn gjennom lovlige kanaler. Det er en forutsetning for at markedsplassen skal fungere at kunder gir tilbakemelding på varene de mottar fra selgerne. Tilbakemeldingene kan potensielle kunder se før de bestemmer seg for å handle, og av disse ser vi at det virkelig går unna på varene. Hos flere av de norske langerne vi er innom, finner vi opptil ti tilbakemeldinger hver dag fra mer eller mindre fornøyde kunder spredt rundt om i Norge.

Bunnen av mørket

At Silk Road ikke er plassen å finne våpen eller mordere betyr likevel ikke at dette ikke eksisterer på den mørke webben. Det tar oss under ett minutt å finne tre angivelige leiemordere fra USA og Canada som sier seg villige til å bokstavelig talt ta våre problemer i egne hender. Hvor enn i verden og hvem de enn måtte være, så lenge prisen er riktig kan vi få til en avtale. Vi får vite deres fremgangsmåte, hvilket resultat vi kan vente oss når handelen er gjennomført og hvordan vi skal gå frem for å holde vår del av avtalen – som selvsagt koster dyrt. Folkene virker rutinerte, og forteller om lang fartstid i bransjen med gode resultater.

En av de mange tjenestene som tilbys under overflaten.

At ingen sentrale myndigheter har noe de skulle ha sagt på den mørke webben er helt klart. Det neste nettstedet vi snublet over baserte seg nemlig på det kjente folkefinansieringsprinsippet vi kjenner fra Kickstarter. Riktignok med en vri.

Et spill på liv og død.

Her gir du derimot ikke penger til kule produkter du ønsker å se på markedet i fremtiden, men som et mørkt Las Vegas-spill inviteres du til å sette pengene dine på når personer, både kjente og ukjente, vil avgå med døden. Vi kunne selv lagt til navn på listen, som i så fall ville fått storslått selskap med amerikanernes president Barack Obama, Frankrikets François Hollande og en svensk minister, men – som vi skulle se mens vi inspiserte listen – også andre mer ukjente personer gjorde stadig sin entre på oversikten.

Spillet var enkelt lagt opp. Sett penger på når en person avgår med døden. Datoen du tipper vil ikke bli kjent før etter personens død, men er du nærmeste å treffe blink blir det du som stikker av med alle pengene andre folk har satset. Utformet som et spill eller ei, vi kunne ikke helt la være å tenke tanken om at dette «spillet» fort kunne gjøre enkelte ekstra løse på avtrekkeren – noe som nok også var en del av meningen.

Kontraster og «uskyldige» pek

Selv om vi ikke fant noen referanser til drap på silkeveien, virker det som reglen om null svindel for øyeblikket ble sett litt gjennom fingrene på. Stjålne e-bay-kontoer med godt omdømme, tjenester for å få gratis varer fra Amazon og livstidsabonnementer på musikk- og videotjenester var det nok av.

Egene sider kunne selge oss ferdigbetalte VISA- og MasterCards, og om vi selv ønsket å svindle, fremfor å få andre til å svindle for oss, kunne vi alltids kjøpe kurs i dette.

Det vi la mest merke til mens vi vandret lenger og lenger innover i mørket, i tillegg til innholdet, var den distinkte 90-talls-looken til sidene vi var innom. De bar alle preg av å være utformet i en tidlig versjon av Microsofts en gang så populære FrontPage Express, og alt vi savnet var besøkstelleren, rulleteksten og de blinkende gif-ene.

Som vi raskt forsto var dette likevel ikke bare et uttrykk for dårlig smak fra utviklernes side, men snarere et smart og nødvendig ledd i å gjøre oss i stand til å navigere mellom sidene der nede uten å bruke hele dagen på det. Som om ikke surfing på overflatenettet av og til kan sette tålmodet på prøve, blir enda semrere når vi tar TOR med i bildet, som sender trafikken din mellom en rekke ukjente og ofte trege noder før den kommer seg frem og tilbake mellom maskinen din og serveren.

Til nå hadde vi, i slow-motion, nesten bare sett de groteske og uhyggelige sidene av det mørke nettet. Vi ville derfor finne ut om det hadde noe litt hyggeligere, eller gud forby, noe morsomt til oss som kom på besøk. «Vel, det virket da rimelig harmløst» tenkte vi da vi kom over selgerne som tilbød oss flere følgere på Twitter, Facebook eller Instagram – og attpåtil av høy kvalitet, hva nå enn det skulle bety. At dette betød hackede kontoer fikk så være, det bleknet i forhold til det vi hadde sett tidligre, humret vi.

Vi går likevel tilbake til start, til The Hidden Wiki. Ved å filtrere ut det skumle og farlige finner vi straks en rekke diskusjonsforum og blogger. Noen av disse, som et par for arabisktalende, er nyttige ved at de bringer ufiltrerte nyheter ut til folk som lever under sensur. Andre omtaler heller konspirasjoner og er et yngelsted for folk som vil så tvil og spre usannheter. Et par av forumene, som dessverre var nede da vi var innom, satte videre fokus på utenomjordisk liv. Her kunne medlemmer blant annet diskutere og registrere hvor de selv hadde sett tegn til utenomjordisk aktivitet.

Om du sitter inne med med spennende sladder, eller kanskje verdensrystende nyheter, er det også mulighet til å spre ordet her på den mørke webben først, før nyheten jobber seg oppover til overflaten og alle de som tror de har sett hele webben.

Det finnes flere gode grunner til å gå under jorda:
Slik blir du helt anonym på nettet »

Vi kommer tilbake med flere artikler fra denne skjulte delen av Internett.

annonse