Nyhet

Rettssaken mot Silk Road-grunnleggeren har begynt – risikerer livstid

Men Ross Ulbricht selv mener han har blitt gjort til syndebukk.

Den såkalte «mørke» delen av Internett rommer mye rart, som vi selv har fått erfare etter vårt eget dypdykk (Ekstra), og det kanskje mest omtalte i denne sammenheng er nok narkotikamarkedet Silk Road. Markedet setter folk i stand til å foreta anonyme kjøp av narkotiske stoffer og andre ulovlige goder, og ble omsider tatt ned av FBI i 2013 etter at myndighetene har vært etter nettstedet helt siden oppstarten i 2011.

I forbindelse med stengningen av nettstedet ble den antatte grunnleggeren av Silk Road, Ross Ulbricht, arrestert og siktet for blant annet narkotikahandel, hacking og hvitvasking av penger. FBI sporet også opp det som skal være formuen til Ulbricht.

Silk Road inneholdt mye ulovlig gods, men mest narkotiske stoffer. Foto: Skjermdump, Silk Road

Rettssaken har startet – risikerer livstid

Som avisen The Telegraph og BBC melder har rettssaken mot Ross Ulbricht omsider nå begynt. Dersom aktoratet klarer å overbevise retten om at Ulbricht faktisk var involvert i den virksomheten han er anklaget for kan han risikere livstid i fengsel.

Ifølge aktoratet ble det omsatt for rundt 200 millioner dollar, over 1,5 milliarder kroner, i narkotiske stoffer på Silk Road i løpet av perioden mellom 2011 og oktober 2013, da nettstedet ble stengt. Av dette skal Ulbricht ha tjent rundt 140 millioner kroner i provisjon.

Ulbricht er for øvrig også mistenkt for å ha hyret leiemordere anonymt på Internett for å ta livet av opptil flere personer som skal ha truet nettstedet. Det skal ikke foreligge noen beviser for at disse drapene har funnet sted, og disse anklagene skal visstnok heller ikke behandles av retten i dette tilfellet, men skal likevel legges frem for juryen.

Mener selv han har blitt gjort til syndebukk

Aktoratet kan imidlertid ha en vanskelig oppgave foran seg når det gjelder å legge frem tilstrekkelige bevis for at Ulbricht er den skyldige i saken. Som The Telegraph peker på vil rettsaken demonstrere hvorvidt etterforskerne har klart å knekke krypteringen og anonymiseringsverktøyene som benyttes av brukerne på det «mørke» Internett.

Ross Ulbricht selv har for øvrig bedyret sin uskyld helt fra starten. Ifølge Ulbrichts forsvarere startet han opprinnelig opp nettstedet kun som et eksperimentelt «frimarkeds-nettsted». Senere skal han ha gått lei av prosjektet og overlevert det til andre aktører. Disse aktørene skal så har bragt Ulbricht tilbake igjen da de fryktet at etterforskerne var på sporet.

Hvilken versjon juryen til slutt ender opp med å kjøpe vil avhenge av hvilke beviser som legges frem av aktoratet og forsvaret, og i verste fall kan Ulbricht altså tilbringe resten av livet bak lås og slå.

Oppfølgeren til Silk Road ble også stengt, men så dukket det opp enda en versjon: Silk Road 3.0 skal nå være opp og gå »

Les også
Grunnleggeren av beryktet narkonettsted må sitte i fengsel resten av livet sitt
Les også
Grunnleggeren av beryktet narkonettsted dømt til livstid i fengsel
Les også
Internetts narkotikakonge dømt skyldig på alle punkter
Les også
18-åring arrestert for angrepet på PlayStation og Xbox i julen
Les også
I dag går 50 000 bitcoin på amerikansk politiauksjon
Les også
Narkonettstedet Silk Road er tilbake for tredje gang
Les også
FBI stengte «oppfølgeren» til beryktet narkonettsted
Les også
Silk Road-grunnleggeren kan sitte resten av livet i fengsel
Les også
Beryktet narkonettsted er tilbake
annonse