Til hovedinnhold

På den «skjulte» delen av Internett kan man kjøpe norske identiteter for 8000 kroner

Sikkerhetsselskap har utført omfattende granskning av «Deep Web».

Julinzy, scyther5/Shutterstock.com

I tillegg til det vanlige Internett som de fleste av oss bruker hver dag finnes det også en skjult del av Internett som ikke er tilgjengelig via vanlige søkemotorer. Her kan man gjennom anonymitetstjenester som Tor blant annet få tilgang til ulovlige substanser på nettmarkeder som Silk Road.

Nå har sikkerhetsselskapet Trend Micro utarbeidet en omfattende rapport om akkurat hva som skjuler seg på den såkalte «Deep Web»-delen av Internett, og der kom det frem at man blant annet kan «kjøpe» identitetspapirer, deriblant norske.

7700 kroner for norsk «identitetspakke»

Rapporten heter «Exploring the Deep Web» og er resultatet av over to års arbeid med å innhente og analysere informasjon og aktiviteter på den skjulte delen av Internett.

Identitetspapirer for ulike land, inkludert Norge, som man kan kjøpe på det «mørke» Internett. Klikk for større bilde. Foto: Trend Micro

Ikke overraskende avdekket arbeidet det allerede velkjente faktumet at ulovlige rusmidler finnes i overflod og er lett å anskaffe seg. Trend Micro gjorde imidlertid også andre overraskende oppdagelser, blant annet et omfattende tilbud av falske identiteter man kan kjøpe seg.

Selskapet oppdaget at man kan kjøpe både falske pass, identitetskort og førerkort, deriblant norske. For en «pakke» med norsk pass, førerkort og identitetskort må man ut med 850 euro, rundt 7700 norske kroner, på en av sidene Trend Micro var innom.

Cannabis mest omsatt

Bare passet må man betale 650 euro for, rundt 6000 kroner. Som Trend Micro peker på er det imidlertid høyst uvisst hvorvidt dokumentene faktisk kan brukes, noe man ikke kan avgjøre uten å gå til det skritt å selv kjøpe dem.

Av andre funn fant Trend Micro sider som tilbyr stjålne brukerkontoer til tjenester som for eksempel PayPal, samt en rekke tjenester som øker anonymiteten ved Bitcoin-transaksjoner. Selskapet oppdaget også at «Deep Web» i stor grad brukes til å skjule infrastrukturen til ondsinnet programvare, for eksempel «ransomware»-programmet CryptoLocker.

Trend Micro kan ellers rapportere at det mest omsatte, ulovlige rusmiddelet på den skjulte delen av Internett var cannabis. Reseptbelagte legemidler, deriblant antidepressiva, lå på andreplass, mens ecstasy var det tredje mest omsatte stoffet. For flere detaljer om hva Trend Micro fant kan du studere hele rapporten.

Vi har også tidligere tatt et dydykk i det «mørke» Internett: Der fant vi mange ting som fikk oss til å grøsse (Ekstra) »

(Kilde: Pressemelding)

annonse