Til hovedinnhold

Internetts narkotikakonge dømt skyldig på alle punkter

Silk Road-grunnleggeren risikerer livstid.

Freeross.org

Ross Ulbricht ble i går kveld dømt for å ha vært hovedpersonen bak det digitale narkotikaimperiet Silk Road, i en rettsal på Manhattan, New York.

Ross Ulbrich hadde syv tiltaler mot seg, blant annet for hvitvasking, narkotikaomsetning og en egen tiltale som normalt er forbeholdt kartelledere. Straffeutmålingen er ennå ikke på plass, men Ulbricht vil få minst 30 år i fengsel og maksimalt livstid bak lås og slå, skriver Wired.

Wired var tilstede i rettsalen, og forteller at Ulbricht advokater protesterte heftig gjennom hele rettsaken. De har allerede gjort det klart at kjennelsen skal ankes.

Overveldende bevis

Rettsaken mot Ross startet for en måned siden, og myndighetene som arresterte ham – FBI, DHS og IRS – har hele veien hatt et overveldende sett med bevis.

FBI arresterte nemlig Ulbricht for rundt halvannet år siden da han satt med laptopen din på et bibliotek i San Francisco. PC-en var logget inn på administratorkontoen til Silk Road, og FBI pågrep mannen mens fingrene hans fortsatt var på tastaturet. Den samme maskinen inneholdt både en dagbok og samtalelogger som omtalte hvordan Silk Road ble drevet.

I tillegg skal Ulbricht ha fortalt til romkameraten sin at han stod bak Silk Road, og romkameraten har vitnet i retten.

Ifølge aktoratet ble det omsatt for rundt 200 millioner dollar, over 1,5 milliarder kroner, i narkotiske stoffer på Silk Road i løpet av perioden mellom 2011 og oktober 2013, da nettstedet ble stengt. Av dette skal Ulbricht ha tjent rundt 140 millioner kroner i provisjon, penger som FBI har klart å spore opp og knytte til laptopen.

Ulbricht er for øvrig også mistenkt for å ha hyret leiemordere anonymt på Internett for å ta livet av opptil flere personer som skal ha truet nettstedet. Det skal ikke foreligge noen beviser for at disse drapene har funnet sted, og disse anklagene skal visstnok heller ikke behandles av retten i dette tilfellet, men skal likevel legges frem for juryen.

Mener selv han har blitt gjort til syndebukk

Ross Ulbricht selv har for øvrig bedyret sin uskyld helt fra starten. Ifølge Ulbrichts forsvarere startet han opprinnelig opp nettstedet kun som et eksperimentelt «frimarkeds-nettsted».

Senere skal han ha gått lei av prosjektet og overlevert det til andre aktører, og han hevder det er disse aktørene som gjorde Silk Road til det narkotikaimperiet det ble. Ulbricht mener han så har blitt lurt inn i en felle, og at all informasjonen på laptopen hans ble plassert der – muligens av en hacker.

Silk Road lå i Internetts mørkeste avkrok:
Vi dykket dypt ned, og det vi så fikk oss til å grøsse » (Ekstra)

annonse