Til hovedinnhold

Speedometeret gir svar

Får du de hastighetene du forventer å få på ditt mobile bredbånd?

Ved bestilling av et mobilt bredbåndsabonnement får du ofte oppgitt en ”teoretisk hastighet” som i praksis er uoppnåelig. Reell hastighet kan være så lav som 0,10 Mbit/s, men med vanlig 3G-dekning har du som regel 1-1,50 Mbit/s, avhengig av hvor bra dekningen er der du befinner deg. Det blir veldig vagt, men det er likevel forståelig at leverandørene ikke kan gi deg en bedre pekepinn på hastigheten. Både Telenor og NetCom har temmelig god 3G-dekning, samt turbo-3G på en del plasser, mens Ice.net med sin CDMA-teknologi i større grad når ut til grisgrendte strøk. Når du bruker internett på mobiltelefonen din, vil du kanskje også oppleve at hastigheten kan variere kraftig.

Med Mobilen.nos Speedometer kan du imidlertid selv måle hastigheten når du surfer på mobiltelefonen eller med ditt mobile bredbånd. Prøv Speedometeret her.

Siste 90 dager
Hver gang du tar Speedometer-testen med mobilen din eller PC-en din tilkoblet mobilt bredbånd, går din målte hastighet inn i gjennomsnittet til din leverandør. Resultatene fra de siste 90 dagene vises i statistikken. Med over 5 000 målinger den siste tiden, får vi følgende hastigheter for mobilt internett (både mobilt bredbånd og mobilsurfing) fra de norske tilbyderne:

AktørSnitthastighet (Kbit/s)Antall målinger
Telenor Mobil1 1621 574
LINK9302 558
NetCom Mobil7621 578

Som vi ser har flest Ice.net-brukere testet Speedometeret, men Telenor-brukerne opplever i gjennomsnitt de høyeste hastighetene. NetCom havner dårligst ut denne gangen med kun 762 Kbit/s i gjennomsnitt fordelt på 1 578 brukere. Vi minner om at målingene for øyeblikket gjelder per nettleverandør, ikke per operatør, og at eksempelvis Chess-kunder registreres sammen med NetCom og mobilsurferne til Talkmore sammen med Telenor. Det er dessuten naturlig å anta at mobilsurferne trekker ned gjennomsnittene til Telenor og NetCom.

(Artikkelen fortsettes.)

Slik måler du hastigheten
For å måle hastigheten på ditt mobile bredbånd, trykker du på knappen der det står Speedometer på forsiden av Mobilen.no. Bruker du nettleseren på din mobil, kan du taste inn http://www.teknofil.no/speedometer/ i adressefeltet. Din overføringshastighet blir oppgitt i kilobit per sekund.

Sitter du ved en PC som ikke er tilkoblet internett via mobilt bredbånd, kan du selvsagt også måle hastigheten på din linje. Vi anbefaler at du prøver vår nye og enda mer nøyaktige, Java-baserte versjon av Speedometeret.

Mer om
annonse