Hvordan velge riktig mobilt bredbånd
(Publisert 29.08.2009)
Det var spørsmålet en leser sendte til redaksjonen etter å ha lest artikkelen De beste tilbudene på mobilt bredbånd. Vi synes spørsmålet var meget bra, synes det rettferdiggjør en kort guide til hvordan du skal danne deg et bilde over eget dataforbruk.
Det kan nemlig være litt vanskelig dersom du ikke er eksisterende mobilt bredbåndskunde.
Ny kunde?
Har du et mobilt bredbåndsabonnement fra før, kan du ta kontakt med tilbyderen (kundeservice) og be om å få spesifisert hvor mange mega- eller gigabytes du har brukt den siste måneden. Har du et abonnement som lar deg surfe kvelder, netter og i helgen, bør du ta i betraktning hvorvidt du også har blitt belastet for bruk på dagtid. Har du betalt et betydelig beløp for surfing utenfor det allokerte tidsrommet, kan det nemlig lønne seg å bytte til et abonnement som ikke har tidsbegrensninger.
Som ny kunde må du imidlertid prøve å tenke over hvor ofte du skal bruke mobilt bredbånd, når på dagen, og hvilke oppgaver du som regel ønsker å bruke ditt mobile bredbånd til. Hvis du for eksempel tenker at du vil bruke det 2-3 ganger i uka, og først og fremst for å sjekke mail og nyheter, innebærer det et lavt forbruk, og du bør derfor velge en mindre datapakke som inkluderer x antall megabytes per måned, og en lav løpende datapris for overforbruk – for eksempel Telenor Av&Til, NetCom Litt Bruk eller Chess SurfKnight.
Alternativt kan du klare deg med ”bare” løpende datapriser og makspris per dag, men da bør du ha rimelig god kontroll på din egen bruk. På den andre siden, hvis du kommer til å bruke mobilt bredbånd hver dag, og til mer kapasitetskrevende oppgaver, lønner det seg å velge et abonnement hvor du kan surfe inntil 4-5 GB per måned til en fast månedspris. Hvis du bare kommer til å bruke mobilt bredbånd etter skole/jobb på hverdager og i helgene, kan imidlertid et abonnement som Kveld&Helg, NetCom Fritid, eller Chess Fritid være et bedre alternativ. Disse abonnementene kom best ut i vår ovennevnte prissammenligning.
(Artikkelen fortsettes.)
Hvorfor ikke makspris per dag?
En forumdeltaker påpekte at for noen kunne det være et vel så godt alternativ å bruke mobilen som modem, og basere bruken på en makspris per dag. Fordelen blir jo da at du ikke må betale en fast månedspris per måned for å ta i bruk mobilt bredbånd, og slipper samtidig bindingstid. Etter våre beregninger er dette imidlertid kun lønnsomt for de som vil bruke tjenesten svært sjeldent, eller som kanskje ikke vil bruke tjenesten i det hele tatt i løpet av en måned eller to i løpet av året.
Poenget er å finne et tilbud som er tilpasset bruken. Forumdeltakeren viste til NetComs makspris på 9 kroner per dag for gjeldende abonnement, med en grense på 200 MB for hastighetsbegrensning. Velger du i stedet NetComs Litt Bruk-abonnement (100MB/49 kroner per måned), betaler du 1,25 kr per MB for overforbruk, men du får samtidig hevet "strupegrensen" til 1 GB per måned - i stedet for magre 200 MB. Har du brukt opp dine 200 MB den første uka i måneden, kan vi forsikre om at det ikke er morsomt å surfe med begrenset hastighet resten av måneden.
Makspris-løsningen kan imidlertid være et alternativ for de som bruker mobilt bredbånd svært sjelden og til oppgaver som ikke er særlig kapasitetskrevende. Bruker du mobilt bredbånd sjeldent, og utelukkende til å sjekke mail og lese nyheter, vil 100 MB – altså til 49 kroner per måned – som regel være en tilstrekkelig mengde megabytes. I så fall blir seks dagers surfing i løpet av en måned med en makspris på 9 kroner et dyrere alternativ. Alle har riktignok forskjellige bruksmønstre, og derfor er det så viktig å danne seg et bilde av hvordan type bruker man er, før man bestemmer seg for et mobilt bredbåndstilbud. Har du tegnet et abonnement hos en mobilt bredbåndsleverandør, bør det imidlertid ikke by på problemer å bytte til et abonnement som er beregnet på en lavere eller høyere bruk – så lenge du ikke vil bytte leverandør.
Flere glimrende spørsmål om valg av mobilt bredbåndsabonnement kan rettes via mail eller i kommentarfeltet nedenfor.