Til hovedinnhold

Pass på i storbyen

(Publisert 18.09.2009)
Det er definitivt høst, og mange av dem som har spart opp ferie fra sommerferien benytter anledningen til å reise på en helgetur til en europeisk storby. Noen har nok også tid og penger til å ta en kort ferie i en verdensmetropol – kun en dags flyreise unna. Selv om flyprisene er på et langt lavere nivå enn i sommer, kan vi dessverre ikke si det samme om prisene for å bruke ditt norske abonnement i utlandet.

Vi har plukket ut et par populære storbyer og funnet frem priseksempler på ringepriser og datatrafikk.

Ikke norskepriser
Det er imperativt at du ikke tror du betaler det samme for å bruke mobilen i utlandet som i Norge. Selv om din norske operatør kan ha svært lav pris per minutt eller per SMS innenlands, gjelder altså ikke de samme prisene når du reiser på storbyferie. Faktisk hender det at de norske billigoperatørene får til dårligere avtaler med utenlandske operatører enn de største norske, og da er det du som betaler dyrt for nettopp det. EU-kommisjonen har regulert markedet og satt noen pristak på enkelte ting, noe som har forbedret situasjonen, men det er fortsatt et godt stykke igjen før du kan bruke mobilen bekymringsfritt i utlandet.

Du betaler ingenting for mottak av SMS når du er i utlandet, men du betaler for samtalemottak. Årsaken til det, er at din norske operatør skal få dekket sine såkalte roamingkostnader; de har avtaler med utenlandske operatører om å la deg som norsk mobilabonnent bruke deres mobilnett, og det må du betale dyrt for slik sitasjonen er i dag. Det er derfor viktig å sjekke hvilke(n) operatør(er) din norske operatør samarbeider med i det landet du skal til før du pakker kofferten.

Norden – åtte ganger dyrere SMS
Skal du for eksempel reise til Stockholm, København eller Helsingfors, skulle du kanskje tro at det ikke kostet så veldig mye mer å bruke mobilen enn i Norge. Faktum er imidlertid at du som Telenor-kunde betaler 3,59 kroner per minutt, og som NetCom-kunde 3,34 kroner per minutt, for å ringe hjem til Norge fra disse storbyene i Norden. Å sende en SMS koster dessuten 3,99 kroner per stykk hos både NetCom og Telenor. Hvis vi antar at snittprisen per SMS mellom norske abonnenter er cirka 50 øre, blir prisen altså åttedoblet så fort du krysser grensen til ett av nabolandene.

Tele2 har lik pris i Sverige og Norge med enkelte abonnement, men i København må du for eksempel betale 3,49 kroner per minutt for å ringe til Norge, samt 3,69 kroner per SMS. For Chess gjelder 3,49 kroner per minutt, og 3,75 kroner per SMS i Helsingfors. De norske operatørene har som hovedregel samme priser i Norden, og dette bør du sjekke i forkant av ferien i en nordisk storby.

(Artikkelen fortsettes.)
 

I Paris på weekendtur
Den franske hovedstaden er et svært populært reisemål nå på høsten. Men, jo lenger vekk du kommer Norge, desto dyrere blir det å bruke mobilen. I Frankrike – og øvrige EU eller EØS-land – tar for eksempel Telenor 4,71 kroner per minutt for samtaler til Norge, NetCom tar 3,99 for sending av SMS, Tele2 tar 2,08 kroner per minutt for mottak av samtaler, og Chess tar 29 kroner per megabyte data (billigste alternativ). I Paris betaler One Call-kunder eksempelvis 3,96 kroner per minutt til Norge, Talkmore har samme priser som Telenor, og Ludo Mobil tar 4,64 kroner per minutt for å ringe hjem til Norge.

Det er altså snakk om andre boller – eller croissanter – når du er i Frankrike, sammenlignet med i Norge. Prisene i Milano, London, Barcelona, München, Praha eller Amsterdam er for så vidt de samme – eller på samme nivå – som i Paris.

(Artikkelen fortsettes.)
 

New York, New York
Tar du turen over Atlanteren for å besøke New York, er neppe mobilkostnadene det første du har i tankene når du for eksempel spaserer i Central Park. Likevel er det utenfor EUs grenser at det virkelig kan bli svindyrt. Ofte gjelder ulike priser for forskjellige tider av døgnet, og her er det særdeles viktig at du bruker mobilnettet til din norske operatørs amerikanske samarbeidspartner. Med Telenor kan det blant annet koste 20,38 kroner per minutt i mobilnettet til AT&T på dagtid, men hvis du velger Nextel koster det ”kun” 15,54 kroner per minutt – samme tid på døgnet. Som du ser er det uansett vanvittig dyrt å bruke mobilen med norsk abonnement i USA.

Det som virkelig er dyrt, er imidlertid datatrafikk i USA. Som NetCom-abonnent betaler du i beste fall 30 kroner per MB med T-Mobile, men hele 125 kroner per MB dersom du velger mobilnettet til AT&T eller Cincinnati Bell. Samme trend gjelder hos de øvrige operatørene. Også de øvrige prisene varierer kraftig; Tele2-kunder betaler for eksempel 4,66 kroner per minutt i samtalemottak via mobilnettet til NII Holdings, mens det koster 9,24 kroner via AT&Ts mobilnett. Du bør derfor egentlig unngå for en hver pris å bruke det norske mobilabonnementet på storbyferie i New York – eller USA for øvrig –, men du bør i alle fall sjekke med din norske operatør hvilken operatør som gir deg de minst ugunstige prisene. Det samme gjelder øvrige land som ligger utenfor Europas grenser.

Slik sjekker du
Som nevnt har din operatør har ulike avtaler med utenlandske operatører, og det er derfor viktig at du velger mobilnettet til en operatør som din norske operatør har et samarbeid med. I verste fall kan du ende opp med å betale dobbelt så mye for mobilbruken din i utlandet, og den er dyr nok fra før. Den enkleste måten å sjekke dette på er å gå inn på nettsidene til din operatør, og søke frem utenlandsprisene for det landet du skal på ferie til. Merk at blant andre Telenor og NetCom har spesielt ugunstige priser i utenfor EU/EØS dersom du nyter godt av deres mest gunstige abonnementer i Norge, så det kan altså være forskjellige priser – eller en ekstra avgift – dersom du har et av enkelte utvalgte abonnement.

Alternativt kan du ringe kundeservice og spørre om de aktuelle prisene, men sjekker du på nett, kan du for eksempel skrive ut siden og ta med deg utskriften på ferie. Da kan du se hvilket mobilnett du bør velge, og samtidig får du en viss idé om de gjeldende ringeprisene. Her sjekker du utenlandsprisene til din operatør:

Telenorhttp://www.telenor.no/privat/m...

NetComhttps://netcom.no/priser/mobil...

Tele2http://www.tele2.no/mobil/mobi...

Chesshttps://www.chess.no/abonnemen... (velg ditt abonnement, deretter priser i utlandet).

One Callhttp://www.onecall.no/index.php?content=price2&product=mobile

Talkmorehttps://www.talkmore.no/priser...

Lebara - http://lebara.no/mobil/priser/...

Network Norwayhttp://www.networknorway.no/ca...

Har du en annen operatør, finner du som regel utenlandsprisene under ”priser” eller ”abonnement”.

(Artikkelen fortsettes.)

Slik velger du mobilnett manuelt
Når du ankommer storbyen du har valgt som reisemål, bør du gjøre følgende før du tar i bruk mobiltelefonen din: bytt til det mobilnettet som drives av den operatøren som din norske operatør har en avtale med. Vi antar at du nå sjekker dette før avreise, men noen operatører sender automatisk ut en SMS med gjeldende priser og anbefalt mobilnett når du skrur på mobilen.

Det varierer fra operativsystem til operativsystem hvordan du velger mobilnett manuelt, men det bør være en relativt enkel prosedyre i alle tilfeller. Som regel må du inn på ”innstillinger”, og så videre til ”nettverk” eller noe i den dur. Her kan mobilnett velges manuelt – en steg- for steg oppskrift for utvalgte operativsystem finner du her.

Sunn fornuft
Du vet fra før, eller forhåpentligvis hvert fall nå, at det er dyrere å bruke mobilen i utlandet enn i Norge. Ganske mye dyrere, faktisk. Med en liten dose sunn fornuft, kan du derfor lett unngå å komme hjem til Norge med en sjokkregning på flere tusen kroner i bagasjen. Våre tanker går til den svenske kvinnen som hadde lastet ned en rekke episoder av en TV-serie via mobilt bredbånd med ”fri bruk”, og endte opp med en gigantisk regning hos Telenor i Sverige. Datatrafikk – på mobilen, men også særlig på mobilt bredbånd – er skrekkelig dyrt utenfor norske grenser.

Ellers bør storbyferien bestå av avslapning, kultur, aktiviteter og god mat – ikke nødvendigvis normal bruk av mobilen. Og husk at å sende en MMS – en bildemelding – koster nesten like mye som et postkort. Velg derfor mottakerne – dine venner, familiemedlemmer og bekjente – med samme omhu.

Mer om
annonse