Til hovedinnhold

Mobilen som sportsradar

Det er åpenbart ingen økonomisk krise i Nokia, der de fremdeles har råd til å la godt betalte ingeniører sysle med oppgaver som å utvikle en hastighetsmåler for fotball. Men nå er den altså her, sportsradaren som måler hvor god fart du får på lærkula.

Kontrollerte forsøk

Men tro ikke at du kan ta telefonen med på fotballkamp for å sjekke tilstanden på godfoten til favorittspissen din. For at hastigheten skal kunne måles må telefonen vite hvor langt det er fra ballen til målet den skal treffe. Dessuten må målet være en vegg som gir fra seg en lyd. Med andre ord må du stille opp ballen, målet og mobiltelefonen din før skuddet kommer.

Telefonen registrerer smellet når foten treffer ballen, og smellet som angir at ballen treffer sitt mål. Når tiden mellom de to smellene måles og telefonen vet hva skuddavstanden er, så er det en smal sak å regne ut snittfarten.

Toppfart

Men Nokia hevder de måler toppfarten, noe som krever noe mer regneferdighet enn å kunne dele meter på sekunder. – Vi har kontrollmålt med dopplerradar, og kommet frem til en algoritme som angir topphastighet, sier Nokias testskytter og direktør for forskning og utvikling (R&D), Tomi Salmi til mobilen.no. Det er grunnen til at du må legge inn om du skyter en fotball eller smeller av gårde en golfball, sier han.

Og Salmi og hans kumpaner i R&D blir ikke arbeidsledige med det første. Nå skal de nemlig videreutvikle sportsradaren med en egen baseball-funksjon.

Mer om
annonse