Til hovedinnhold

Mobilt bredbånd - fare på ferde?

Vi fikk en mail av en leser som skrev følgende:

- Jeg savner opplysninger om hvilket sikkerhetsnivå som følger med mobilt bredbånd. Slipper en å tenke på brannmur og kjøp av virusprogrammer mv.?

Et meget godt spørsmål, ettersom vi ikke har hatt fokus på sikkerhet i forbindelse med bruk av mobilt bredbånd tidligere. Vi spurte derfor hva de største leverandørene av mobilt bredbånd hadde å si om saken.

Ice.net: - Ingen forskjell
Vi spurte Ice.nets ferske Norgessjef om hvor god sikkerheten var på mobilt bredbånd sammenlignet med fastnettsbredbånd.

- Det er i utgangspunktet ingen forskjell på sikkerheten ved tilgang til internett via mobilt bredbånd og fastnett, sier Eivind Helgaker i Ice.net til Mobilen.no.

Er det etter din oppfatning noen sikkerhetsmessige fordeler ved å velge Ice.net (CDMA) fremfor en 3G-leverandør?

- Ice.net kjører all trafikk gjennom en stor Firewall hvor vi forsøker å blokkere virusangrepene ute fra nettet til enhver tid. Det er vel stort sett på linje med de fleste øvrige store 3G-leverandører, svarer han.

(Artikkelen fortsettes.)

Bør ha antivirus og Firewall
Helgaker sier videre at man bør ta samme forbehold ved bruk av mobilt bredbånd som med fastnett, og anbefaler å ha både antivirus og Firewall på PC-en. Han hevder at de fleste av kundene allerede har dette, og de tilbyr derfor ikke egne sikkerhetsløsninger til sine privatkunder. For bedrifter med særskilte sikkerhetskrav, kan imidlertid Ice.net levere en enda sikrere løsning.

- Store kunder med spesielle sikkerhetsbehov vil kunne tilbys dedikerte lukkede nett med autentisering både på tjeneste og utstyrsnivå, sier Helgaker.

- Rent teoretisk kan man vel hevde at CDMA-teknologien til Ice.net er den sikreste teknologien i forhold til trusler om at andre skal kunne avlytte radiogrensesnittet. Praktisk er vel allikevel dette underordnet for den vanlige forbruker, avslutter den nye Ice.net-sjefen.

Telenor: - Antivirus inkludert
Er du mobilt bredbåndskunde hos Telenor får du Norton Internet Security inkludert i prisen. Ifølge informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor er det ingenting som skulle tilsi at du er mer utsatt for virus eller hacking dersom du er tilkoblet internett via mobilt bredbånd.

- Mobilnettet er kryptert fra håndsett og til våre systemer. Dette sammen med Norton Internet Security gjør mobilnettet svært sikkert; Sikkert nok til at bankene for eksempel har godkjent bruk av BankID og betaling med mobilen, sier Meling til Mobilen.no.

- Norton Internett Security 2009 er inkludert i prisen på mobilt bredbånd (fra Telenor). Det er regnet som det beste sikkerhetsprogrammet på markedet og har vunnet flere prestisjetunge priser i år. Dette kan lastes ned fra våre websider. Et tips er at man skriver ut brukerveiledning og følger den når man laster ned Norton Internet Security, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)

- Sikker nok med NIS
Meling påpeker at Telenor er den eneste tilbyderen av mobilt bredbånd som per i dag inkluderer Norton Internet Security (NIS) i prisen. Han opplyser også om at dersom du har flere PC-er, kan du abonnere på Norton 360 (en annen sikkerhetspakke fra Norton) til 29 kroner per måned.

Bør man ta ekstra forbehold med tanke på sikkerhet, dersom man bruker internett via mobilt bredbånd?

- Last ned Norton Internet Security så vil man være sikker. Merk at man ikke kan ha to ulike sikkerhetsprodukter på samme PC, så hvis man har en løsning fra før, bør man benytte denne – eller avinstallere denne før man installerer NIS, avslutter Meling.

Sikkerhetstips fra NetCom
Det er tilsynelatende stor enighet blant leverandørene av mobilt bredbånd at dette er en sikker løsning. Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom hevder i alle fall at sikkerheten ”nettverksmessig sett” skal være like bra som på fastnettsbredbånd – i likhet med Ice.net og Telenor.

- Det man bør være oppmerksom på er at det er mulig å kjøpe innholdstjenester på samme måte som på et vanlig mobilabonnement. Det er derfor viktig at man er forsiktig med å låne bort sitt mobile bredbånd til uvedkommende. Det er forøvrig mulig å sette en sperre som hindrer mulighet å kjøpe innholdstjenester dersom man ønsker det, sier Vederhus til Mobilen.no.

- Vi vil også oppfordre kundene til å ha PIN-kodesjekk aktiv. Da hindrer du at uvedkommende misbruker ditt mobile bredbånd dersom du mister eller blir fra stjålet ditt mobile bredbånd, sier han videre.

(Artikkelen fortsettes.)

Antivirus ikke inkludert
I motsetning til Telenor, tilbyr for øyeblikket ikke NetCom sikkerhetssoftware til sine kunder. Vederhus antyder likevel at de vil komme med et slikt tilbud etter hvert.

- Per i dag tilbyr ikke NetCom antivirus eller brannmur. Men vi vurderer for tiden løsninger, eller tilsvarende løsninger, for dette, avslutter Vederhus.

Ufarlig mobilt bredbånd
Vi sendte også en henvendelse til vår finske kontakt i F-Secure - en av Nortons konkurrenter – og spurte om sikkerhet ved bruk av mobilt bredbånd, men har foreløpig ikke fått svar. Det fremkommer likevel av svarene til Ice.net, Telenor og NetCom at det ikke er særskilte sikkerhetstrusler forbundet med å surfe på internett via mobilt bredbånd.

Du bør altså ha installert en form for antivirus på PC-en du skal bruke med mobilt bredbånd – eller som du skal surfe på internett med, generelt – og det skader neppe med en Firewall av noe slag heller. Noen nye PC-er levers med slik programvare. På vår søsterside Teknofil.no finner du 10 gode tips til sikrere databruk og flere artikler som omhandler sikkerhet når du surfer på nettet.
 

Mer om
annonse