Til hovedinnhold

Nokia lager det første proffe videokameraet for virtuell virkelighet

Dette er Nokia OZO.

Nokia

En hverdag med virtuell virkelighet (VR) kommer tilsynelatende stadig nærmere, og det er ikke rent få som jobber for dette. Både Google, Sony, Microsoft, Valve/HTC, Samsung og Facebook jobber med ulike VR-briller, og det kan se ut til at Apple gjør det samme.

I forrige uke kunne vi melde at rykter ville ha det til at også den tidligere mobilkjempen Nokia vil satse på VR. Og det har vist seg å stemme; nå har de lettet på sløret, men hvis du trodde det var enda en VR-brille tok du feil. I stedet har Nokia laget det som skal være det første profesjonelle videokameraet beregnet for å lage VR-film.

Nokia OZO: VR i sanntid

Det ser ut som en skummel blanding av Lukes flyvende treningsball fra Star Wars, og en av Tomlingene fra Drømmehagen. Foto: Nokia

OZO skal ifølge Nokias pressemelding være det første kommersielt tilgjengelige VR-kameraet som er designet og bygget for å produsere profesjonelt innhold.

OZO ser ut til å være omtrent på størrelse med en håndball, og består av åtte kameraer som sammen med åtte mikrofoner skal gi en 360º sanseopplevelse for både hørsel og syn. Vi sier at OZO består av åtte kameraer for enkelhets skyld, men hvorvidt dette er ett kamera med åtte objektiver og bildebrikker, eller 16 kameraer med én felles opptaksenhet blir et definisjonsspørsmål.

Nokia er sparsomme med informasjon i pressemeldingen, men det amerikanske nettstedet The Verge var til stede da Nokia viste frem OZO for filmindustrien i Los Angeles. Et av de store salgspunktene til OZO er at der man tidligere måtte vente på at en datamaskin skulle «sy» de ulike videostrømmene sammen til ett 360º bilde, skal vi med OZO kunne se innholdet med et par VR-briller, mens det tas opp. Kameraet skal også kunne spille ut visningsversjoner av opptak i lav oppløsning, på bare få minutter.

I pressebildene Nokia har lagt ut, og den litt intetsigende (om enn pene) YouTube-videoen, skjuler Nokia så godt de kan det litt mindre pene håndtaket som stikker ut på baksiden/undersiden av kameraet. Ut fra det lille vi kan av kanpper og brytere i vidoen, ser det ut til at det er gjort så enkelt som mulig, så det kan være at man er avhengig av å gjøre en del innstillinger via en datamaskin eller en smarttelefon.

Første i en rekke

Etter at Microsoft kjøpte opp Nokias mobilavdeling i fjor, har det vært spekulert mye i hva den tidligere mobilmarkedslederen skulle finne på videre. Det gikk rykter om nye telefoner, men da sa Nokia at de ikke hadde noen planer om noe slikt. Men så har de visst ombestemt seg. Og nå ser det altså ut til at VR blir et nytt satningsområde.

Les også: Nokia er herlig arrogante »

Nokia OZO skal nemlig være det første produktet i en større serie i en «planlagt portefølje av digitale medialøsninger» fra Nokia. I en uttalelse i pressemeldingen sier sjef for Nokia Technologies, Ramzi Haidamus, at de gleder seg over å introdusere en helt ny kategori av opptaks- og avspillingsløsninger for VR.

Ramzi Haidamus, sjef for Nokia Technologies. Foto: Nokia

– Nokia har som mål å drive frem den neste bølgen av VR-inovasjon, ved å gi profesjonelle brukere sterke verktøy, slik at de kan skape utrolig innhold for mennesker over hele kloden. Vi tror at opplevelser med virtuell virkelighet snart kommer til å forsterke måten vi kommuniserer med hverandre på, opplever historier, underholdning, store hendelser og hverandre, og med OZO planlegger vi å være i sentrum av dette, sier Haidamus.

Nokia har ikke bestemt hva OZO skal koste ennå, men har sagt at det vil være tilgjengelig for kjøp i slutten av 2015.

Vi har prøvekjørt Nokias nye nettbrett N1, sjekk vår sniktitt her »

(Kilder: Nokia, The Verge)

annonse