Til hovedinnhold

– Nokia er herlig arrogante

Nokia N1 likner på en iPad, og kommer midt i Nokias «karanteneperiode»

Nokia, Shutterstock
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

I dag lanserte Nokia et Android-produkt. Finske Nokia. Du vet, de som for kort tid siden solgte mobildivisjonen sin til Microsoft. De samme som i utgangspunktet nektet å satse på Android, den gangen mellomfornøyde kjøpere stod i kø og innerst inne kanskje ønsket seg et Android-produkt med Nokia-logoen på.

Android-produktet det er snakk om er Nokia N1, et nettbrett på 7,9 tommer. Med design som minner sterkt om Apples iPad Mini. Vi snakker fortsatt om selskapet som egentlig ikke har lov til å satse på smarttelefoner før 2016 er utløpt.

Vi synes dette er svært spennende.

Her kan du lese mer om nettbrettet Nokia akkurat lanserte.

Slik ser Nokias nye N1 ut. På innsiden er det helt annerledes på alle vis, men på utsiden likner det mye på Apples iPad Mini.Foto: Nokia

Først med ny innmat fra Intel

Hva gjør man når man ikke får lov til å produsere smarttelefoner? Man legger seg naturligvis en tomme eller to over de største telefonene på markedet. Man sier heller ikke så mye om hvorvidt en variant med SIM-kort vil komme ved lansering. Voila! Ikke en smarttelefon. Definitivt et nettbrett. Så det så.

Ved siden av å slett ikke være en smarttelefon, kan Nokia N1 skilte med å ha Intels nyeste og kraftigste Atom-brikke. Den har også en drøss smarte funksjoner i menysystemet Z Launcher, som Nokia naturligvis viser frem først og fremst på smarttelefoner. Har vi nevnt at Nokia N1 ikke er en smarttelefon, ennå? Greit.

Vi tror heller ikke Nokia N1 er en iPad. Like fullt deler de to produktene fødestue, hos Foxconn i Kina, der den også skal selges. I første omgang. Den er først ut av Android-brettene – de vi vet om iallfall – som lanseres med en ladekontakt som virker uansett hvilken vei du snur den. Høres det kjent ut? For ordens skyld; dette er ikke Apples Lightning-kabel. Det er selvsagt en Micro-USB-plugg av den nye Type-C-varianten.

Mange feilsteg, men ...

Nokias N1 har mye til felles med Apples minste nettbrett.Foto: Nokia

Ok, jeg gir meg. Jeg har alltid hatt sansen for Nokia, og klødd meg litt i hodet for hvert feilsteg de har gjort i etterkant av Apples første iPhone-lansering. En del av dem har vært skremmende opplagte. iPhone var heller ikke startskuddet for feilskjær, fra et selskap som i lange tider nektet å lage klapptelefoner, og som skrinla tidlige forsøk på nettbrett, for å nevne noe.

Samtidig har de tidvis vært helt i toppen på opplevd byggekvalitet, og på mobilkamerafronten har de vært helt uslåelige. Det er de strengt tatt fortsatt, med Nokia Lumia 1020 som nå er mer enn ett år gammel. Produktet ble utviklet av Nokia, men i den grad det stadig selges er det Microsoft som står for den biten.

Nokia N1 ser ikke umiddelbart ut som et feilsteg. Men, det må nevnes at de store produsentene av nettbrett nå opplever stagnerende salg. Analytikerne peker på at vi har stadig større telefoner, og at nettbrett holder lenger enn telefoner før de blir skiftet ut. Produsentene konkurrerer med seg selv, i et marked som kanskje allerede er mettet.

Slik ser Apples iPad Mini ut fra bunnen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Er Apple på vei ut av slagmarken?

Apples iPad Mini fikk en helt marginal oppgradering ved siste korsvei. En Touch ID-sensor var alt Apple kostet på seg for sitt minste nettbrett, mens iPad Air 2 fikk en mengde nyheter. I etterkant diskuterer analytikere om dette var et bevisst valg med tanke på markedet, eller hensynet til iPhone 6 Plus-salget. Noen av dem hevder at Apple er i ferd med å kutte ut denne størrelsen fra utvalget sitt.

At markedet for nettbrett kan være i ferd med å bli mettet er én ting. Noe annet er det å lage et nettbrett som ser ut som det er snytt ut av nesa på Jony Ive, allerede før Apple har holdt en offisiell begravelse for iPad Mini. Cupertino-kameratene i Apple er allerede kjent for å omtale alle rektangulære skjermer som iPad-kopier. Det er vanskelig å ikke være spent på om dette blir advokatmat.

Vi kan heller ikke helt se for oss at Microsoft er kjempeglade for denne lanseringen. Avtalen mellom Nokia og Microsoft gir såvidt vi kan skjønne Nokia retten til å lage et slikt produkt, men med hybridprodukter i øst og vest er skillelinjene langt mer uklare enn de er i Robin Thickes forhenværende ekteskap. Du vet, han som ble kost med av Miley Cyrus under et MTV-show for en tid tilbake.

Hva er et nettbrett i 2014?

Er et nettbrett et nettbrett i 2014, når halvparten av dem kan ringes med? Vi vet ikke om N1 kommer med innebygget ringefunksjon. Men, med et abonnement på Microsofts (!) Skype Out, og appen som hører til, kan du ringe hvem som helst fra en Android-dings. Også uten SIM-kort.

Med Lumia 535 har Microsoft skrotet Nokia-logoen på sine smarttelefoner.Foto: Microsoft

Vi tviler på at dette blir advokatmat mellom Microsoft og Nokia, og amerikanerne vil kanskje ønske Nokia lykke til dersom de blir spurt. Samtidig forsøker de selv å finne formelen for å dytte ut nettbrett med Windows 8.1 på. En formel de ser ut til å være i ferd med å finne ut av for toppspesifiserte brett, i form av Surface 3 Pro. Samtidig er de på langt nær ferdige med denne jobben, siden vi vet at Windows 10 skal samle alle formfaktorene, både PC, mobil og nettbrett.

Men, et viktig skjær i sjøen for Nokia er at de neppe kan bevege seg noe særlig nærmere smarttelefonens breddegrader før vi skriver 2017. Det er to år til. Dersom de får til å selge N1 i tilstrekkelige mengder, og det er et stort spørsmål, skal det godt gjøres å holde på momentet i to år.

Finnene skal selge brettet i Kina i første omgang. Etter det vil salget utvides til andre markeder. Hvilke vet vi ikke ennå. Men, vi vet at prisen skal være rundt 1700 kroner før skatter og avgifter. Skal utrullingen gjøres i resten av verden er Nokia avhengige av både salgskanaler, hjelp til markedsføring av operatører og el-kjeder og en konkurransedyktig pris ut til sluttkundene.

Mange usikkerhetsmomenter

Det ser altså ut til å være fryktelig mange ukjente faktorer rundt Nokia N1. Men, selskapet opptrer med en herlig arroganse som nesten er uhørt. Det er vanskelig å ikke smile litt av et nettbrett som på overflaten er kliss likt en iPad Mini, og som lanseres midt i karanteneperioden for smarttelefoner. En karanteneperiode vi formoder eksisterer for at Microsoft ikke har så veldig lyst til å konkurrere med «seg selv» midt inne i en periode med forsøksvis opphenting av Google og Apple.

Det er umulig å vite om Nokia klarer å beholde den nye given på forbrukerelektronikk frem til 2017, når de endelig kan lansere en ren telefon i samme serie, hvis de vil. Inntil videre må vi nøye oss med å bivåne det som har potensial til å bli ett av de større bikkjeslagsmålene i sin sjanger. Fra første kvartal til neste år, konkurrerer de igjen med Microsoft, med et produkt som designmessig enkelt kunne båret eplelogo.

Dette kan bli både spennende og underholdende.

Hva tror du? Syng ut i forumtråden under, og les gjerne lanseringssaken som ligger her. Nokia har dessuten lagt ut en presentasjon av nettbrettet sitt her, og en presentasjon av det nye menysystemet som ligger her.

annonse