Til hovedinnhold

Nå staker Nokia ut kursen tilbake til mobilene

Svarer endelig noe mer enn nei, nei og nei på spekulasjonene.

Hadrian / Shutterstock.com

For et par år siden kjøpte Microsoft opp mobilavdelingen i finske Nokia. Oppkjøpet er siden ferdig, og Nokia-logoen har forsvunnet fra nye modeller i Lumia-serien. At det omtrent bare er avdelingen for kart (Here-tjenestene) og infrastruktur som står igjen av Nokia stagger overhodet ikke spekulasjonene om en gjeninntreden på mobilmarkedet.

Benektet mobilretur senest i april

En kan kanskje si at Nokia selv har vært medskyldig i disse spekulasjonene, ved at de allerede har sluppet nettbrettet N1 sammen med Foxconn i Kina. Men noen mobiltelefon er det ikke, og avtalen med Microsoft hindrer også selskapet i å lansere nye mobiltelefoner frem til slutten av neste år. Enn så lenge har selskapet vært svært hemmelighetsfulle rundt fremtidige produkter.

Les mer om Nokia N1 i sniktitten fra årets mobilmesse i Barcelona »

Senest i slutten av april i år gikk Nokia ut for å benekte at de hadde planer om å lage eller selge mobiltelefoner. Det kan det tenkes de fortsatt ikke har, om du ser svært strengt på det. I en ny bloggpost forklarer selskapet hva som foregår, og benytter seg av det folk flest kanskje best gjenkjenner som en forholdsstatus på Facebook; it's complicated - det er komplisert.

Selskapet beholder nemlig påstanden fra tiden rundt N1-lanseringen. Nokia skal selv verken produsere eller selge mobiltelefoner. Men å designe dem og å la den rette tredjepart få produsere dem, derimot, det skal være den riktige veien tilbake til mobilmarkedet ifølge posten.

Ser etter partner for produksjon og distribusjon

Ikke bare er det den riktige veien å gå, men Nokia oppsummerer sågar posten med at de skal se etter en partner som kan ta seg av «de tunge løftene» for dem. I tillegg passer de på å si at det tidligste tidspunktet for et nytt produkt i denne sjangeren vil være fjerde kvartal til neste år.

Konklusjonen er en litt rar blanding av én bastant påstand og et par viktige forbehold:

— Nokia vil ikke komme tilbake (i hvert fall ikke i telefonform) før den tid, avslutter posten.

Dette har naturligvis fått Internetts kollektive små grå til å jobbe overtid. Hvilken samarbeidspartner kan det være snakk om? En del nettsteder, deriblant phonearena.com, spekulerer i at selskapet som kan få gjøre den tunge løftingen heter Meizu. Årsaken til dette er todelt.

Meizu powered by Nokia?

Akkurat hva dette skal bety er foreløpig ukjent. Enkelte spekulerer i at det kan handle om en lansering allerede i morgen, mens andre tror det dreier seg om noe som skal skje i juli til neste år. Om Nokia i det hele tatt er involvert er uvisst. Foto: Meizu/Weibo

Tidligere i år har det nemlig gått rykter om at Nokia og Meizu allerede var i gang med et samarbeid der Nokia sto for designen og merkenavnet, mens Meizu bygget enheten. Dette ble benektet, men kort tid etter dukket det opp en litt merkelig plakat full av Meizu-merkenavn, ryktemodellen Lumia 1030 og avslutningen «Meizu powered by Nokia».

Etter at Nokia oppdaterte bloggen sin har Meizu vært raskt ute med å ønske selskapet velkommen tilbake. I tillegg postet selskapet det som ser ut som en representasjon av en gammel mobilskjerm med tallene 716 på og tallene 1110 på bunnen.

Kan være bare et menysystem

Det hele er svært så kryptisk, og koblingen mellom Nokia og Meizu virker ved første øyekast litt søkt. Kanskje spesielt siden rykteplakaten som dukket opp i mars ikke ser ut til å ha noen kjent avsender. Det bør også nevnes at en hvilken som helst mobilprodusent kan hevde seg «powered by Nokia» dersom de inkluderer Nokias menysystem kjent som Z-launcher.

Flere av de kinesiske mobilmerkene har allerede samarbeidet med alternative utviklermiljøer, slik som Cyanogenmod og Ubuntu/Canonical om menysystemene på telefonene.

Det sagt er det nokså vanskelig å ikke sende tanker i retning klassiske Nokia-enheter som 5110 og 3110 når man ser bildet Meizu har postet.

De tidligere Nokia-ansatte har ikke gått en blid fremtid imøte hos Microsoft, som har sagt opp flere tusen ansatte de siste månedene:
Forrige uke ble det klart at nye 8000 måtte bøte med jobbene sine »

(Kilder: Company.nokia.com, Phonearena.com 1, 2, Weibo)

annonse