Til hovedinnhold
SniktittNokia N1

Vi prøvekjører Nokias nye nettbrett – Nokia N1

Nokia får ikke lov av Microsoft til å produsere en smartmobil. Nettbrettet N1 er så nært den kan komme.

Nokia

Tek.no/Barcelona: Under Mobile World Congress denne uken, fikk vi endelig anledning til å se nærmere på Nokias første Android-enhet, kalt N1.

Sterk og lekker

Dette er et nettbrett med 7,9-tommer skjerm, og kropp i anodisert aluminium. Anodisering vil si at metallet forsterkes ved elektrisk oksidering for å øke det beskyttende oksidsjiktet.

I denne prosessen kan produsentene også sette farge på metallet. For Nokia N1s del betyr det bare at den kommer i en koksgrått, i tillegg til den ufargede varianten.

Spennende nyheter

Skjermen er svært skarp og god. Foto: Nokia

Det er flere ting som er spennende med dette brettet. En ting er at det står Nokia på det, og at det kan være et tegn på at Nokia vil gjøre som fabeldyret fugl Føniks og la mobildivisjonen gjenoppstå fra asken. Mer konkret er det at brettet er det første med den nye USB-kontakten der pluggen kan vendes begge veier (USB type C). I tillegg har den 4:3-format, og en skjermoppløsning på 2048x1536 punkter.

Både materialvalg og skjermformat får dette til å minne mye om iPad mini.

Nokia N1 minner en del om iPad mini. Slik ser den ut på baksiden. Foto: Nokia

Egen applikasjonsrampe

Vi tar også med at Nokia N1 kjører ren Android Lollipop, med unntak av at Nokia har utviklet sin egen applikasjonsrampe. Sistnevnte kalles Nokia Z Launcher, og gjør det svært enkelt å finne frem til apper og annet innhold på brettet. Du skribler en bokstav, og søket etter apper, kontakter, musikk eller annet innhold starter automatisk. Skiver du flere bokstaver blir søket mer nøyaktig.

Her er en video der vi blant annet demonstrerer hvordan Nokia Z Launcher fungerer:

Kameraspesifikasjoner sånn passe midt på treet

På fronten av brettet sitter et kamera som tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Kameraet på baksiden har en brikke med 8 megapiksler. Hvor godt kameraet er vet vi ikke før vi eventuelt får brettet til test.

Men det ser ut til at de mest avanserte mobilkameraene er noe av det Microsoft tok med seg da de kjøpte mobildivisjonen til Nokia.

SIM-versjon når tiden er inne

Oppkjøpet er også den direkte årsaken til at Nokia N1 ikke får SIM-kort. Den delen av Nokia som ikke havnet hos Microsoft kan ikke produsere smartmobiler før tidligst neste år, ifølge en avtale mellom de to selskapene.

Om et lite nettbrett med SIM-kort kan defineres som smartmobil er et definisjonsspørsmål, men Nokia er neppe villig til å risikere et søksmål fra det mektige IT-selskapet. Nokias representanter på Mobile World Congress smilte bare lurt, når vi spurte om det vil komme smarte Nokia-produkter med SIM-kort i så snart karantenetiden er omme.

Hva du må betale for Nokia N1 i Norge er ennå ikke klart. Klikk her for prisvarsel om du vil bli informert så snart prisen er satt.

Vi fikk prøve mange andre spennende produkter også på MWC i Barcelona:
På denne siden finner du alle sniktittene og nyhetene fra dingsemessen »

annonse