Nyhet

Nå kaster Microsoft seg inn i kampen om fremtiden

Project Hololens kan strø «hologrammer» rundt i stuen din.

De siste årene har vi sett stadig flere selskaper kaste seg inn i dansen om utvidet virkelighet og VR-briller. Alt fra teknobrillene Google Glass til fullverdige VR-briller som plasserer deg i en dataverden har dukket opp. Microsoft er ett av selskapene som så langt ikke har vist frem så mye på denne fronten. Etter kveldens avduking av Project Hololens er det ettertrykkelig slutt på den tiden.

Helt ny nettleser, og gratis oppgradering fra Windows 7 og Windows 8.1. Se alt som er nytt i Windows 10.

En mellomting mellom Oculus Rift og Google Glass

Hololens er et sett ganske store, og mørke briller. Men de sperrer deg ikke ut av virkeligheten rundt deg, slik tette VR-briller som Oculus Rift gjør. I stedet kan de legge elementer oppå omgivelsene dine. Microsoft kaller dette hologrammer, men konseptet er nok mer kjent som «utvidet virkelighet» eller «augmented reality». Størrelsesmessig plasserer de seg et sted midt mellom Oculus Rift og Google Glass.

Microsoft har lagt ut flere demonstrasjonsvideoer av hvordan Project Hololens skal fungere.

Slik ser selve Hololens-brillen ut. Den kontrolleres ved hjelp av stemmen og bevegelser. Foto: Microsoft / Skjermdump

Brillene skal kunne jobbe helt på egen hånd, og inkluderer sin egen maskinvare inkludert prosessor, grafikkløsning og det som skal være en egen prosessor som tar seg av visningen av selve hologrammene. Dingsbomsen kjører Windows 10, og demonstrasjoner av den ble vist frem samtidig med dagens presentasjon av forbrukerdelene av det nye operativsystemet.

Ifølge Microsoft skal dette være den neste PC-en. En av tingene Microsoft snakket om i dag var de nye universelle appene, som skal kunne kjøre på nettbrett, PC og mobiltelefon. Hololens-prosjektet er også inkludert her, og forutsatt at appene inkluderer informasjon om hvordan de kan brukes sammen med fysiske omgivelser, skal også de kunne kjøre på brillene.

Svært realistiske bilder

Nettstedet Wired har hatt en tidlig prøvekjøring av brillen, og melder at Microsoft har jobbet med brillene i hele sju år allerede. Med tanke på hvor mange selskaper som ikke får til å holde på teknohemmelighetene sine om dagen, er det nesten en bragd at Microsoft har klart å holde Hololens, eller kodenavnet Project Bamboo, unna ryktenes søkelys så lenge.

Teknologien i brillene skal ha en del til felles med den som er å finne i Kinect-løsningen som selskapet lenge har tilbudt sammen med Xbox-konsollene. Dermed har brillene skikkelig 3D-syn til databehandlingen, noe vi så langt ikke har støtt på i andre briller som prøver seg på liknende ting.

Under Wireds prøvetur fikk de blant annet prøve seg på en vandretur på Mars. Effekten av brillene på omgivelsene rundt dem skal ha vært så realistisk at det ble noen ustø, forsiktige skritt i starten.

Microsoft melder at brillene skal være på markedet i løpet av tiden de selger Windows 10. Hva prisen vil bli, eller akkurat når brillene dukker opp, er foreløpig usikkert.

Selv om Microsoft hevder at dette er fremtidens PC, er kanskje nyheten som påvirker flest av oss hvordan neste utgave av Windows vil bli. Gå til denne saken for å få vite alt om neste Windows-versjon.

(Kilder: theverge.com, gizmodo.com, wired.com)

Les også
Microsoft vil ha 25 000 kroner for disse, men Asus skal lage noe langt billigere
Les også
Microsofts HoloLens-briller koster 24 000 kroner - det vil Asus gjøre noe med
Les også
Slik skal Microsofts VR-briller brukes i verdensrommet
Les også
Dette kan du gjøre med Microsofts nye «hologram»-briller
Les også
Microsoft feirer 40 år – les brevet Bill Gates sendte til alle de ansatte
Les også
– Google Glass er på ingen måte dødt
Les også
Demonstrerte overvåking av pasienter med Xbox-teknologi
Les også
Nå kommer pornoen til Facebooks Oculus Rift
Les også
Windows 10 blir helt gratis – dette er hva du får
Les også
Skal Apple utfordre Oculus og Samsung?
Les også
– Derfor er Google Glass uinteressant
Les også
Den endelige versjonen av Oculus er kun måneder unna
Les også
Sony lager briller som kan «bøye» omgivelsene
Les også
Samsung får hjelp av Oculus å lage VR-briller
annonse