Til hovedinnhold

Nå kaster Microsoft seg inn i kampen om fremtiden

Project Hololens kan strø «hologrammer» rundt i stuen din.

Microsoft / Skjermdump

De siste årene har vi sett stadig flere selskaper kaste seg inn i dansen om utvidet virkelighet og VR-briller. Alt fra teknobrillene Google Glass til fullverdige VR-briller som plasserer deg i en dataverden har dukket opp. Microsoft er ett av selskapene som så langt ikke har vist frem så mye på denne fronten. Etter kveldens avduking av Project Hololens er det ettertrykkelig slutt på den tiden.

Helt ny nettleser, og gratis oppgradering fra Windows 7 og Windows 8.1. Se alt som er nytt i Windows 10.

En mellomting mellom Oculus Rift og Google Glass

Hololens er et sett ganske store, og mørke briller. Men de sperrer deg ikke ut av virkeligheten rundt deg, slik tette VR-briller som Oculus Rift gjør. I stedet kan de legge elementer oppå omgivelsene dine. Microsoft kaller dette hologrammer, men konseptet er nok mer kjent som «utvidet virkelighet» eller «augmented reality». Størrelsesmessig plasserer de seg et sted midt mellom Oculus Rift og Google Glass.

Microsoft har lagt ut flere demonstrasjonsvideoer av hvordan Project Hololens skal fungere.

Slik ser selve Hololens-brillen ut. Den kontrolleres ved hjelp av stemmen og bevegelser. Foto: Microsoft / Skjermdump

Brillene skal kunne jobbe helt på egen hånd, og inkluderer sin egen maskinvare inkludert prosessor, grafikkløsning og det som skal være en egen prosessor som tar seg av visningen av selve hologrammene. Dingsbomsen kjører Windows 10, og demonstrasjoner av den ble vist frem samtidig med dagens presentasjon av forbrukerdelene av det nye operativsystemet.

Ifølge Microsoft skal dette være den neste PC-en. En av tingene Microsoft snakket om i dag var de nye universelle appene, som skal kunne kjøre på nettbrett, PC og mobiltelefon. Hololens-prosjektet er også inkludert her, og forutsatt at appene inkluderer informasjon om hvordan de kan brukes sammen med fysiske omgivelser, skal også de kunne kjøre på brillene.

Svært realistiske bilder

Nettstedet Wired har hatt en tidlig prøvekjøring av brillen, og melder at Microsoft har jobbet med brillene i hele sju år allerede. Med tanke på hvor mange selskaper som ikke får til å holde på teknohemmelighetene sine om dagen, er det nesten en bragd at Microsoft har klart å holde Hololens, eller kodenavnet Project Bamboo, unna ryktenes søkelys så lenge.

Teknologien i brillene skal ha en del til felles med den som er å finne i Kinect-løsningen som selskapet lenge har tilbudt sammen med Xbox-konsollene. Dermed har brillene skikkelig 3D-syn til databehandlingen, noe vi så langt ikke har støtt på i andre briller som prøver seg på liknende ting.

Under Wireds prøvetur fikk de blant annet prøve seg på en vandretur på Mars. Effekten av brillene på omgivelsene rundt dem skal ha vært så realistisk at det ble noen ustø, forsiktige skritt i starten.

Microsoft melder at brillene skal være på markedet i løpet av tiden de selger Windows 10. Hva prisen vil bli, eller akkurat når brillene dukker opp, er foreløpig usikkert.

Selv om Microsoft hevder at dette er fremtidens PC, er kanskje nyheten som påvirker flest av oss hvordan neste utgave av Windows vil bli. Gå til denne saken for å få vite alt om neste Windows-versjon.

(Kilder: theverge.com, gizmodo.com, wired.com)

annonse