Til hovedinnhold

Topphemmelig overvåknings-skandale avslørt

– USA kan lese all e-post og titte inn på videosamtaler.

NSA, Wikimedia

Et topphemmelig dokument som ble lekket til den britiske avisen The Guardian, viser at amerikanske myndigheter gjennom flere år har hatt direkte tilgang til serverne til en rekke internasjonalt aktive selskaper, inkludert Google, Facebook, Microsoft, Skype og Apple.

Tilgangen skal innebære at etterretningstjenestene i landet siden 2007 har hatt mulighet til å følge med på alt brukerne benytter disse selskapenes tjenester til i sanntid. Det inkluderer tilgang til alle lagrede data, så vel som å følge med på direkte kommunikasjon.

Brukes kun utenfor USA

Overvåkningen skal rette seg mot ikke-amerikanere.

BBC har vært i kontakt med den amerikanske spionsjefen Jamer Clapper. Han hevder at den lekkede rapporten inneholder «en rekke unøyaktigheter», men innrømmer at amerikanske myndigheter henter inn kommunikasjon fra internettselskaper.

Clapper forsvarer imidlertid PRISM, som overvåkningsprogrammet heter, med at det ikke retter seg mot amerikanske borgere.

– Det kan ikke brukes med overlegg mot noen amerikanske statsborgere, andre amerikanske personer, eller noen som befinner seg innenfor USA, forteller han til BBC.

I en skjermdump fra det lekkede dokumentet vises det også hvordan PRISM enkelt kan spore kommunikasjon over nett fra andre land, fordi så mye av denne går gjennom USA. Skjermdumpen viser at den største delen av internasjonal kommunikasjon inn og ut av landet er fra europeiske land.

IP-telefoni, e-post og videokonferanser

PRISM skal ha tilgang til det aller meste.

I det lekkede dokumentet hevdes det at programmet opererer med samarbeid fra selskapene som er navngitt. I en oversikt over hva slags data man kan få tilgang til, bemerkes det at dette er avhengig av hva hver leverandør tilbyr.

Fra Microsoft nevnes blant annet «Hotmail etc», og i den fullstendige listen fremgår at både e-post, tekst-chat og videochat, IP-telefoni og videokonferanser er mulig å få tilgang til. Bilder, videoer, filoverføringer mellom brukere og sosiale nettverksdetaljer er andre eksempler.

Overvåker det meste som skjer på nett

Overvåkningen har inngått i et program ved navn PRISM, som i 2007 skaffet seg tilgang til Microsofts servere. Året etter fulgte Yahoo, mens Facebook, Google og PalTalk ble «åpnet» i 2009. Neste år ble YouTube lagt til i samlingen, og fra 2011 til i fjor kom også Skype, AOL og Apple til.

Dette betyr at PRISM har adgang til det store flertall av tilbydere av både e-post, dokumentdeling, samhandling og direktemeldinger. For å fylle på porteføljen var ifølge dokumentet skylagringstjenesten Dropbox det neste selskapet som skulle innlemmes.

PRISM ble satt opp for å drive utstrakt innenlands overvåkning under George W. Bush, men sikkerhetstjenestenes tilgang ble fornyet av Obama-administrasjonen så sent som i desember i fjor.

Selskapene benekter bakdører

Samtlige av selskapene stiller seg uforstående til avsløringen, og benekter enhver kjennskap til programmet. Google har i en uttalelse sagt at de ikke kjenner til PRISM eller noe annet liknende opplegg, og at de ikke ville latt seg inkludere i dette eller noe liknende program.

– Vi oppgir brukerdata til myndighetene når loven pålegger oss det, og vi går grundig gjennom alle forespørsler om slikt. Nå og da påstår folk at vi har laget en «bakdør» for myndighetene inn i våre systemer, men Google har ingen bakdører som lar myndigheter få tilgang til private brukerdata, sier selskapet ifølge The Guardian.

– Å beskytte privatlivet til våre brukere og deres data er en av Facebooks høyeste prioriteter. Vi gir ingen offentlige organisasjoner noen form for tilgang til Facebook-serverne. Når vi blir bedt om informasjon om spesifikke individer, undersøker vi nøye enhver slik forespørsel for å se om den er i overenstemmelse med alle gjeldende lover, og gir ut opplysninger kun så langt det kreves av loven, forteller en talsperson for Facebook til Hardware.no i en e-post.

En rekke teknologidirektører forteller avisen at de aldri ville gått med på et opplegg som dette, og at dersom myndighetene har drevet med slikt har det skjedd uten deres kjennskap. Også Apple hevder de aldri har hørt om PRISM, sier The Guardian.

Microsoft forteller ifølge avisen at de gir tilgang til brukerdata kun når de får en bindende rettsordre til å gjøre dette, og at de aldri gir fra seg data frivillig. De sier også at de kun følger ordre om å gi adgang til spesifikke konti og identiteter, og at hvis staten har et større frivillig nasjonalt sikkerhetsprogram for å samle data, deltar de ikke i dette.

Ekstremt viktig program

Tilsvarende uttalelser kommer også fra de øvrige selskapene. The Guardian sier de har bekreftet at dokumentet, en 41 sider lang PowerPoint-presentasjon, er ekte. I en artikkel BBC refererer hos Washington Post, fremgår også at PRISM skal være ekstremt viktig for statsorganene.

Data samlet fra programmet skal utgjøre en betydelig andel av innholdet i presidentens daglige sikkerhetsbriefing, og danner grunnlaget for nesten hver syvende sikkerhetsrapport, ifølge BBC.

Nyheten kommer mindre enn to dager etter at The Guardian avslørte at telekomgiganten Verizon i en hemmelig dom har blitt pålagt å gi myndighetene opplysninger om telefonaktivitetene til flere millioner abonnenter. Den kommer også samtidig som flere norske selskaper og kommuner flytter sin kommunikasjon over på nettbaserte løsninger.

Det finnes en rekke løsninger for å gjøre deg mer anonym på nettet:
Slik setter du opp de forskjellige løsningene »

(Kilder: The Guardian, The Guardian, BBC)

annonse