Til hovedinnhold

NSA har drevet storstilt spionasje mot EU

Ny Snowden-lekkasje har gjort EU rasende.

iStockphoto/17683013, Wikipedia Commons

Omfanget av overvåkningsprosjektet PRISM er ennå ikke ferdig avdekket, og for litt siden kunne vi rapportere at britene også har en stor finger med i spillet.

Den etterlyste varsleren Edward Snowden har nå lekket et nytt sensitivt dokument til pressen, denne gangen med opplysninger som kan sette forholdet mellom Europa og USA i fare.

Spionert på EU

Nyhetsbyrået Reuters melder nemlig at journalister i den kjente tyske avisen Der Spiegel har fått tilgang til topphemmelige dokumenter som avslører at NSA har bedrevet omfattende spionasje mot EU, altså sine egne allierte.

Dokumentet skal være fra september 2010 og bekrefter at NSA har mikrofonavlyttet samtaler mellom EU-representanter, i tillegg til å ha avlyttet telefonsamtaler og fått tilgang til dokumenter og e-poster i EUs interne datanettverk. I dokumentet ble EU tydelig omtalt som et «mål».

Overvåkningen skal blant annet ha rettet seg mot den såkalte Justus Lipsius-bygningen i Brüssel, hvor Det europeiske råd samles fire ganger i året. Dette rådet består av stats- og regjeringssjefer fra EUs medlemsland.

EU krever forklaring

I bygningen har hvert medlemsland sine egne kontorer med Internett og telefon, og det er altså disse som skal ha blitt avlyttet.

Reaksjonene fra EU på nyheten har ikke latt vente på seg. I en kort pressemelding skriver presidenten i Europaparlamentet, Martin Schulz, at han både er «dypt bekymret» og «sjokkert» over de nye avsløringene.

Ifølge presidenten vil opplysningene få ekstremt alvorlige konsekvenser for forholdet mellom USA og Europa dersom de viser seg å være sanne, og på vegne av Europaparlamentet krever han nå en rask oppklaring fra amerikanske myndigheter.

I mellomtiden har «synderen» selv, Edward Snowden, en hektisk tilværelse. Han flyktet først til Hong Kong, men skal nå befinne seg i Moskva hvor han venter på å få innvilget en søknad om asyl i Ecuador. Snowden er fratatt sitt amerikanske pass og er tiltalt for alvorlige lovbrudd i hjemlandet.

I Tyskland jobbes det nå med å gjøre lekking tryggere: Nytt system fører til sikrere dataoverføring på Internett »

(Kilder: Reuters, The Guardian)

annonse