Nytt topphemmelig overvåkningsprogram avslørt
Enda større enn NSA-skandalen.
De som trodde at den nå berømte NSA-varsleren Edward Snowden var ferdig med å avdekke overvåkningsprogrammer, tok feil. Mannen har nå lekket nye, topphemmelige dokumenter til pressen som kan ha enda mer krutt enn den mye omtalte NSA-saken.
Denne gangen er det det britiske etterretningsbyrået Government Communications Headquarters (GCHQ), Storbritannias versjon av NSA, som står i fokus. Ifølge Snowdens dokumenter, som nok en gang ble lekket til The Guardian, har GCHQ på hemmelig vis koblet seg til intet mindre enn de store transatlantiske, fiberoptiske kablene.
Samler personlig informasjon
Disse kablene bærer svært mye av verdens samlede Internett- og telefonkommunikasjon, noe det britiske byrået nå altså har direkte tilgang til. Programmet har fått kodenavnet Tempora og går ut på å samle inn enorme volum av personlige data fra de fiberoptiske kablene. Innhentingen skal hittil ha pågått i 18 måneder, ifølge informasjonen til Snowdem.
Informasjonen som samles inn omfatter blant annet telefonsamtaler, innhold i e-poster, aktivitet på sosiale medier og Internett-historien til folk, altså hvilke nettsteder man har besøkt.
GCHQ lagrer visstnok metadataene i opptil 30 dager, og selve innholdet i tre dager. Byrået har gitt over 300 analytikere jobben med å analysere informasjonen, og dataene deles attpåtil med amerikanske NSA, som også har bidratt med et par hundre analytikere.
Større enn NSA-skandalen
Det britiske overvåkningsprogrammet er med andre ord egentlig en forlengelse av den store NSA-skandalen som allerede er avslørt, men britenes operasjon skal være enda større.
– Det er ikke bare et amerikansk problem. Storbritannia har en stor finger med i spillet. GCHQ er enda verre enn USA, sa Edward Snowden til The Guardian.
Britiske myndigheter skal ifølge dokumentene også ha bekreftet at GCHQ produserer mer metainformasjon enn NSA.
GCHQ har utviklet overvåkningsprosjektet sitt gradvis over en periode på fem år, og har også inngått hemmelige avtaler med diverse kommersielle aktører, som ifølge dokumentene har mottatt penger fra GCHQ for samarbeidet.
Når det gjelder selve informasjonsmengden som samles inn, avslører Snowdens lekkasje blant annet at GCHQ i fjor håndterte så mye som 600 millioner «telefon-begivenheter» hver dag og avlyttet over 200 fiberoptiske kabler. De var i stand til å prosessere data fra 46 av dem på samme tid.
Hver av disse kablene har en kapasitet på 10 gigabit per sekund, noe som betyr at kablene i teorien kunne levere mer enn 21 petabyte med informasjon per dag.
Leser ikke alt
«Betryggende» nok gjør den gigantiske informasjonsmengden at det aller meste blir forbigått på grunn av begrensede ressurser.
For å filtrere interessant informasjon tar de i bruk spesielle kriterier, relatert til for eksempel terror, sikkerhet og organisert kriminalitet. Kilden forsikrer at GCHQ ikke leser gjennom millioner av e-poster.
Aktiviteten til GCHQ skal visstnok være lovlig under dagens lovverk, men The Guardian peker på at de britiske lovene som gir GCHQ anledning til å overvåke ble vedtatt for 13 år siden. Dermed tok de ikke høyde for omfanget som moderne teknologi åpner for, noe etterretningsbyrået ifølge avisen har utnyttet.
Lekking av topphemmelig informasjon er risikabelt:
Nå kan det bli tryggere å varsle »
Det finnes en rekke løsninger for å gjøre deg mer anonym på nettet:
Slik setter du opp de forskjellige løsningene »
(Kilde: The Guardian)