Til hovedinnhold

– Datalagringsdirektivet er fullstendig ubrukelig

Satsningen er en fiasko i Danmark.

Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Danskenes versjon av EUs datalagringsdirektiv (DLD) ble innført i 2007, og loggfører enda flere opplysninger enn den varianten som skal innføres i Norge. Deres system kom med en prislapp på 200 millioner danske kroner for loggføringsutstyret alene.

Fem år, flere hundre millioner kroner i driftskostnader, og tusenvis av milliarder av loggede datapakker senere, kan det danske justisdepartementet vise til tre enkeltsaker hvor loggført informasjon har blitt brukt.

Ikke noe terror

Akkurat som EUs eget datalagringsdirektiv, var formålet med den danske datalagringen å bekjempe terrorisme – loggføringen inngår sågar i en satsing den danske regjeringen kalte «Terrorpakke II».

I de sakene hvor loggførte opplysninger har blitt brukt, finnes det imidlertid ikke mange terrorister å spore. Den danske avisen Information skriver at de tre sakene dreier seg om datakriminalitet, ran og nettbank-innbrudd.

På toppen av det hele er det kun den siste saken som har benyttet seg av den sesjonsloggingen som utgjør 90 prosent av de lagrede opplysningene.

Kasteball i Norge

Her på berget er det Samferdselsdepartementet som er ansvarlig for å få satt DLD ut i livet, men de ønsker ikke å kommentere danskenes erfaringer – eller om disse erfaringene vil påvirke arbeidet med å innføre datalagring i Norge.

– Vi jobber med å innføre direktivet i tråd med det vedtaket Stortinget, ved Høyre og Arbeiderpartiets stemmer, gjorde. Spørsmål om direktivets nytteverdi må rettes til justismyndighetene, svarer statssekretær Geir Pollestad (Sp) til Hardware.no.

Hardware.no har kontaktet Justisdepartementet, men de rakk ikke komme tilbake til oss med en uttalelse i dag.

– Risikoprosjekt

Torgeir Waterhouse i IKT-Norge er ikke overrasket over erfaringene fra Danmark.Foto: IKT-Norge

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, er imidlertid ikke overrasket over danskenes funn.

– Dette er jo det vi har fryktet hele tiden. For det første viser dette hvor avgjørende det er at myndighetene, som skal ta i bruk dataene, er klare og kan dette. Da snakker vi både om å ha riktig utstyr og kompetanse, sier han.

– Det viser i tillegg hvor avgjørende det er at staten tar ansvar, og tar hele regningen for prosjektet. Når det er staten som eier, og som har kjempet gjennom prosjektet, må de også ta de praktiske og økonomiske konsekvensene av innføringen, fortsetter direktøren.

Han omtaler hele datalagringsdirektivet som et risikoprosjekt, og mener at man virkelig må gjøre en grundig analyse om nytteverdien kan rettferdiggjøre kostnadene.

– Det er veldig lett å innføre noe slikt uten å gjøre en kost-nytte-analyse når noen andre tar regningen. Men med tanke på erfaringene fra Danmark kan jeg ikke skjønne at noen regjering kan si med høyt hevet hode at dette vil vi ha, og likevel putte regningen på noen andre, forteller Waterhouse.

Det at man i Norge ennå ikke har fastsatt hvem som skal betale for datalagringsdirektivet, er en av grunnene til at implementeringen har blitt utsatt en rekke ganger.

Ubrukelig men verdifullt

Det danske rikspolitiet mener likevel loggføringen har hatt stor verdi, selv om de henviser til justisministeren for svar på de fleste spørsmål. Politiet skriver likevel til Version2 at loggføringen etter deres oppfatning har hatt konkret betydning i etterforskning, og vil få enda større betydning fremover – uten at avisen har klart å få dette utdypet nærmere.

Direktør Jakob Willer i den danske Teleindustrien oppfatter redegjørelsen fra justisdepartementet som en klar innrømmelse fra deres side.

– Justisdepartementet og politiet erkjenner meget klart selv at internettlogging er fullstendig ubrukelig for dem, sier han til Information.

Les også: Slik blir det norske datalagringsdirektivet »

(Kilder: Information.dk, Version2.dk)

annonse