Til hovedinnhold
NyhetSå mange ganger har myndighetene spurt dem om informasjon

Facebook og Microsoft frigir overvåkningsinformasjon

Har inngått avtale med myndighetene etter NSA-skandale.

Wikipedia Commons

Etter at Edward Snowden dristet seg til å avsløre NSAs omfattende overvåkningsprogram PRISM, har de involverte IT-selskapene forøkt å gjenvinne tilliten fra brukerne.

I den forbindelse sendte Google, Microsoft og Facebook forrige uke et brev til det amerikanske justisdepartementet. I brevet ba selskapene om tillatelse til å offentligjøre flere detaljer om forespørslene de mottar fra myndighetene om å gi fra seg brukerinformasjon.

10 000 på et halvt år

Nå melder nyhetsbyrået Reuters at Microsoft og Facebook har inngått en formell avtale med de amerikanske mynighetene som gir dem rett til å avsløre denne informasjonen, riktignok i begrenset grad.

Facebook var først ute og kunne på fredag opplyse at selskapet har mottatt mellom 9000 og 10 000 forespørsler i løpet av andre halvdel av 2012 fra ulike statlige institusjoner. Disse forespørslene berørte et sted mellom 18 000 og 19 000 brukerkontoer på Facebook.

Mesteparten av disse skal ha vært rutinemessige henvendelser fra politiet i forbindelse med for eksempel forsvinningssaker, men en del skal også ha vært hemmelige forespørsler under den såkalte Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA)-loven. Antallet slike har Facebook imidlertid ikke lov til å offentliggjøre.

Jobber for større innsyn

I en bloggartikkel pekte Facebook-representant Ted Ullyot på at tallet er lavt i forhold til Facebooks totale brukermasse på rundt 1,1 milliard, og at selskapet også vurderer hver enkelt statlig forespørsel svært grundig. Ifølge Ullyot nekter Facebook ofte å gi fra seg informasjon, i de tilfellene hvor det ikke er pålagt dem ved lov.

Microsoft på sin side kunne fortelle at de har mottatt mellom 6000 og 7000 forespørsler om alle mulige typer informasjon i løpet av siste halvdel av 2012. Disse var relatert til rundt 31 000 brukerkontoer.

Både Facebook og Microsoft understreket at avtalen de har med amerikanske myndigheter legger sterke retriksjoner på hvor mye informasjon som kan utleveres. Begge arbeider imidlertid aktivt for større offentlig innsyn i forholdet mellom IT-selskapene og de statlige institusjonene.

Personverndebatten har blitt høyaktuell i kjølvannet av PRISM-skandalen: Disse IT-selskapene er best og verst på personvern »

(Kilder: Reuters, The Independent, Financial Express)

annonse