Til hovedinnhold

Iran stenger portene for digital kommunikasjon

Blokkerer VPN i hele landet.

iStockPhoto, 20741350

VPN er navnet på en teknologi som både lar deg være anonym på Internett, og lar deg omgå myndighetenes sensur og sperringer. Nå melder nyhetsbyrået Reuters at myndighetene i Iran har blokkert for en rekke VPN-løsninger, i forkant av det kommende presidentvalget i landet.

Mange nettsteder, som Facebook, Youtube og Twitter er nemlig ulovlige i landet, men mange innbyggere har benyttet seg av forskjellige VPN-løsninger for å omgå blokkeringene av slike sider.

VPN er nemlig et veldig enkelt og godt verktøy for å unngå slike sperrer:
Les vår guide til hvordan VPN gjør deg anonym på Internett »

Kan ha stengt Google også

Ifølge Reuters har en representant for regjeringen fortalt det lokale nyhetsbyrået Mehr at «ulovlig» VPN-tilgang nå er blokkert, en påstand som bekreftes av iranske internettbrukere.

– I løpet av de siste par dagene har illegale VPN-porter i landet blitt blokkert. Kun lovlige og registrerte VPN-tilbydere kan fra nå av bli benyttet, fortalte Ramezanali Sobhani-Fard til Mehr, ifølge Reuters.

Sobhani-Fard er lederen for det iranske parlamentets IKT-komité. Han la også til at myndighetene ved et uhell kan ha kommet i skade for å stenge tilgangen til Yahoo og Google i samme slengen, men at parlamentet ville se nærmere på saken denne uken.

Stenger kommunikasjonskanaler

I kjølvannet av det forrige presidentvalget, i 2009, tok tusenvis av Iranere til gatene for å protestere på resultatet. Den gang var kommunikasjonskanaler som Facebook og Twitter populære blant demonstrantene, og Reuters mener det later til at myndighetene vil forhindre at uro spres ved hjelp av Internett etter årets valg.

Nyhetsbyrået melder også om at en iransk Internettbruker, bare kalt Mohamad, via en Facebook-melding bekrefter at alle portene VPN-tjenestene benytter, nå er blokkert. Mohamad skal ha benyttet en uspesifisert, annen tjeneste for å få tilgang til Facebook, og skal dessuten ha fortalt at IP-telefonitjenstene Skype og Viber også er stengt av.

Enklere overvåkning

I januar meldte myndighetene i landet at det snart ville bli mulig å kjøpe tilgang til registrerte VPN-løsninger, samt at ikke-registrerte løsninger ville bli ulovlige. Dette vil ifølge nyhetsbyråets kilder kunne føre til enklere overvåking, også av trafikk som går over slike lukkede nettverk.

Finansinstitusjoner og andre med «legitime behov» ville basert på dette fortsatt kunne få tilgang til VPN, men ifølge Reuters har utenlandske banker og flyselskaper hatt problemer med sin VPN-bruk i landet.

Det finnes flere løsninger enn VPN for å bli anonym:
Disse verktøyene lar deg få skjult identitet på nettet »

(Kilde: Reuters)

annonse