Til hovedinnhold

Går til retten for å legge ut overvåkningstallene

Vil legge alle kortene på bordet.

Creative Commons

For et par uker siden ble det avslørt at amerikanske myndigheter har hatt et hemmelig statlig overvåkningsprogram der de kan innhente informasjon om personer som har brukerkontoer hos flere de store IT-selskapene i verden.

Siden den gang har selskapene forsøkt å stilne stormen som oppsto. Microsoft, Facebook og nå senest Apple, har alle sammen gitt ut en oversikt over forespørslene som myndighetene har sendt dem om brukerene deres.

Problemet til selskapene er at myndighetene ikke gir de lov til å avsløre hvor mange av forespørslene deres som gjelder overvåkning av personer. Disse forespørslene er til nå kamuflert sammen med andre generelle henvendelser som omhandler innbrudd og forsvinningssaker.

Google har gått til retten

Selskapet mener at de med Grunnloven og ytringsfriheten i hånd, har sin fulle rett til å opplyse om antall henvendelser de har fått gjennom det hemmelige overvåkningsprogrammet. Offisielt er ikke forespørslene hemmelighetsstemplet, men Google er kneblet av avtaler som forbyr selskapet å offentliggjøre tall på overvåknings-sakene. Det er disse avtalene Google nå vil frigjøre seg fra.

Googles advokat, Albert Gidari, skriver i et brev til retten at selskapet har tatt stor skade av falske beskyldninger fra media etter avsløringene, og at villedende rapporter har gjort flere av brukerne deres bekymret for personvernet. Han mener også at Google må få svare for seg med mer enn generelle tall på forespørsler.

For mens flere av de store IT-selskapene har gått ut med tall på forespørsler fra myndighetene, har ikke Google fulgt etter, da de mener tallene er lite verdt siden de ikke spesifiserer overvåkningsforespørslene.

Om Google vinner frem i retten, kan vi vente oss to interessante tall. Antall forespørsler de har mottatt gjennom overvåkningsprogrammet, og antallet brukerkontoer som er berørt.

Disse tallene vil Google sannsynligvis presentere i intervaller, slik som de gjør i statestikken deres over nasjonale sikkerhetsbrev. Det vil altså uansett ikke være snakk om eksakte tall, men gode estimater.

Dette er mannen som avslørte hele skandalen >>

(Kilde: The Verge)

annonse